Fotograful Vitalie Sîrbu, spre deosebire de fratele său, deputatul democrat Sergiu Sîrbu, a preferat să stea departe de politică. Aceste este fotograf de meserie și are planuri mari anume în această direcție. Despre tainele unei sesiuni foto de succes, cum a ajuns să fie fotograf, dar și ce planuri are pentru viitor el a vorbit în interviul acordat pentru Curentul.md.
C.: Cînd ați început să faceți fotografii? Care a fost prima experiență în calitate de fotograf profesionist?
V.S.: În ultimul an de studii universitare am realizat că îmi place foarte mult să fotografiez. Am fost în SUA, iar acolo mi-am procurat un aparat foto profesionist. Am revenit în țară în 2009 și am început să lucrez la Agenția Moldpres, unde am învățat să fac fotografii de la unul din cei mai buni fotografi de la noi, Mihai Potîrniche. La fel, timp de cîteva luni am fost și fotograful deputatului Mihai Ghimpu, pe atunci fiind Președintele parlamentului.
Dar am decis să abandonez presa și am plecat din nou în SUA, unde am frecventat o școală de cursuri fotografice. Aceste studii m-au ajutat foarte mult.
C.: Care a fost primul tău aparat de fotografiat?
V.S.: Cînd aveam 8 ani aveam un aparat foto cu peliculă de tip rusesc. Lîngă casa unde locuiam era pe atunci un laborator unde se fac fotografii, acolo am învățat sa fac primele poze alb-negru. Primul aparat foto cu care am început să fac fotografii profesionale a fost Nikon D-300.
C.: Care este secretul pentru a fi un fotograf bun?
V.S.: Nu cred că există vreun secret, totul depinde de personalitate. Succesul vine de la sine, trebuie să fii foarte pozitiv, carismatic și desigur să știi să completezi fotografia din punct de vedere artistic, cît și tehnic. Eu cred că fiecare fotograf bun nu este doar un fotograf, dar, de asemenea, un artist.
C.: Ce atrage mai mult la o fotografie: tehnica sau originalitatea?
V.S.: Cred că o fotografie bună trebuie să fie armonioasă din punct de vedere a tehnicii, originalității, subiectului, compoziției și mesajul. Uneori o fotografie bună din punct de vedere tehnic poate fi slabă de tot, dar ca originalitate sau mesaj să fie bine înțeleasă. La fel, o fotografie din punct de vedere tehnic poate fi foarte bună, dar să nu transmită nici un mesaj.
C. PhotoShop-ul este recomandat fotografilor?
V.S.: Jurnalistic vorbind, photoshop-ul nu este recomandat, deoarece acele momente nu vor mai putea fi redate la fel, altă dată sau în altă zi. Fotografia trebuie să fie una reală fără manipulări sau retușări. În domeniul fotografiei artistice photoshop-ul este bine venit, deoarece putem să corectăm și să redăm ceea ce am văzut cu ochii noștri, dar care aparatul foto nu a putut reda. Cu ajutorul photoshop-ului noi redăm ceea ce nu se ajunge sau ceea ce este în plus.
C: Ce este cel mai important într-o sesiune foto?
V.S.: În primul rînd trebuie ca atît eroul central al fotografiei, cît și fotograful să aibă bună dispoziție. La fel de important este ca sesiunea foto să fie pregătită din timp, pas cu pas.
C: Ce vă inspiră cînd fotografiaţi? Există vreo “reţetă” care funcţionează perfect?
V.S.: În fiecare zi mă strădui să privesc 50-100 de fotografii, realizate de cei mai buni fotografi din lume. Cele mai interesante idei îmi rămîn în gînd și combinîndu-le cu ale mele creez fotografii originale.
C.: Cît costă o sesiune foto la Vitalie Sîrbu?
V.S.: De la 50 de euro o sesiune simplă de o oră pînă la 1000 de euro pentru un proiect mai mare, care poate dura de la o zi pînă la trei zile. La evenimente sau proiecte mai mari, cum sunt nunțile, aniversările mă ajută încă un coleg, la fel fotograf.
C.: Se poate de trăit din arta fotografiei în Moldova?
V.S.: Se poate de trăit, dacă cu adevărat ceea ce faci, e din suflet. Pentru mine venitul în urma acestui hobby, care a devenit între timp profesie, este rezultatul muncii mele. Chiar și cei mai buni meșteri din orice alt domeniu nu sunt cei care au fost motivați financiar, ci cei care au depus suflet și efort.
C.: Contează aparatul cu care lucraţi sau este mai important omul din spatele obiectivului?
V.S.: Nu cred că este atît de important, mai ales în epoca digitală. Chiar și un aparat foto mai puțin performant, dar utilizat de un profesionist poate da rezultate uimitoare. Nu contează tehnica, cît cel care se folosește de ea.
C.: Ce părere ai despre fotografia nud?
V.S.: Am o părere foarte bună. Aceasta este o artă aparte, o artă foarte frumoasă și greu de redat. Chiar dacă am făcut poze de așa gen, recunosc că încă nu sunt gata să captez cu adevărat, la un nivel înalt, așa tip de fotografii. Consider că e destul de complicat să redai fotografii nude din punct de vedere artistic.
C.: Ce planuri ai pe viitor în ceea ce privește fotografia? Unde te vezi peste 10 ani?
V.S.: De fire sunt foarte ambițios în ceea ce îmi propun să fac. Vreau să devin unul dintre cei mai buni fotografi din Moldova, iar peste 10 ani îmi doresc să fiu unul dintre cei mai buni fotografi din Europa. Vreau să am solicitări fotografice cît mai mult în afara țării și poate chiar să fac și o galerie sau expoziție.
Elena Mocreac