[ X ]
[ X ]
[ X ]
42% din alegători nu au încredere în nici un actor politic din Moldova, potrivit unui studiu
17 Septembrie

Premierul Iurie Leancă şi preşedintele Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), Vladimir Voronin se bucură de cea mai mare încredere din partea cetăţenilor. Cel puţin aşa arată datele studiului sociologic efectuat de Institutul Internaţional de monitorizare a dezvoltării democraţiei, parlamentarismului şi respectării drepturilor electorale ale cetăţenilor statelor membre ale Adunării interparlamentare CSI, în colaborare cu Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Republica Moldova, transmite CURENTUL.

Astfel, circa 41 la sută din cetăţeni au încredere în prim-ministrul Iurie Leancă. Liderul PCRM se bucură de încrederea a 32% din alegători. Alţi 30 la sută din alegători au încredere în preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Vlad Filat, şi primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă.

În preşedintele Parlamentului, Igor Corman, au încredere 25%, liderul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, Igor Dodon – 22%, liderul Partidului Democrat, Marian Lupu – 20%, preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu – 17%, iar în preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti – doar 15 la sută din alegători.

Totodată, potrivit datelor aceluiaşi sondaj, 42 la sută din alegători nu au încredere în nici un actor politic din Moldova. Circa 22% nu au încredere în liderul PCRM, Vladimir Voronin, în timp ce 16 la sută nu au încredere în prim-ministrul Iurie Leancă.

Circa 11 la sută din cetăţeni nu au încredere în liderul PLDM Vlad Filat. În edilul capitalei, Dorin Chirtoacă şi liderul PSRM, Igor Dodon, nu au încredere circa 8% din alegători, iar în liderul Partidului Democrat Marian Lupu – 5%.

CURENTUL.md precizează: Studiul a fost realizat pe un eşantion de 1691 de persoane cu vîrste cuprinde între 18 ani şi mai mult. Marja de eroare este de +-3%.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților