Consilierul Președintelui Republicii Moldova în domeniul culturii, învățămîntului și științei, Mihail Şleahtiţchi, ex –ministru al Educației, a acționat în instanța de judecată decizia Comisiei Naționale de Integritate (CNI), transmite tribuna.md.
Mihail Șleahtițchi este acuzat de încălcarea regimului juridic al conflictului de interese şi al incompatibilităţii funcției de ministru și de consilier prezidențial cu cea de fondator al unei asociații obștești.
Contactat, el a menționat că decizia CNI este o ”aberație”. “Este o aberație a unei instituții incompetente și imorală prin deciziile sale”, a opinat consilierul Președintelui.
Întrebat cînd a depus cererea în instanță, ex –ministrul a replicat că în termenii legali. Pe de altă parte, responsabilul din cadrul CNI ne-a comunicat că nu au fost informați, deocamdată, despre inițierea unui proces de judecată în cazul lui Mihail Șleahtițchi.
“Nu am fost informați despre o chemare în judecată. Domnul Șleahtițchi are dreptul să conteste decizia în 15 zile lucrătoare de la primirea actului de constatare, iar termenul nu a expirat”, a declarat pentru TRIBUNA, Ala Timoftică, consultant principal în cadrul Direcției control interese personale.
Vizavi de sesizarea Președinției Republicii Moldova în vederea inițierii procedurii de destituire din funcție a lui Mihail Șleahtițchi, consultantul a menționat că a fost remisă o înștiințare scrisă.
Solicitat, purtătorul de cuvînt al Președintelui, Vlad Țurcanu a spus că Președinția nu a primit o înștiințare referitor la acest caz.
Potrivit sursei citate, CNI a constatat, la 23 ianuarie curent, încălcarea regimului juridic al conflictului de interese de către Mihail Șleahtițchi, consilierul Președintelui RM, exprimată prin autorizarea asociației obștești Instituția privată Universitatea Deschisă “EUROPEDIA”, la care este fondator, să desfășoare activitatea de avizare a planurilor, programelor de formare continuă pentru adulți, contra plată și coordonarea cunatumului taxelor pentru avizarea planurilor/programelor de învățămînt pentru formarea continuă a adulților. Astfel, s-a constatat încălcarea regimului juridic al incompatibilității de către Mihail Șleahtițchi, prin deținerea funcției de ministru al Educației, în perioada 14.01.2011 – 24.07.2012, și a funcției de consilier al Președintelui RM în domeniul culturii, învățămîntului și științei, din 25.07.2012, concomitent cu calitatea de fondator al asociației obștești Instituția privată Universitatea Deschisă “EUROPEDIA”.
Kristina Gurez