[ X ]
[ X ]
[ X ]
(INTERVIU) Pictorul Adrian Moraru: Primul meu desen a fost făcut la vîrsta de 2 ani
13 Septembrie

În cadrul unui interviu pentru CURENTUL, pictorul Adrian Moraru a vorbit despre originea pasiunii sale, noua generaţie de pictori din ţară, pictura nud, precum şi planurile de viitor.

Curentul.md: De unde vine această pasiune pentru pictură? Povesteşte-ne cum a început totul.

Adrian Moraru: Totul a început totul din copilărie. Mediul contează foarte mult pentru un artist, iar eu am avut şansa de a mă naşte într-o familie de pictori, cu tată grafician – ilustrator de cărţi şi mamă profesoară şi critic de artă. Primul meu desen a fost făcut la vîrsta de 2 ani şi se păstrează pînă astăzi în atelier, datorită tatălui meu care a avut grijă şi mi-a adunat majoritatea desenelor şi picturilor din acea perioadă. În acest sens tocmai el a fost acela care m-a îndrumat, şi mi-a încurajat pasiunea pentru arta plastică.

C: Care sînt ingredientele necesare pentru a avea succes în acest domeniu?

A.M.: În primul rînd trebuie să-ţi placă cu adevărat ceea ce faci, de asemenea este nevoie de multă muncă, ambiţie şi sacrificiu. Iar dacă mai pui şi talentul deasupra, atunci succesul e garantat. Totodată dacă ai hotărît să te dedici în totalitate artei, trebuie să-ţi construieşti numele, brand-ul artistic, să investeşti în el ca peste o perioadă să culegi roadele.

C: În ultimul timp, în Moldova vedem tot mai multe persoane atrase de fotografia digitală. Ce crezi tu despre asta? Scade în aşa mod valoarea picturii autentice?

A.M.: Nu cred că scade importanta şi valoarea picturii autentice. Ba din contra, valoarea ei creşte în timp. Iar iubitorii de artă adevărată rămîn în continuare fideli desenului şi picturii, cea pictată pe pînză, cea de care poţi să te apropii, să-i simţi mirosul şi vibraţia culorii. Fotografia a făcut concurenţă picturii încă de la apariţia ei. Personal cred că fotografia este destinată publicului larg, pe cînd arta plastică, poate fi înţeleasă de un public mai restrîns, elitar.

C: Are R. Moldova într-adevăr pictori de valoare? Oferă careva nume.

A.M.: Republica Moldova are pictori valoroşi. Dar sînt oare ei apreciaţi la justa  lor valoare…?! De aceea mulţi dintre ei preferă să locuiască şi activeze peste hotarele ţării, acolo unde există un public mai larg şi mai educat în ale picturii. La Chişinău avem  o generaţie nouă de pictori talentaţi şi ambiţiosi. Vă dau şi cîteva nume:  Alexandru Danu, Cristina Golovatic, Valeria Duca, Victor Frimu şi alţii.

C: Cît e de profitabilă meseria de pictor? Poţi face avere din pictură în R. Moldova? Cum este în cazul tău?

A.M.: Personal, tot timpul am pus accentul pe partea spirituală a activităţii mele artistice, pe confortul şi împlinirea sufletească pe care ţi-o oferă. M-a interesat mai mult satisfacţia pe care o primesc  atunci cînd creez, cînd zămislesc o nouă lucrare. Consider că  avere din pictură nu se face, deşi, dacă devii celebru ca Picasso sau Dali, ai toate şansele să faci mulţi bani din artă.

C: Care este cel mai ieftin, dar şi cel mai scump desen vîndut de tine?

A.M.: Desene ieftine nu am, toate sînt valoroase, cel puţin pentru mine. Se întîmplă să mai dăruiesc lucrări, dar nici o data să vînd ieftin. Iar dacă ne referim la aspectul material, atunci cea mai scumpă lucrare s-a vîndut în Statele Unite ale Americii, cu cîteva mii de dolari.

C: Eşti pasionat şi de pictura nud. Ce anume te atrage în acest gen de pictură? Cum privesc cetăţenii noştri acest gen de artă? Cum îţi găseşti modelele?

A.M.: Pentru pictori femeia tot timpul a fost și va fi una din sursele supreme de inspiraţie. Fiind bărbat, dar și artist, sînt atras de grația corpului feminin, de liniile ondulate, de formele fine dar şi voluptoase ale corpului, care se aseamănă cu instrumentele muzicale, precum  vioara sau chitara. În ultimul timp mă găsesc ele pe mine. Dar am şi cîteva modele cu care colaborez deja de mai mulţi ani.

C: De unde îţi găseşti inspiraţia? Au fost cazuri în care ai rămas în pană de idei? Dacă da – cum le-ai depăşit?

A.M.: Inspiraţia o culeg de pretutindeni. Zilele cu soare mă inspiră cel mai mult. Muzică, călătoriile sau zîmbetul misterios al unei domnişoare pot de asemenea fi momentele de unde apare scînteia inspiraţiei. De obicei nu duc lipsa de inspiraţie şi susţin ideea precum că muza vine lucrînd, desenînd în cazul meu.

C: Ai locuit cîţiva ani în Statele Unite ale Americii, dar totuşi ai revenit în Moldova. Ce te-a motivat spre acest pas?

A.M.: Aşa mi-a dictat vocea interioară atunci, am revenit şi nu îmi pare rău. M-am implicat activ în viaţa culturală de la noi. Am reuşit să particip la mai multe expoziţii şi tabere de pictură naţionale şi internaţionale. În acelaşi timp, deja de 4 ani, predau desenul la Academia de Arte din Chişinău. Fiind şi cetăţean american, în continuare colaborez activ cu Statele Unite şi deseori merg la New York City.

C: Care sînt planurile tale de viitor? Dacă ai fi în situaţia să alegi o altă profesie, care ar fi aceasta?

A.M.: În planurile mele de viitor intră pregătirea unei expoziţii personale, la care lucrez acum dar şi promovarea brand-ului Adrian Moraru, în special a noii pagini de artă create pe Facebook şi a site-ului personal, care acum se află în construcţie. Cît priveşte situaţia de a alege o altă profesie, aş rămîne tot în domeniul artelor, poate aş fi ales să fiu muzician. Iar dacă e să merg mai departe, dintotdeauna mi-au plăcut căpitanii de vase maritime şi piloţii de avion.

Autor: Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților