Pentru perioada ianuarie – martie 2014 a fost efectuat un raport cu privire la situația presei din Republica Moldova, care nu arată prea multe modificări de la raportul precedent, potrivit reprezentanților Centrului pentru Jurnalism Independent, care au prezentat datele în cadrul unei dezbateri la care au fost prezenți jurnaliști din Moldova și din străinătate, transmite Curentul.md
În raportul întocmit este reflectat conflictul unui post TV cu Consiliul Coordonator al Audiovizualului, limitarea accesului jurnaliștilor în sala de ședințe a Parlamentului, precum și faptul că pînă în prezent Parlamentul nu a numit șase membri ai Consiliului de observatori ai televiziunii naționale.
Jurnaliștii prezenți la dezbatere au afirmat că nu sunt mulțumiți de situația presei din Republica Moldova, deoarece accesul la multe informații este limitat.
Totodată, jurnaliștii s-au referit și la situația economică a presei scrise. Potrivit acestora, piața publicitară este concentrată mai mult la posturile TV și este monopolizată, iar în ziarele locale se plasează prea puțină publicitate, ceea ce afectează asupra situației financiare a redacțiilor.
Dumitru Ciorici, Directorul editorial UNIMEDIA, a spus că partea cea mai mare a leului se duce la posturile TV care retransmit alte posturi de peste hotare, ceea ce duce la o calitate mai joasă a informațiilor transmise și a jurnalismului. Acesta a propus ca fluxurile de bani să fie controlabile prin lege.
Deputatul Valeriu Saharneanu, vicepreședintele Comisiei mass-media din Parlament, a ținut să spună că mass-media ar trebui să fie scutită de taxele la demersurile privind obținerea informațiilor publice. La fel, deputatul a spus că este necesar de demonopolizat audiovizualul, pentru că se produce o concentrație extrem de periculoasă. ”Președintele Comisiei mass-media se află într-un mare conflict de interese. În arcul guvernării avem partide care țin pe loc schimbările în media”, a menționat Valeriu Saharneanu.
Cu privire la calitatea presei, cei prezenți la dezbaterea lansată cu ocazia prezentării raportului au notat că în multe cazuri se fură subiectele de știri atît între sursele din Moldova cît și de peste hotare. ”Se plagiază, inclusiv și greșelile”, a adăugat Alina Radu, Directorul Ziarul de Gardă.
Reprezentanții presei s-au arătat nemulțumiți și de monopolizarea serviciilor de distribuire a ziarelor în Moldova, problemă despre care au sesizat inclusiv conducerea Parlamentului, însă fără rezultate.
Jurnalistul din Statele Unite ale Americii, invitat la conferință, a spus că problemele relatate sunt peste tot în lume, din cauza că patronii vor să facă bani sau sunt influențați.
Curentul.md mențioează că, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) este o organizaţie nonguvernamentală (ONG), necomercială, apolitică, constituită în formă organizatorico-juridică de „instituţie privată”, care acordă asistenţă jurnaliştilor şi instituţiilor media din Republica Moldova. Misiunea CJI este de a facilita dezvoltarea unei societăți informaționale prin consolidarea unei prese libere și viabile, iar de la fondare prezintă rapoarte anuale despre situația din media.
Diana Cebotari, stagiară