[ X ]
[ X ]
[ X ]
MTIC a elaborat un program care va spori viteza de acces la Internet
3 Februarie

Pentru a utiliza mai eficient  spectrul de frecvenţe radio, resursă  limitată – proprietate publică a statului, Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor (MTIC) a elaborat și promovat în Guvern Programul de management al spectrului de frecvențe radio pentru anii 2013-2020, transmite CURENTUL cu referire la un comunicat de presă al MTIC. 

Potrivit sursei, scopul documentului este să asigure disponibilitatea unui spectru de frecvenţe suficient pentru dezvoltarea continuă a reţelelor şi serviciilor publice de comunicaţii electronice mobile terestre în bandă largă și implementarea pe lângă serviciile voce 2G a tehnologiilor şi serviciilor de generaţie nouă 3G, 4G/LTE.

În conformitate cu prevederile Programului, ANRCETI a emis şi acordat prin încredințare directă  furnizorilor de reţele şi servicii de comunicaţii electronice mobile care activează autorizat în Republica Moldova, licenţe pentru dreptul de utilizare a frecvenţelor radio din benzile de frecvenţe 800 MHz, 900 MHz şi 1800 MHz în regim de neutralitate tehnologică.

Unul dintre furnizori a lansat deja serviciile 3G folosind frecvenţele din banda 900 MHz. Astfel, Republica Moldova este a treia ţară din CSI care  implementează tehnologia 3G în banda de frecvenţe radio 900 MHz. În spaţiul UE această tehnologie este utilizată în Bulgaria, Danemarca, Finlanda, Ungaria, Letonia, Malta, România, Slovenia şi alte tari.

Tehnologia 3G în această bandă de frecvenţe asigură un semnal voce  mai calitativ şi o rată de întrerupere a apelurilor mai mică. De asemenea, utilizatorii serviciilor 3G beneficiază de o viteză înaltă de acces la Internet (transfer date) şi de o gamă mai largă de servicii suplimentare, cum ar fi, videotelefonia, TV mobil, vizualizarea paginilor web, recepţia şi transmisia fișierelor multimedia de dimensiuni mari.

În același timp, pe parcursul acestui an furnizorii urmează să utilizeze mai eficient  aşa numitul dividend digital din banda de frecvenţe radio 800 MHz cu implementarea noilor tehnologii şi să lanseze noi servicii în bandă largă, inclusiv servicii 4G în banda de frecvenţe 1800 MHz. Acest fapt va spori viteza de acces la Internet și va îmbunătăți indicii calitativi (mai puține întreruperi, viteză constantă și în ore de vârf).

Utilizarea frecventelor noi va îmbunătăți semnalul și calitatea serviciilor de comunicații electronice, în special, a Internetului mobil, va asigura o acoperire geografică mai bună a reţelelor mobile de comunicaţii electronice, va spori penetrarea, calitatea şi nivelului de utilizare a serviciilor de acces la Internet în bandă largă, inclusiv a  serviciilor publice, atât din partea autorităţilor statului, cât şi a mediului de afaceri şi a populaţiei.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților