Marian Visterinceanu este fondatorul studioului de design interior „SOLUTIONS” în Republica Moldova, studiou care oferă servicii de design interior și design de produs. În cadrul unui interviu acordat pentru CURENTUL.md, Marian ne povestește despre crearea sofei 69, unicul proiect care a prins viață, despre destinația acesteia, dar și despre viitorul canapelei.
C: D-nule Visterniceanu, cum s-a lansat ideea de a crea sofa 69?
M.V.: Eu sunt designer, creez, inventez, desenez, ceea ce-mi vine în cap, ceea ce văd eu, și ce cred că ar putea lua viață. Eram într-o perioadă cînd mă ocupam cu realizarea conceptelor de designer mobilier, eram în căutarea unei idei originale, deosebite, care ar stîrni emoții. Și mi-a venit ideia să realizez o sofă care ar fi alcătuită din caractere. Desigur, caracterele cele mai potrivite care ar fi startul acestei linii de furnitură, ar fi o combinație de caractere ceva deosebită, și startul a fost 69.
C: De ce ați ales anume aceste cifre, 6 și 9?
M.V.: Sofa 69, pentru a fi unică, pentru că astăzi găsim în această lume sofe care au forme de caracter – I, L, pe cînd 69 știu exact că nu este. Trezește emoții și trezește curiozitate atunci cînd vorbești despre aceasta. 69 este o cifră care reprezintă cel mai mult o poziție sexuală. Asta cred că trezește curiozitate, emoție, zîmbet.
C: În ce context poate fi folosită sofa?
M.V.: Destinația sofei este pentru relaxare, odihnă, pentru o seară romantică. Ea poate fi separată, partea din mijloc poate servi ca măsuță, care poate fi decorată cu mai multe elemente romantice. Destinația este nemijlocită pentru sex, ea poate fi remodificată și adaptată unei cafenele cu o ambianță romantică. E fixă, e stabilă, e rezistentă.
C: Ați avut solicitări în privința acesteia?
M.V.: Da, au fost clienți care au vrut să o procure, clienți care au vrut s-o închirieze pentru sesiuni foto sau pentru filmări. Nu am acceptat niciuna dintre ele, din două aspecte: are un preț, care nu se negociază, dar s-a negociat, și celălalt, este o piesă de mobilier , este unic și care va putea fi vîndut doar o singură dată.
C: Cît ar costă o astfel de sofă? Și dacă ați pus în vînzare realizarea, sau urmează?
M.V.: Valoarea ei de realizare este de 1000 de euro, iar prețul de vînzare este 696.969 euro. Atîta timp cît ea este unică, este valoroasă, din momentul ce o să fie vîndut un exemplar, desigur că vor fi realizate o serie care vor fi promovate dintr-un alt mod.
C: Din ce material este făcută canapeaua?
M.V.: Canapeauaeste confecționată din velur și partea moale din paralon, cîteva straturi de paralon care să ofere stabilitate și totodată confort. Carcasa, platforma este din pal, acoperită cu velur, în două culori – bej și cafeniu. Ca tonalitate de culori fiecare poate să le interpreteze diferit.
Are un stil high-tech. Poate fi utilizată și în alte stiluri de interior, în orice stil contemporan, mai puțin într-o ambianță de stil clasic. Neapărat ar sta bine unei încăperi mari, nu este o piesă utilă și necesară în casa fiecăruia, este ceva mai special, pentru înfrumusețare, și nu poate fi comparată cu o sofă extensibilă.
C: Cum a fost lansată publicului?
M.V.: Sofa a fost prezentată publicului de două ori, prima dată a fost prezentată unui grup de designeri care au i-au oferit o anumită apreciere. A doua oară a fost prezentată la lansarea albumului trupei din România Stroke 69. A avut loc de fapt lansarea albumului Stroke 69 și lansarea sofei 69.
C: Care au fost realizările de pînă acum, pe lîngă crearea sofei 69?
M.V.: Ceea la ce am lucrat, adică la alte proiecte au fost cele pentru studiou, mobilă corp, bucătărie. Sofa face parte dintr-un proiect strict al meu, nu a studioului, este unica piesă care a fost realizată în realitate, alte piese care sunt desenate au rămas pînă cînd doar pe hîrtie.
C: Cum vă ajută această profesie în viața cotidiană?
M.V.: Probabil că am o casă frumoasă. Creez frumosul și întotdeauna sunt la curent cu tendințele actuale nu doar din lumea designului interior, dar în principiu, din lumea modei, frumosul se regăsește în mai multe domenii. Activez într-un domeniu al artei, care implică lucru cu plăcere, și chiar o fac cu plăcere, pot lucra și 24 de ore.
Autor: Tatiana Cocerva