[ X ]
[ X ]
[ X ]
Pe cît de posibil este scenariul ucrainean în Moldova?
16 Februarie
foto: cancelaria.gov.md

Este o întrebare care se discută practic deschis în ultimele săptămîni, iar recent, în cadrul unei mese rotunde dedicate relației de colaborare dintre Moldova și Parteneriatul Estic, s-au făcut chiar declarații dure la această temă și care nu inspiră deloc optimism. În cele ce urmează voi încerca să enunț toate presupunerile care se fac la subiectul dat.

Prima presupunere este că Rusia nu va permite Moldovei să avanseze pe calea apropierii de Uniunea Europeană, la fel cum nu a permis Armeniei și Ucrainei. Cei care spun acest lucru cred că, la moment, Rusia este legată de mîini și de picioare de două aspecte: 1) Olimpiada de la Soci; 2) Situația din Ucraina. Este avansată ideea că Rusia nu-și dorește probleme cu marile cancelarii occidentale atîta timp cît are loc Olimpiada de la Soci, pentru a nu umbri acest eveniment de importanță internațională. De asemenea, se consideră că Rusia, care e suspectată de faptul că ar avea unele atribuții la evenimentele din Ucraina, pînă la clarificarea situației din această țară nu e gata să deschidă și cel de-al doilea ”front”, adică să meargă pe un scenariu similar în Republica Moldova. Acei care văd ”mîina Moscovei” în aceste evenimente, dar și interesul Rusiei față de Moldova, atrag atenție asupra faptului că Rusia nu are unde se grăbi, căci în Ucraina a intervenit practic în ultimul moment, iar Moldova mai are cîteva luni pînă la preconizata semnare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Totodată, există și opinia că Rusia și oamenii săi în Moldova pregătesc încet terenul pentru o ulterioară intervenție masivă. În acest sens sînt invocate atît referendumurile din Găgăuzia, cît și intenția unor partide de a organiza referendumuri în mai multe localități ale Moldovei.

A doua presupunere este că Moldova ”va fi ruptă” în două, la fel ca și Ucraina, de către opoziție. Din tabăra opoziției deja se aud voci care declară tot mai des și tot mai tare că actuala guvernare reprezintă în cel mai bun caz jumătate din populația țării, iar cealaltă jumătate nu este de acord cu cursul de dezvoltare ales de putere și încă mai speră că autoritățile își vor revedea comportamentul. Aceleași voci lasă clar să se înțeleagă că opoziția ar putea scoate în stradă susținătorii săi și în acest caz situația din Moldova se va deosebi de cea din Ucraina doar prin faptul că la noi autoritățile vor fi pentru integrare europeană, iar eventualii protestatari – împotrivă. Apropo, de opoziție – aceasta tot mai mult atrage atenție asupra faptului că, în ultimii cinci ani, situația în Moldova nu doar nu s-a îmbunătățit, ci chiar s-a înrăutățit. Este evident că opoziția caută motive suplimentare pentru a scoate lumea în stradă pe lîngă cel legat de orientarea externă a țării.

A treia presupunere este că autoritățile singure vor ceda în ultimul moment și vor refuza să semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, la fel cum au făcut-o ucrainenii. Și în acest sens sînt invocate mai multe opinii. Opoziția liberală crede că puterea va ceda sub presiunea mereu crescîndă a Rusiei. Opoziția comunistă afirmă că puterea încă nu și-a dat seama de pericolele pe care le implică asocierea cu UE, în special semnarea Acordului de Comerț Liber, și că, după ce va înțelege acest lucru, va face singură un pas înapoi. Dar acest scenariu este prea puțin probabil. Aceasta pentru că puterea a văzut ce s-a întîmplat în Ucraina și se pare că nu are nici un chef să treacă printr-o situație similară. În al doilea rînd, este evident că partidele de la guvernare au de gînd să transforme integrarea europeană în principala lor temă de campanie în alegerile de la finele anului curent și din acest punct de vedere orice mișcare bruscă implică mai multe pericole.

A patra presupunere are la bază suspiciunea că unul dintre partidele de la guvernare în ultimul moment va face un pas înapoi fie sub presiunea Moscovei, fie din alte motive. Dacă acest lucru se va întîmpla, coaliția de guvernare se va destrăma și pur și simplu nu va avea cine duce la bun sfîrșit procesul început în 2010 și care vizează semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Dacă acest lucru se va întîmpla, nu este exclus că în stradă vor ieși susținătorii integrării europene, care nu vor suporta ca visul lor să se destrame aproape de final. Posibil, ei vor încerca să exercite presiuni asupra partidelor democratice și pro-europene ca acestea să găsească în ele puterea necesară pentru un ultim salt spre UE.

Fiecare dintre aceste presupuneri are dreptul la viață, iar faptul că ele se discută intens înseamnă că au la bază și argumente pe care restul societății încă nu le cunoaște. Așa s-au altfel, dar atît timp cît se fac presupuneri și există discuții la tema dată, toți cei care gîndesc rațional în această țară sînt obligați să ia în calcul și un posibil scenariu ucrainean în Moldova și să facă tot posibilul pentru a-l preveni.

Dumitru Spătaru

Inapoi la arhiva noutaților