[ X ]
[ X ]
[ X ]
Dosarul de corupţie de la Vama Leuşeni, învăluit de mister. Iată care este soarta celor 41 de învinuiţi!
15 Ianuarie

Dosarul de corupţie de la vama Leuşeni-Albiţa, în cadrul căruia au fost reținute 42 de persoane a fost trimis în instanţa de judecată exact acum un an, la 15 ianuarie 2014. Lucrurile însă nu prea au evoluat de atunci.  CURENTUL a încercat să afle mai multe detalii despre acest caz.

Solicitat de reporterul nostru, procurorul anticorupţie Eduard Harunjan a declarat că nu cunoaşte prea multe despre etapa la care se află acest dosar. 

„Dosarul se află demult la Judecătoria sectorului Botanica. Este un dosar foarte voluminos. Nu se ştie cînd va avea loc procesul de judecată”, a spus acesta.

Amintim că toate persoanele învinuite au fost suspendate din funcţii pînă la elucidarea cazului.

Contactaţi de CURENTUL, serviciile de presă ale Serviciului Vamal şi Poliţiei de Frontieră au informat că nici o persoană figurantă în acest dosar nu a revenit la serviciu, acestea fiind suspendate pînă la decizia finală a instanţei.

Mai mult, şefa serviciului de presă al Serviciului Vamal, Alina Şargu, a declarat că din cei 24 de vameşi învinuiţi, majoritatea au fost suspendaţi pe perioada anchetei, iar unii din ei chiar au fost eliberaţi din funcţie.

CURENTUL precizează: La 22 octombrie 2013 în cadrul unei anchete comune, Procuratura Anticorupţie şi Centrul Naţional Anticorupţie din Republica Moldova în parteneriat cu Direcţia Naţională Anticorupţie din România au desfăşurat descinderi la postul vamal Leuşeni – Albiţa, în rezultat fiind reţinute 42 de persoane. Printre bănuiţi figurau: 24 de vameşi, 13 poliţişti de frontieră, 4 angajaţi ai Inspectoratului Naţional de Patrulare şi un reprezentant al Inspectoratului de Poliţie din Hînceşti.

Potrivit celor constatate de procurori, vameşii acceptau, primeau sau extorcau sume între 100 şi 350 euro de la transportatorii de mărfuri din statele Uniunii Europene în Republica Moldova pentru a le facilita procedurile vamale. Procurorii au constatat că acţiunile coruptibile ale învinuiţilor nu aveau un caracter izolat şi unic, ci au devenit deja un fenomen care luase amploare, fapt evidenţiat de activitatea investigativă derulată.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților