[ X ]
[ X ]
O primă culegere din anul curent despre creaţia poeţilor moldoveni a apărut la Bucureşti
27 Ianuarie
foto: unica.ro

O culegere de poezii și eseuri întitulată ”Limba română este Patria mea” a fost lansată recent la București.

După cum relatează CURENTUL, evenimentul a avut loc la muzeul Literaturii Române din capitala României.

Lucrarea a fost coordonată de către ex-ambasadoarea Iuliana Gorea-Costin, Înalt Reprezentant al Guvernului României pentru R. Moldova. O parte din fotografii sunt semnate de maestrul Mihai Potîrniche.

Volumul cuprinde cele mai frumoase creații poetice, clasice și contemporane, cît și lucrările premiate în cadrul unui concurs literar care a avut loc la București.  Patriarhul României, Daniel, care a semnat prefața cărții, a menționat rolul cultului ortodox în promovarea limbii române și a faptului că primele cărți tipărite au apărut prin grija Bisericii Ortodoxe Române. ”Pentru generațiile de astăzi, viețuind de o parte și de alta a Prutului limba română este o bază solidă de comunicare și comuniune fraternă, de facilitare a accesului la educație și mass-media în special pentru elevi și studenții noștri”, susține ierarhul.

Partea I include creațiile poeților consacraţi precum Mihai Eminescu, Lucian Blaga, Nichita Stănescu, Adrian Păunescu, Nicolae Costenco, Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi, Vasile Romanciuc, Ion Hadîrcă, Emil Loteanu și mulți alții. În cea de a II-a parte sunt incluse lucrările participanților la cea de a doua ediție a concursului de creație literară ”Limba română este Patria mea”, desfășurat în perioada 20-31 august 2013. Printre laureați sunt Cătălin Răcilă(Colind pentru poporul român), Adrian Nicolae Popescu(Alergînd după cuvinte), Maria Ceauș(Exerciții de limbă română veche), a jurnalistei de la Soroca, Nina Neculce(Suflet plin de frumusețea limbii române) și a altora.

Adrian Pancu   

Inapoi la arhiva noutaților