Într-un interviul acordat portalului CURENTUL, ex-Premierul Ion Ciubuc a vorbit despre actuala lui ocupaţie, despre cum e să faci business în Moldova, despre cea mai plăcută şi cea mai neplăcută amintire din perioada cînd era Prim-ministru, despre cariera fiului său, dar şi despre ce ar trebui să facă, în opinia sa, actualii politicieni.
T: Cu ce vă ocupaţi acum, Dle Ciubuc? În presă s-a scris că aveţi o afacere în agricultură.
I.C.: Da, aveţi dreptate, producerea agroindustrială a fost şi îmi este mai aproape de suflet, cu atît mai mult că activitatea companiei noastre se desfăşoară în satul meu natal, Hădărăuţi din raionul Ocniţa. Am reuşit să construim o afacere care cuprinde tot ciclul agroindustrial: creşterea materiei prime, prelucrarea materiei prime şi comercializarea acesteia. Infrastructura companiei include atît teren arabil, livadă, parcul tehnic, cît şi o uscătorie şi un frigider modern. Acest portofoliu ne-a permis să atingem un nivel suficient de înalt al calităţii produselor care sînt exportate cu succes atît în unele ţări ale Uniunii Europene, CSI, cît şi în Asia Mijlocie. Toate acestea au contribuit, de asemenea, la crearea locurilor de muncă, îmbunătăţirea infrastructurii rurale, cît şi la majorarea anuală a defalcărilor la bugetul de stat.
Cu toate aceste probleme, succese, reuşite şi nereuşite trăiesc în fiecare zi. Ele îmi dau forţă şi îmi aduc o anumită satisfacţie. Dar, totuşi, aş vrea să recunosc că forţa motrice o constituie faptul că activitatea companiei „Interagroinvest” este apreciată de consătenii mei şi de cei ce activează cu noi împreună.
Responsabilitatea, dedicaţia şi relaţiile omeneşti sînt bogăţia şi călăuza noastră.
T: E uşor să faci business în Moldova?
I.C.: Afaceri, politică, angajat al unei companii sau structuri de stat – nimic nu este uşor, dacă te implici cu adevărat şi munceşti cu dedicaţie. Moldova dispune de un mare potenţial economic în complexul agroindustrial. Sîntem la început de cale, dar trebuie să recunoaştem că anume acest complex are cele mai mari şanse pentru dezvoltare, deoarece sîntem o ţară agrară.
Evident, sînt şi probleme pe care cu toţii ne dorim să le depăşim cît mai curînd. Una din cele mai dificile dintre ele sînt preţurile la produsele agricole moldoveneşti. Acestea se formează pe pieţele externe în condiţiile cînd în spaţiul european producerea agroindustrială este subvenţionată masiv şi în acest caz asigurarea competivităţii mărfurilor noastre pe piaţă este dificilă. Aici se mai adaugă şi rata dobînzii la credite, deseori exagerată. Referitor la subvenţionare, de exemplu, preţul la sfecla de zahăr în Polonia din contul subvenţiilor este cu peste 30% mai mare decît la noi. Eu cred că, acceptînd regulile europene de viaţă, republica noastră va avea un suport serios multilateral al Europei. Am în vedere nu numai investiţiile financiare şi granturile, care contribuie la modernizarea potenţialului economic al republicii, ci şi faptul că aceasta ne va permite să beneficiem din plin de capitalul uman care este o bogăţie a noastră, deoarece, prin accesul la tehnologii moderne, nivelul profesionist şi social-cultural al societăţii va creste vizibil. Anume aceasta va deschide calea unui viitor binemeritat pentru copiii şi nepoţii noştri.
T: Dacă aţi reveni măcar o zi în funcţia de Premier, ce decizii aţi promova în primul rînd pentru a îmbunătăţi mediul de afaceri?
I.C.: Cred că obiectivul principal al actualei guvernări ar trebui să fie crearea condiţiilor favorabile pentru dezvoltarea afacerilor şi atragerea investiţiilor, dezvoltarea infrastructurii. Trebuie să sporim credibilitatea şi să oferim stabilitate businessului.
Dacă e să vorbim la concret, aş face tot posibilul ca mediul de afaceri mic şi mijlociu să respire mai uşor în ceea ce priveşte povara fiscală şi aş insista la decizii concrete pentru a nu permite monopolurile. Lipsa unor reguli transparente de concurenţă permit aplicarea unor metode iscusite la exportul producţiei pun obstacole seriose în această direcție altor agenți economici.
T: Care e cea mai plăcută amintire a Dvs. din perioada cînd eraţi Premier?
I.C.: Cred că spiritul de echipă de care a dat dovadă guvernul Ciubuc I, atunci cînd nu exista polititizarea funcţiilor şi partajarea acestora pînă la deredicătoarele care lucrează în instituţiile de stat. Tot în această perioadă a început să se topească gheţarul economic. Declinul PIB-lui nu numai a fost stopat, dar s-a semnalat şi o mică creştere, s-au achitat o parte serioasă de datoriile istorice la salarii şi pensii. În condiţii destul de dificile, era o înţelegere relativ sinceră şi constructivă între ramurile puterii.
T: Dar cea mai neplăcută amintire?
I.C.: Activitatea Guvernului Ciubuc II. Lipsa unui spirit de echipă, prevalarea intereselor de partid şi personale asupra celor naţionale m-au determinat să depun mandatul de Prim-ministru. Eficienţa guvernării în condiţiile în care fabula ,,Lebăda, ştiuca şi racul” o trăieşti pe viu este egală cu 30 la sută din potenţialul real care putea fi aplicat. Să nu uităm că toate acestea s-au întîmplat pe fondalul default-ului financiar din anul 1998. Ceea ce a urmat în viaţa politică autohtonă a confirmat faptul că decizia de a mă retrage din politică a fost una corectă. Pentru mine este foarte important ca activitatea mea sa fie utilă, eficientă şi care aduce beneficii, dar nu una politizată. În viziunea mea, politica se asociază cu un teatru care joacă mai multe spectacole. Nu am acest dar de actorie. Cu regret, actuala guvernare a păşit pe aceleaşi urme, se confruntă cu aceleaşi probleme. Vreau foarte mult să cred că cîndva vom ajunge la o maturitate politică care va pune în capul mesei interesul naţional.
T: Fiul Dvs. a dat impresia la un moment dat că Vă calcă pe urme şi a fost pînă nu demult viceministru al Transpoturilor şi Infrastructurii Drumurilor. Cu ce se ocupă acum?
I.C.: Acum muncim împreună. Experienţa, profesionismul şi abordarea inovativă a proiectelor companiei contribuie esenţial la modernizarea economiei întreprinderii. La rugămintea mea, el a dat acordul să activăm împreună în Compania ,,Interagroinvest” SA, fiind responsabil de producere. Sper că experienţa lui va asigura dezvoltarea în continuare a economiei întreprinderii noastre.
T: Ce funcţie în stat i-aţi dori fiului Dvs. să ocupe?
I.C.: Eu îmi doresc doar un lucru pentru fiul meu – să primească plăcere de la rezultatul muncii lui. Nu-i doresc funcţii de stat, care suna bine, dar care te implică într-un sistem căruia nu-i poţi opune rezistenţa de unul singur. Mai bine e să aplici potenţialul pe care îl ai şi să devii o persoană realizată în propria afacere. Aici te simţi mai liber, poţi munci cîştiga, ajuta, totodată pastrînd ceea ce cred ca este cel mai important – omenia.
T: Ce credeţi despre situaţia politică actuală din Moldova şi ce sfaturi le-aţi da politicienilor actuali?
I.C.: Celebrul Prim-ministru al Mării Britanii, Margaret Thatcher avea o îndrumare, actuală şi azi pentru noi. Ea spunea că ţările mari fac politică mare, iar cele mici trebuie să facă politică corectă. Apreciez eforturile depuse de actuala guvernare în ce priveşte integrarea europeană, dar cred ca actualii politicieni mai au mult de lucru în ce priveşte credibilitatea în faţa societăţii, depăşirea propriilor ambiţii şi interese în favoarea interesului naţional. O altă prioritate ar fi să depăşim vorbele de ani de zile şi cu adevărat să construim o economie credibilă, stabilă, care să prezinte interes pentru investitorii serioşi.
Atunci cînd toţi vor „trăi” în Moldova şi pentru Moldova şi vor înţelege că cel mai important într-o societate este cetăţeanul, dar nu altele, vom reuşi. Dar toate se întîmplă la timpul lor. Cred ca mai avem nevoie de timp. O vorbesc din toată inima şi cu o mare dorinţa pentru un viitor bine meritat al Republicii Moldova.
Oxana Mititelu