[ X ]
[ X ]
[ X ]
Sergiu Popovici: Gestionarea electronică a documentelor în sectorul judiciar împiedică cazurile de manipulare
25 Aprilie

Un exemplu bun de implementare a practicilor de e-guvernare este gestionarea electronică a documentelor în sectorul judiciar, proiect care a început din 2009 și care continuă să fie îmbunătățit și dezvoltat, pe măsură ce este folosit de toate cele 50 de instanțe judecătorești din țară. Despre aceasta a menţionat, în cadrul unui interviu acordat portalului CURENTUL, Sergiu Popovici, Directorul Centrului de Telecomunicaţii Speciale (CTS).

Potrivit spuselor sale, „practic, orice pas al procedurilor de lucru asupra unui dosar se efectuează electronic prin intermediul Programului Integrat de Gestionare a Dosarelor”. „Astfel, sînt împiedicate manipulările ilegale cu dosarele de judecată. Totodată, datorită sistemului electronic, dosarele ajung aleatoriu pe masa unui judecător, adică sistemul are capacitatea de a împărți singur, la întîmplare, dosarele judecătorilor. Încercările de a manipula aceste proceduri sînt înregistrate în sistemul electronic și reclamate apoi. Astfel are loc integrarea sistemului judiciar în Republica Moldova”, a menţionat Sergiu Popovici.

El a mai spus că tendința este ca în toate domeniile să fie așa. „Exemple de bune practici, pentru a le urma, avem peste tot în Europa. La nivelul Uniunii Europene se vorbește deja de o integrare electronică a sistemelor tuturor țărilor în unul comun, nu doar a sistemelor interne din cadrul țărilor membre”, a precizat Directorul CTS.

Notă: Versiunea integrală a interviului va fi publicată de CURENTUL în zilele următoare.

Kristina Gurez

 

Inapoi la arhiva noutaților