[ X ]
Ministrul Justiţiei: Așa e că bine ne-am ascuns?!
11 Februarie

„M-am simțit lipsit de scopuri pentru care atît de mult pledează acest Guvern, de a avea o justiție incoruptă și neservilă unor interese înguste”. Această declaraţie a ministrului Justiţiei, Oleg Efrim, este o reacţie la afirmaţia președintelui interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Dumitru Visterniceanu, precum că în RM nu există magistraţi corupţi, transmite CURENTUL.

Potrivit demnitarului, corupția este un fenomen social. „În acest context, mai adaug, este un fenomen universal. Acest fenomen continuă să fie cel mai discutat subiect în toate societățile contemporane și ne-am dori ca Moldova să fie o fericită excepție. Din păcate, excepție ar rămîne capacitatea unora de a nega lucruri evidente și de a transforma viciile acestei societăți în virtuți”, a declarat Efrim.

În context, Oleg Efrim susţine că soluţia pentru combaterea acestui fenomen este una dintre cele mai simple. „Instituţiile statului responsabile de prevenirea şi combaterea acestui fenomen ar trebui să fie creative în identificarea de noi soluţii, astfel încît corupţia să devină o activitate riscantă şi nu un mod de viaţă. Averea demnitarilor dobîndită în timpul mandatului în slujba statului trebuie altfel monitorizată decît în cazul cetăţenilor simpli. Funcţionarii sunt plătiţi din bani publici şi, de cele mai multe ori, salariul reprezintă unica sursă de venit a lor. Discrepanţele mari între salariile şi averile unor funcţionari ar trebui investigate”, a menţionat Oleg Efrim.

De asemenea, Efrim spune că nu putem lupta cu corupţia doar vorbind despre ea. „Dacă admitem că funcţionarii sunt protejaţi altfel decît cetăţenii simpli, atunci în cazul diferenţelor mari dintre venituri şi avere se poate inversa sarcina dovezii. Funcţionarul va trebui să demonstreze că averea a fost dobîndită licit. Dacă nu reuşeşte – averea se consideră dobîndită ilicit şi urmează a fi confiscată”, a adăugat ministrul Justiţiei.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților