[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ministerul Justiției a supus dezbaterilor publice proiectul Legii cu privire la publicitate
20 Iunie
foto: agora.md

Ieri, 19 iunie 2014, Ministerul Justiției a supus dezbaterilor publice proiectul Legii cu privire la publicitate, transmite Curentul.md

Documentul a fost elaborat din necesitatea de a remedia carențele din actuala lege și pentru a crea un cadru normativ adecvat, care să stimuleze dezvoltarea pieței autohtone a publicității, dar și să nu deranjeze publicul.

Legea actuală, aprobată în 1997, este considerată deja învechită și dificil de aplicat, chiar dacă pe parcurs a fost modificată de mai multe ori.

Proiectul elaborat de Ministerul Justiției prevede cerințe mai dure față de produsele de publicitate. În acesta sunt incluse norme clare ce stabilesc parametrii publicității exterioare și modul de autorizare a amplasării acesteia, pentru a exclude ocuparea excesivă şi haotică a spaţiului public cu mijloace publicitare care prin natura, conţinutul sau modalitatea de amplasare au un efect negativ asupra oamenilor. Actele normative în vigoare la moment nu oferă reglementări care să acopere şi aspectele de calitate, coerenţă arhitecturală, siguranţă a mediului construit şi natural etc.

Totodată, proiectul conține și norme care stabilesc anumite restricții pentru publicitatea unor produse cum ar fi alcoolul, articolele din tutun sau medicamentele. Noua lege propune includerea normelor privind modalitatea de difuzare a publicității pe/în mijloace de transport și vehicule special echipate, prin servicii telefonice sau prin intermediul cutiei poștale, la radio și televiziune.

Participanții la dezbaterea publică de ieri au formulat o serie de recomandări care urmează să fie încorporate în proiect, apoi documentul definitivat va fi remis Guvernului spre aprobare.

Curentul.md menționează că elaborarea proiectului de Lege privind publicitatea este o acțiune prevăzută în Planul de activitate al Guvernului pentru anul 2014, aprobat prin Hotărârea nr. 164 din 5 martie 2014.

Diana Cebotari

 

 

 

 

Inapoi la arhiva noutaților