În ajunul sărbătorilor de iarnă cel mai așteptat și cel mai dorit de către toți picii, și nu numai, este Moș Crăciun – părintele cadourilor și surprizelor. Unii copii deja au scris scrisori Moșului, iar alții tot privesc necontenit la geam: „Poate vine Moșul!”. În R. Moldova o surpriză plăcută poate să fie organizată nu neapărat de Moșul care atelier și pregătește cadouri cu spiridușii, însă și prin intermediul unui Moș Crăciun la comandă, sau mai bine zis o Agenție de Moși Crăciuni. În cadrul unui interviu pentru CURENTUL.md, coordonatorul echipei de Moși Crăciuni, Ion Guțu ne-a relatat despre serviciile pe care le oferă Moșii, cine sunt aceștia și cum sunt organizate surprizele pentru cei dragi.
C: Cîți Moși Crăciuni activează în agenție? Cîți ani au Moșii?
I.G.: Noi suntem în echipă mai mulți Moși Crăciuni, dintre care un cîntăreț în vîrstă de 51 de ani, care deja de 7 ani are experiența de Moș Crăciun, un coordonator de nunți, care are peste 5 ani de experiență, în vîrstă de 28 de ani. O altă persoană, este un sculptor în vîrstă de 34 de ani, are o experiență mai mică în domeniu, însă cunoaște sfera de activitate. Cu toții au ceva comun și anume că, sunt părinți, știu ce înseamnă a avea un copil și a fi atent la persoana acestuia – un lucru esențial pe care pun accent fiind în calitate de coordonator de echipă atunci cînd angajez un Moș Crăciun.
Desigur am și o echipă de tineri Moșuleți, care la fel sunt băieți cu ceva experiență, fiind din Underground comedy care sunt buni pentru evenimentele corporative, unde pot aduce gluma și zîmbetul pe fața celor prezenți.
C: Ce servicii profesionale se ascunde în sacul lui Moș Crăciun?
I.G.: Noi oferim 3 tipuri de servicii și anume: Moș Crăciun la Grădinițe și Școli; Moș Crăciun la Domiciliu; Moș Crăciun la evenimentele corporative. De asemenea, dacă este o necesitate ne putem alinia și în cadrul unor organizații cu scop caritabil.
C: Cît costă un Moș Crăciun organizat?
I.G.: Prețul variază în funcție de data ori de tipul serviciului, însă în general prețurile sunt de la 250 lei și pînă la 1400 lei – pot ajunge în ziua de 31 decembrie.
C: Cît de solicitat este Moșul în perioada sărbătorilor de iarnă? Aveți deja program, persoane înregistrate?
I.G.: Da, desigur, este un program stabilit și îl adaptăm deja după necesitatea comenzilor pe care le avem. Încercăm să facem și urături personalizate, ceea ce este destul de plăcut pentru clienții care ne contactează. Avem cereri destul de multe și diverse, chiar uneori suntem surprinși de unele comenzi pe care clienții vor să le facă cadou persoanelor dragi J.
C: Care este vîrsta medie a copiilor pe care-i bucurați de sărbători?
I.G.: Copii cu vîrsta între 3-5 anișori.
C: Primiți scrisori de la copii? Care vi s-a părut cea mai interesantă?
I.G.: Da , sunt și unele scrisori, cu toate că acesta, la fel este un serviciu complex și nu am pus accent pe el, deoarece necesită un alt plan de promovare. Unele scrisori care totuși ajung pe pagina Moșului sunt dorințe ca: să-i ducem o săniuță, un telefon mobil, ori chiar o vioară nouă a fost o dată :).
C: Cum ajung cadourile la Moșul? La fel sunt organizate?
I.G.: Da, desigur, ne înțelegem mai întîi cu părinții, dacă unii nu prea cunosc ce cadouri să dăruiască, noi putem veni cu unele sugestii cum ar putea afla ce-și dorește copilul lor. Suntem dispuși, cu răbdare să discutăm cu fiecare client și să-l ajutăm să fie mulțumit de o colaborare cu noi. În mod general, părinții se înîlnesc cu Moșul cu cîteva minute înainte de a intra în casă și iată așa ajunge cadoul în sac, ori părinții din timp lasă cadoul preconizat la oficiu.
C: Care au fost cea mai hazlie reacție a copiilor? Nu v-a demascat niciunul?
I.G.: Copii chiar dacă ar putea să-și dea seama că ceva nu este în regulă, că barba se poate întinde sau nu e una adevărată, ei nu o spun la moment, o pot zice mai apoi. La fel, uneori după ce pleacă Moșul, ei lasă în semn de mulțumire un păhar cu lapte și biscuiți la geam ca să vină Moșul și sa servească, respectiv, în această situație deja Moșul roagă pe cineva dintre părinți să facă acest lucru. Un lucru important: să nu observe copilul pentru a nu strica magia.
C: Apropo, Moș Crăciun are un car cu reni? Care este mijlocul de transport?
I.G.: Poate o să sune bizar, dar chiar am căutat reni adevărați în Chișinău. Astfel că am apelat la Moldsilva și ei ne-au răspuns: „Dacă prindem renii sălbatici din Codri, atunci putem negocia!” J . Însă un ren sălbatic necesită și dresat, ceea ce durează mai mult. Pentru anul viitor, avem planuri de a cumpăra un ren din România, gata dresat, dar e doar ca idee la moment. J Unicul mijloc de transport sunt mașinile echipei noastre.
C: Ați avut solicitări pentru organizarea unei surprize cu Moș Crăciun și pentru maturi?
I.G.: Da am avut. Este un exemplu recent, chiar două fetițe ne sunase și doreau să organizăm o surpriză pentru iubiții lor, cadourile pregătite de ele – oferite chiar de Moș Crăciun.
C: Care este mesajul unui Moș Crăciun pentru anul 2015?
I.G.: Moșul în primul rînd, vă dorește sănătate și dragoste în familie! El poate multe cadouri să aducă celor mici, însă el niciodată nu va putea sa aducă cel mai scump cadou pentru un copil, și anume dragostea părintească. Astfel, dragi părinți, iubiți-vă copiii, aveți răbdare cu ei și oferiți-le atenția dumneavoastră, mai tîrziu ei o să vă zică un mare Mulțumesc pentru acest lucru. La Mulți Ani dragii Moșului și un 2015 plin de prosperitate!
Tatiana Cocerva