Reprezentativitatea femeilor în politică și în procesul decizional nu atinge standardele necesare. Această concluzie a fost făcută în cadrul Raportului privind „Evaluarea implementării de către Republica Moldova a Programului Național de Asigurare a Egalității de Gen (PNAEG) pe anii 2010-2015 și a Planului Național de Acțiuni asociat acestuia”, prezentat astăzi, transmite CURENTUL.
În urma raportului s-a constatat că implicarea femeilor în domeniul atît privat, cît și public, dar și în funcții de răspundere implică anumite schimbări sigure, dar care se fac încet.
“Prin această prezentare a planului pentru 2013-2015, ne-am propus să menționăm unele acțiuni și nu finalitatea acțiunilor. Constatăm că, femeile nu sunt implicate în toate domeniile de activitate, iar femeile din categorii vulnerabile, de etnie romă și altele, încă sînt marginalizate”, afirmă experții.
Prezent la eveniment, viceministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Boris Gîlcă a declarat că susține în totalitate implicarea femeilor în procesional decizional, afirmînd că acolo unde activează ele se atestă profesionalism, nivel scăzut de corupție și responsabilitate.
“La Ministerul Muncii suntem privilegiați deoarece majoritatea angajaților sunt femei, care dețin funcții de decizie și care-și demonstrează profesionalismul și angajamentul”, a menționat viceministrul.
Totodată, el a spus că și-ar dori să vadă tot mai multe femei implicate active în procesele social-politice.
Și ministra Tineretului și Sporturilor, Loretta Handrabura a declarat că pledează pentru egalitatea genurilor atît în sectorul privat, cît și public.
“Totodată, Republica Moldova trebuie să instituie o democrație participativă indiferent de văîstă, sex, etc. Dacă vom avea capacitatea să creăm cadrul necesar și pentru femei, și pentru bărbați, credeți-mă că vom mișca lucrurile din loc”, a spus ministra.
Ea a mai spus că, femeile avînd acces la funcții de răspundere au și posibilitatea de a se face auzite.
“Avînd o tribună politică, ai toate instrumentele și auditoriul pentru a convinge”, a menționat Handrabura, precizînd că va susține implicarea fetelor și femeilor în sporturile tradițional bărbătești și nu doar.
De asemenea, șefa Tineretului și Sporturilor s-a referit și la termenele “ministră” și “deputată”, menționînd că specialiștii Academiei Române aduc argument favorabile pentru utilizarea acestora.
Cristina Gurez