[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Decizie în premieră! Un jurnalist a fost condamnat penal pentru critica a trei funcţionari
23 August

Proprietarul şi redactorul-şef al unui ziar local din Polonia a fost condamnat penal pentru publicarea unui articol care ironiza un primar de district şi pe doi dintre funcţionarii săi, transmite CURENTUL.

Potrivit unui comunicat al Curţii Supreme de Justiţie (CSJ), jurnalistul scrisese un articol satiric ce critica proiectul privind fermele de prepeliţe aprobat de către funcţionarii locali ca remediu pentru problema şomajului local. Articolul îl numise pe primarul de district şi pe unul dintre oficiali “boşi leneşi” şi îl descria pe celălalt oficial ca fiind un “idiot”, un “redus mintal” şi un “încuiat”.

În consecinţă, primarul şi cei doi funcţionari au depus o plângere penală împotriva jurnalistului pentru defăimare. Recalificând infracţiunea în proferare de insulte, tribunalele naţionale l-au condamnat pe reclamant la plata unei amenzi, reţinând că acesta a făcut abuz de libertatea sa de exprimare şi a încălcat demnitatea oficialilor.

În cele din urmă, reclamantul a fost obligat la plata amenzii de 2,630 EUR şi la rambursarea costurilor în sumă de 755 EUR.

Potrivit aceleeaşi surse, tribunalele naţionale nu au oferit motive “relevante şi suficiente” pentru a justifica condamnarea reclamantului.

„Prin urmare, ingerinţa în dreptul său la libertatea de exprimare fusese disproporţionată raportat la scopul urmărit, şi nu fusese “necesară într-o societate democratică”, se mai spune în comunicatul CSJ.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților