[ X ]
Crezi că e întîmplător? Uite ce au făcut Vlad Filat şi Vlad Plahotniuc în acest week-end!
27 Ianuarie
foto: point.md

Întîmplător sau nu, dar în acest week-end Vlad Filat, Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), şi Vlad Plahotniuc, prim-vicepreşedintele Partidului Democrat din Moldova (PDM), s-au expus pe marginea poate a celei mai importante teme politice a momentului – sistemul electoral mixt.

După cum relatează CURENTUL, Vlad Filat a acordat un interviu postului de radio „Europa Liberă” în care a declarat că PLDM nu este pentru sistemul electoral mixt, dar discuţii, dacă ele sînt necesare, va purta, va asculta toate argumentele. „Însă poziţia noastră este că Republica Moldova nu este pregătită pentru un asemenea sistem electoral”, a declarat el.

Vlad Filat a mai spus că PLDM aşteaptă şi avizul Comisiei de la Veneţia, care va fi la sfîrşitul lunii martie, dar şi acest aviz nu va determina adoptarea modificărilor la Codul Electoral. „Republica Moldova trebuie să fie pregătită instituţional şi nu doar de această transformare. Noi ne dorim ca în campaniile electorale concurenţa să fie între idei, proiecte şi oameni. În niciun caz nu trebuie să fie determinat votul de bani sau de alte influenţe”, a declarat el.

La rîndul său, Vlad Plahotniuc a scris pe blogul său că „votul mixt nu este vital pentru Moldova, se poate şi fără el, iar dacă majoritatea decide să nu fie vot mixt, ne supunem majorităţii, cum e normal într-o democraţie”.

Totodată, Vlad Plahotniuc susţine că cei care contestă votul mixt se tem să nu-şi piardă locul în Legislativ. „Sînt atît de dominaţi de frică şi panică încît nici măcar nu sînt capabili să dialogheze pe această temă, ei stau şi lăcrimează pe la televiziuni. Faptul că cei care contestă votul mixt au ales calea panicii în locul unei căi raţionale arată cît de disperaţi sînt unii să nu-şi piardă locul în Parlament, genul de oameni pentru care obţinerea unui nou mandat de deputat este vitală – în condiţiile în care altceva în viaţă poate nu ştiu să facă şi plasarea de către şeful lor pe liste de partid, după multiple linguşeli şi mostre de „devotament” faţă de şef, e singura lor şansă de supravieţuire”, a adăugat politicianul.

CURENTUL precizează că sistemul electoral mixt prevede alegerea a 51 de deputaţi pe liste electorale, iar 50 – în circumscripţii uninominale. Astfel, din cele 50 de circumscripţii, opt ar urma să fie create în municipiul Chişinău, trei – în autonomia găgăuză, trei – în raioanele din stînga Nistrului, două – în municipiul Bălţi, în raioanele Ungheni, Orhei, Ialoveni, Hînceşti şi Cahul, o circumscripţie la două raioane va fi creată în Basarabeasca şi Taraclia, Rezina şi Şoldăneşti, Donduşeni şi Ocniţa. În afara ţării va fi constituită o singură circumscripţie.

Oxana Mititelu

Inapoi la arhiva noutaților