[ X ]
[ X ]
[ X ]
Plahotniuc: Votul mixt nu este vital pentru Moldova
26 Ianuarie

Vicepreşedintele Partidului Democrat, ex-deputatul Vlad Plahotniuc sparge tăcerea. Într-o postare pe blogul său, politicianul şi-a expus opinia faţă de proiectul privind modificarea Codului Electoral al Republicii Moldova, transmite CURENTUL.md.

„Votul mixt nu este vital pentru Moldova, se poate şi fără el, iar dacă majoritatea decide să nu fie vot mixt, ne supunem majorităţii, cum e normal într-o democraţie”, a scris fostul deputat PD.

Totodată, Plahotniuc susţine că cei care contestă votul mixt se tem să nu-şi piardă locul în Legislativ. „Sînt atît de dominaţi de frică şi panică încît nici măcar nu sunt capabili să dialogheze pe această temă, ei stau şi lăcrimează pe la televiziuni. Faptul că cei care contestă votul mixt au ales calea panicii în locul unei căi raţionale arată cît de disperaţi sunt unii să nu-şi piardă locul în Parlament, genul de oameni pentru care obţinerea unui nou mandat de deputat este vitală – în condiţiile în care altceva în viaţă poate nu ştiu să facă şi plasarea de către şeful lor pe liste de partid, după multiple linguşeli şi mostre de „devotament” faţă de şef, e singura lor şansă de supravieţuire”, a adăugat politicianul.

Mai mult decît atît, vicepreşedintele PD este convins că PCRM poate fi învins şi fără votul mixt. „Am citit undeva că “eminenţa roşie” a PCRM jură solemn că va face totul ca PD să dispară. Până acum am văzut că “eminenţa” face totul pentru ca PCRM să dispară. Deci ameninţările lui pline de elemente “democratice” nu fac decât să arate încă o dată în ce hal de disperare a ajuns şi care este scopul real al dorinţei PCRM de a reveni la guvernare, acela de a elimina partidele democratice de pe scena politică”, a conchis Plahotniuc.

CURENTUL precizează că sistemul electoral mixt prevede alegerea a 51 de deputaţi pe liste electorale, iar 50 – în circumscripţii uninominale. Astfel, din cele 50 de circumscripţii, opt ar urma să fie create în municipiul Chişinău, trei – în autonomia găgăuză, trei – în raioanele din stînga Nistrului, două – în municipiul Bălţi, în raioanele Ungheni, Orhei, Ialoveni, Hînceşti şi Cahul, o circumscripţie la două raioane va fi creată în Basarabeasca şi Taraclia, Rezina şi Şoldăneşti, Donduşeni şi Ocniţa. În afara ţării va fi constituită o singură circumscripţie.

Inapoi la arhiva noutaților