[ X ]
[ X ]
[ X ]
(INTERVIU VIDEO) Igor Dodon: Trebuie să elaborăm o strategie comună de luptă cu guvernarea
17 Februarie

Într-un interviu acordat portalului CURENTUL, liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon a vorbit despre extinderea referendumului din Găgăuzia în alte localităţi, în ce condiții ar face o coaliție cu comuniștii, care este diferenţa dintre socialişti şi comunişti, ce părere are despre posibila diminuare a pragului electoral etc.

C: În spotul video pe care îl difuzaţi în ultima vreme la posturile tv din ţară, vorbiţi despre integrarea europeană ca despre un proiect eşuat, în acelaşi timp elogiind Uniunea Vamală. Nu credeţi că prin aceasta aduceţi un mare deserviciu intereselor naţionale ale Republicii Moldova?

I.D.: Categoric nu! Atîta timp cît o parte a societății noastre, cetățenii Republicii Moldova sînt susținători ai Uniunii Vamale și acest lucru îl arată toate sondajele,  atîta timp cît guvernarea a mers pe ideea de integrare europeană, neavînd de fapt mandatul poporului, consider că procedez corect. Atunci cînd Filat și Lupu spun că oamenii au votat pentru ei în 2010 și de aceea au mandatul să aleagă orice vector doresc, ei nu au dreptate. Îmi aduc aminte cum Lupu alerga prin Duma de Stat să aibă fotografii cu Grîzlov și toată țara era împînzită cu panouri publicitare cu Lupu de mînă cu Grîzlov, iar asta înseamnă că a mizat pe un electorat nu tocmai european. Îmi aduc aminte cum Filat alerga pe coridoarele Kremlinului ca să prindă o poză bună cu Putin și care mai tîrziu era utilizată în campania electorală. Deci și PLDM a mizat nu doar pe electoratul pro-european. Un sondaj recent pe care l-am efectuat arată că chiar 25% din susținătorii PLDM și 28% din cei ai PD sînt pentru integrarea în Uniunea Vamală. De aceea, înainte să vorbească de dezbinare, ei ar trebuie, în primul rînd, să se uite la ei. Mă refer de cei care sînt la guvernare. Ei erau să facă mult mai bine dacă mergeau să întrebe poporul, oamenii dacă doresc la est sau la vest. Guvernarea acest lucru nu l-a făcut și este o greșeală.

C: Pe Internet circulau într-un timp informaţii că partidul pe care îl conduceţi este finanţat de către „Gazprom”. Este adevărat sau nu? Dacă nu, de unde luaţi bani pentru întreţinerea partidului?

I.D.: Eu nu cunosc nici un partid în Republica Moldova care să fie finanțat din străinătate. Evident că PSRM nu este o excepție în acest sens. La moment, ne dezvoltăm în baza susținerii colegilor de partid din Chișinău, dar și din teritoriu.

C: Ce ştiţi despre motivele adevărate care au condus la falimentul băncii Investprivatbank? Cui i-a convenit falimentul acestei bănci?

I.D.: Eu cred că falimentul Investprivatbank din 2008-2009 a fost cauzat de o gestionare proastă, de un management prost al acestei bănci, fapt care a fost demonstrat și de mai multe judecăți care au avut loc. Atunci a fost găsită o soluție corectă, o soluție prin care Banca de Economii a preluat o parte din activele și pasivele acestei instituții financiare. Vreau să menționez că atît atunci, cît și mai tîrziu toți partenerii externi, inclusiv Fondul Monetar şi Banca Mondială, au indicat că aceasta a fost o decizie corectă și reușită la acea etapă.

C: Care este diferenţa dintre Dumneavoastră şi un comunist?

I.D.: Diferența este foarte mare. Voi veni cu patru-cinci exemple esențiale. Partidul Socialiștilor, din momentul creării, a vorbit deschis despre apropierea de Uniunea Vamală, despre relațiile bune cu Rusia, iar comuniștii în această perioadă au făcut multe manevre. Noi promovăm deschis și nu ne temem să spunem că sîntem moldoveni, optăm pentru limba moldovenească, optăm pentru istoria Moldovei, iar comuniștii cunoaștem că, în anii 2001-2002, au păstrat limba română și istoria românilor în școală. Noi pledăm deschis și considerăm că unica soluție pentru integrarea țării este „federalizarea”, comuniștii sînt categoric împotrivă. Acestea sînt cele mai evidente exemple, dar sînt și multe altele. Este vorba de echipa de economiști care sînt la noi în partid și care elaborează programe strategice, programe de dezvoltare social-economică de lungă durată. Comparativ cu comuniștii, pe parcursul ultimilor doi ani de activitate în Parlament am propus și s-a reușit să fie votate mai multe proiecte de ordin social-economic. Noi criticăm dur guvernarea, dar venim și cu soluții. Soluții la nivel de guvernare, soluții la nivel de oraș. De exemplu, la nivel de Chișinău, cred că în timpul apropiat va fi lansat planul urbanistic, elaborat de către specialiștii noștri. Noi am angajat o echipă de arhitecţi care face un plan urbanistic detaliat de dezvoltare a Chișinăului. Deci, noi nu doar criticăm, dar venim și cu soluții.

C: Anul 2014 este un an electoral. Cum va fi acesta pentru PSRM? Credeți că veți acumula procentele necesare pentru a vă regăsi în viitorul Legislativ?

I.D.: Eu sînt ferm convins că anul 2014 va fi anul cînd PSRM în premieră va deveni partid parlamentar în urma alegerilor parlamentare. Activitatea noastră din ultimii ani, din ultimele luni, din ultimele săptămîni ne demonstrează că șansele sînt destul de mari și sondajele interne ne arată același lucru, cu toate că nu cred în sondaje. Însă este o vorbă bine spusă că „politicienii care cred doar în sondaje sînt politicieni proști, iar politicienii care nu țin cont de sondaje sînt foarte proști”. Noi ținem cont de sondaje, noi facem măsurări, iar dinamica este foarte pozitivă, ceea ce ne face siguri că pragul de 6% o să-l trecem.

C: Dumneavoastră pledaţi pentru extinderea exerciţiului electoral ilegal din autonomia găgăuză asupra altor localităţi. Experţii spun că prin aceasta alimentaţi ideea separatismului la nivelul întregii ţări. De ce faceţi aceasta acum, cînd se ştie că Moldova urmează să semneze şi să ratifice acordul cu UE?

I.D.: Să vedem totuși cine sînt separatiștii. Sînt cei care au cedat Palanca, adică actuala guvernare, separatiști sînt cei care au pus posturi pe Nistru, practic pun frontiera pe Nistru, separatiști sînt cei care au rupt biserica și au înregistrat homosexualii în Republica Moldova – aceștia sînt adevărații separatiști. Separatiștii zboară cu avionul lui Băsescu și au conturi bancare în Europa.

Cît despre referendumul din Găgăuzia, pot spune că oamenii vor să se expună liber, doresc să-și expună opinia în cadrul unui exerciţiu consultativ. Încă o dată vreau să atenționez că este vorba de un referendum consultativ, iar oamenii au dreptul să-și expună părerea deschis și noi vom face tot posibilul ca să le oferim acest drept, să organizăm aceste referendumuri, aceste consultări raionale. De ce doar în Găgăuzia? Actuala guvernare dorește să demonstreze că găgăuzii sînt separatiști și că aceștia vor altceva. Noi vrem să demonstrăm că nu doar în Găgăuzia trebuie consultată opinia oamenilor. Am înregistrat în șase raioane inițiative din partea consilierilor noștri, urmează să fie înregistrate cinci grupuri de inițiativă în alte cinci raioane și vom continua această activitate pentru a demonstra actualei guvernări, care de fapt știe destul de bine acest lucru, că oamenii vor altceva, nu doresc integrarea europeană, oamenii doresc să fie aproape de Rusia, oamenii doresc să aibă posibilitatea să exporte mărfuri, să aibă posibilitatea să muncească în aceeaşi Federație Rusă şi acest lucru contează.

C: După cum am mai spus, anul 2014 este un an electoral. În ce condiţii aţi accepta o combinaţie electorală cu PCRM sau cu cine sînteți gata să faceți un bloc electoral comun?

I.D.: Eu am venit cu un apel către forțele de stînga şi nu e vorba doar de comuniști sau în special de comuniști. Consider că noi avem un dușman comun şi acesta este coaliția de guvernare plus unioniștii lui Ghimpu. Eu consider că atîta timp cît vom lupta între noi au de cîștigat partidele care sînt la guvernare. Ei vor încerca să ne dezbine, ei vor încerca să toarne benzină în focul care apare din cînd în cînd între noi. Eu consider că noi trebuie să dăm dovadă de maturitate politică și inteligență, să găsim numitor comun pentru a merge împotriva lor. Cum va fi cristalizat acest numitor comun în strategie comună sau în blocuri electorale, eu cred că este prematur să vorbim de acest lucru. La această etapă trebuie să discutăm, să avem o strategie comună, chiar dacă mergem separat, pe cont propriu, pentru a lupta cu cei de la guvernare. Eu nu voi insista și nu voi merge la comuniști să obțin cu orice preț crearea blocurilor electorale. Socialiștii își au agenda lor și au șanse reale să treacă în Parlament și fără comuniști. Însă, dacă se va ajunge la un compromis pentru a avea o abordare comună, o strategie comună de luptă, sînt gata pentru discuții în orice moment.

C: Deci să înțeleg că sînteți gata să faceți un bloc comun cu PCRM?

I.D.: Eu cred că de blocuri comune cu alte partide la această etapă este prematur de discutat. Noi, la această etapă, trebuie să elaborăm o strategie comună de luptă cu guvernarea și aici sîntem deschiși.

C: Urmărind declaraţiile Dvs., reiese că unul dintre principalii adversari politici este primarul Dorin Chirtoacă. Cum se explică această atitudine în condiţiile în care împărţiți segmente electorale diferite?

I.D.: Oponenții noștri politici sînt toți acei care sînt împotriva cetățenilor Republicii Moldova, împotriva statului și aceștia sînt unioniștii și noi vom lupta cu aceste persoane, fie Ghimpu, fie Chirtoacă, fie Filat sau Plahotniuc. Cu Dorin Chirtoacă problema e alta – el distruge și îngroapă orașul Chișinău şi noi nu întîmplător l-am numit groparul de Chișinău. În acești ani cît a fost primar de Chișinău situația s-a înrăutățit evident și lucru acesta îl simt toți. Noi, pe parcursul unui an și jumătate, după ce am creat fundația „Soluția”, am ajutat 13 mii de oameni din capitală, am stopat doar anul trecut 130 de construcții neautorizate, mansardări ilegale. Noi am reușit în Chișinău, cu forțele noastre, nefiind la guvernare, să facem multe lucruri și vom continua. Noi considerăm că Chirtoacă trebuie să plece din funcția de primar și vom obține acest rezultat prin toate măsurile legale posibile. Am colectat semnăturile pentru a începe un referendum. Un an de zile luptăm prin judecăți şi e foarte interesantă situația la care am ajuns la Curtea de Apel. Aceștia ne blochează pentru ca să aflăm mai tîrziu că Chirtoacă dă ilegal Curții de Apel dreptul să construiască un oficiu pe terenurile de joacă ale copiilor de pe strada Teilor. Mergem în judecăți la diferite niveluri pentru că mai tîrziu să aflăm că Chirtoacă ilegal dă judecătorilor dreptul să-și construiască o casă cu multe etaje într-un sector din Chișinău. De fapt se primește că Chirtoacă încearcă să-i cumpere pe judecători ca aceea să nu ne permită nouă să facem referendumuri. Acest lucru este o soluție pe termen scurt, dar pe termen mediu nu va scăpa. În cel mai rău caz, sînt alegerile locale, unde la sigur Dorin Chirtoacă nu va obține rezultatul care l-a avut data trecută.

C: Ce părere aveți despre micșorarea pragului electoral de la 6% la 4%? Credeți că favorizează pe cineva?

I.D.: Nu sîntem cei care insistăm pe micșorarea pragului electoral. Depinde în ce context va fi făcut acest lucru. Dacă această micșorare va avea loc în contextul schimbării Codului electoral, adică trecerii la votul mixt, noi categoric nu vom susține acest lucru. Pentru noi deja 4% sau 6% nu este problemă. Acest lucru noi îl înțelegem foarte clar, de aceea dacă vor hotărî să micșoreze pragul nu au decît să o facă.

C: Cum va fi anul 2014 pentru partidele aflate la guvernare?

I.D.: Anul 2014 va fi un an dificil pentru toate partidele. Va fi un an plin de lupte, va fi un an destul de dur, va fi un an cînd pentru mulți jucători fraza „to be or not to be” va fi foarte reală. A fi sau nu fi, de exemplu pentru Filat și Plahotniuc. E clar că, dacă pierd guvernarea, cel mai probabil, vor trebui să plece din țară. Voronin va merge în ultima luptă şi el înțelege foarte bine că aceasta va fi ultima șansă pentru a încerca să mai fie în organele de stat, la conducere. De aceea, va fi un an cînd pe masă se va pune absolut tot, va fi un an cu o campanie foarte murdară şi ea deja a început. Încep deja foarte multe lucruri urîte. Vreau să vă spun că noi nu vom proceda la fel. Așa cum am reușit în 2011 să fac o campanie electorală destul de curată (au fost doar una sau două excepții, cînd mi-au făcut probleme colegii de partid), vom face şi acum o campanie curată, vom demonstra și vom încerca să convingem oamenii că noi sîntem altceva și Moldova are nevoie de altceva comparativ cu acele două grupări. Îi am în vedere pe cei de la guvernare, care eu i-am numit într-un interviu și confirm acest lucru, sînt temporari în Republica Moldova, sînt gastarbaiteri, pentru că activele, casele lor sînt în afara țării şi în orice moment sînt gata să plece de aici imediat ce își pierd posturile de conducere, unde fac bani. Noi sîntem altfel decît ei și sîntem altfel decît comuniștii. Noi vom merge cu această abordare și vom reuși să convingem lumea.

C: Ce șanse au comuniștii ca să preia guvernarea?

I.D.: Eu sînt ferm convins că nici un partid, fie el de stînga sau de dreapta, nu are șanse la alegerile parlamentare din noiembrie 2014 să obțină majoritate în Parlament.

C: Partidul Socialiştilor este gata pentru campania electorală?

I.D.: PSRM este gata de campania electorală de un an și jumătate. Sîntem destul de activi. Oponenților noștri politici vreau să le transmit că vom fi și mai activi, acest lucru se va simți și eu cred că ei îl simt deja. Vreau să le transmit un mesaj lui Filat, Lupu, Leancă și Plahotniuc: pe noi nu o să ne sperie absolut nimic. Nici încercările de a ne speria prin ridicarea imunității parlamentare, nici încercările de a rupe rîndurile prin foști colegi care au plecat din partid și prin diferite instanțe de judecată – lucrul acesta absolut nu ne sperie. Noi avem mesajul, abordarea și strategia noastră concretă și vom merge pe această strategie.

Text: Oxana Mititelu
Foto şi video: Andrei Boguș

Inapoi la arhiva noutaților