[ X ]
[ X ]
[ X ]
(INTERVIU) Augustina Şiman: Literatura poate rezista, evolua şi cîştiga în continuare admiratori graţie cărţilor audio
11 Octombrie

În cadrul unui interviu pentru  CURENTUL.md,  tînăra scriitoare, Augustina Șiman, a vorbit despre activitatea ei scriitoricească, despre lansarea primului audiobook din Moldova și despre primul videoclip literar.

C: Ai o dragoste aparte pentru literatură, poezie însă faci și drept, cum îmbini util și plăcut aceste domenii?

A.Ș.: Dat fiind faptul că e foarte important să nu ratezi valul de inspiraţie care vine, din simplu motiv că amănîndu-l s-ar putea să nu îţi formulezi gîndurile la fel de bine, se întîmpla nu de puţine ori să scriu și în timpul prelegerilor sau chiar a seminarelor.

Masa mea de lucru de acasă e plină deopotrivă cu manuale precum Dreptul Internaţional Penal, Dreptul Instituţional al Uniunii Europene, dar şi cu mai marii literaturii precum Gabriel Garcia Marquez, Mircea Eliade etc, iar odată întorcîndu-mă acasă de la serviciu sau de la master, dacă nu învăţ pentru a doua zi, scriu ceva. Cred că atît dreptul, cît şi literatura reuşesc să se îmbine fiindcă ambele fac parte din mine: din pasiunile şi din personalitatea mea.

C: Găsești interferențe între acestea, cum se completează?

A.Ș.: Cu siguranţă! Ştiu că nu o să renunţ niciodată la scris, iar agenda proiectelor mele literare se completează tot mai mult, şi cred că activitatea mea din domeniul juridic o să mă ajute foarte mult să îmi realizez visurile literare fiindcă o să-mi ofere aportul material necesar. Meseria mea de bază o să susţină mult latura mea creativă, şi aceasta cred că este cea mai importantă interferență.

şiman (2)C: Cînd s-a născut  ideea de a crea un prim audiobook în  Moldova?

A.Ș.: Într-o vară pe cînd călătoream foarte mult prin România. Anume acolo am descoperit cărţile audio şi am hotărît să creez ceva similar şi pentru Republica Moldova. Literatura autohtonă e absolut sincronă în privinţa conţinutului cu cea de peste Prut, doar că, în privinţa formei am rămas puţin în urmă… şi atunci m-am înarmat cu mult curaj şi cu multă răbdare (fiindcă a fost dificil să găsesc un studio de înregistrări bun, iar ulterior, să explic ce vreau să fac de fapt) ca să materializez acel proiect literar.

C: Cine este publicul-țintă a acestei cărți audio? 

A.Ș.: Dat fiind faptul că Parfumul este despre Femeie: Femeia plină de analiză (precum este în recitalul Parfumul), de întrebări (De ce înşeală bărbaţii?), de curaj (D.), de dăruire (Femeia), de iubire (Lutul), femeia triumfătoare într-un final, ea iniţial a fost concepută ca o carte dedicată femeilor, o carte care să le amintească cît de minunate sunt! Echilibrul unei femei se găseşte chiar în extremele proprii doar ei: în faptul că iubeşte prea mult şi că îşi dă deopotrivă prea multe întrebări.

Totuşi, nu este o creaţie de o extremă pur feministă, fiind ascultată de foarte mulţi bărbaţi curioşi. În lumea literară nu s-a întîlnit foarte des ca o femeie să ofere o psihanaliză unei femei, de regulă bărbaţii sunt cei care ne abordează, şi cred că din acest considerent cartea audio a prins priză şi la publicul masculin: fiindcă o femeie a vorbit foarte sincer despre femei, despre fricile noastre, grijile noastre, despre comuniunea bărbat-femeie.

Cartea este o adevărată invitaţie către Sufletul Feminin dezgolit, o invitaţie făcută bărbaţilor care îşi doresc să ne înţeleagă şi să ne descifreze puţin mai mult.

C.: Există vreo legătură între „Parfumul”  lui Patrick Suskind și „Parfumul” pe care l-ai creat tu, primul videoclip literar? 

A.Ș.: Legătura există doar în sensul conotaţiei de „feminin” care se referă la un parfum. Am primit această întrebare de cîteva ori după ce a apărut cartea audio. Adevărul e că pentru prima oară m-am gîndit la acest fapt abia după ce am făcut lansarea cărţii audio, de aceea unica legătură dintre videoclip şi film e la nivelul acelei conotaţii, în rest sunt abordate aspecte total diferite: filmul vorbeşte despre dorinţa aproape maniacală de a conserva frumosul pentru a resuscita sentimentul de iubire prin acea ultimă sticluţă, pe cînd videoclipul vorbeşte despre modalităţile variate ale comuniunii bărbat-femeie, concluzionînd cu mesajul că atunci cînd un bărbat găseşte femeia pe care o iubeşte cu adevărat, ar trebui să o abordeze cu multă preţuire.

C: De ce anume „Parfumul”? Au fost și alte variante?

A.Ș.: În primul rînd fiindcă anume acesta a fost impulsul inspiraţional seara cînd am scris textul… de puţine ori raţionalizez ceea ce scriu, închid ochii, mă ascult şi scriu ceea ce îmi vine pe vîrful degetelor, de aceea nu au existat alte posibilităţi ale titlului.

În al doilea rînd e o metaforă! E metafora pe care am preluat-o din textul introductiv al audiobook-ului pe care îl încep cu fraza: Bărbaţii îşi poartă femeile precum îşi poartă parfumul… astfel, ” Parfumul ” e metafora pentru femeie, iar Femeia, la rîndul său, e laitmotivul întregului audiobook. Am putut să-i zic simplu: Femeia, dar nu am vrut să-i las ascultătorului certitudinea faptului că ştie deja despre ce ar fi vorba în acest audiobook fără a audia cel puţin 2 texte… O certitudine eronată, fiindcă oricum mesajul depăşeşte cuvîntul „Femeie” în sine. Chiar şi fără să fi ascultat textul de introducere, cuvîntul „parfumul” se asociază cu ceva foarte feminin, cu tandreţe, cu voluptate, iar într-un final, interpretativ, ne face o invitaţie către sufletul unei femei.

C: Ai ales ca centru de circumferință femeia, ce asemănare există între o femeie și un parfum?

A.Ș.: De cele mai dese ori putem să simţim doar mirosul ameţitor al parfumului, să îi ghicim cîteva note, dar să nu percepem pînă la urmă toată chimia şi componentele sale – acelaşi lucru se atribuie şi unei femei, sufletul ei poate să ascundă mult mai multe decît se poate de descoperit iniţial.

De fapt întreaga asemănare este transpusă chiar în solilocviul ” Parfumul „:
Există parfumuri pe care le ascund după oglindă sau pe care le folosesc ocazional şi parfumuri fără de care nu ies dimineaţa din casă – fiindcă îi completează.
Parfumuri pentru care au o mare slăbiciune şi altele care chiar le displac.

Parfumuri faţă de care îi leagă o amintire caldă şi altele alese ocazional.
Parfumuri pe care se tem să le epuizeze – fiindcă ştiu că e puţin probabil să mai găsească altul la fel şi parfumuri pentru care nu dau o iotă…

şiman (4)C: Crezi că ar putea influența mesajul cărții asupra atitudinii bărbatului față de femeie? În ce mod?

A.Ș.: Cred că videoclipul şi cartea audio deja au influenţat oarecum viziunea bărbaţilor care au ascultat şi care au vizionat creaţiile. Cel mai mare feedback din partea bărbaţilor l-am primit în special graţie videoclipului (care i-a sensibilizat foarte mult) şi mulţi au recunoscut că în pofida rătăcirii prin diverse femei şi-ar dori mult o relaţie fundamentată pe grijă, respect, dedicaţie şi că ar vrea să găsească acel Parfum unic. Consider că videoclipul cheamă spre iubire, spre acea mare iubire care durează mai mult de cîteva luni sau de cîţiva ani, şi videoclipul aminteşte bărbaţilor cît de important e să ai alături o femeie pe care să o iubeşti în întregime, şi cît de mult poţi să te împlineşti printr-o astfel de femeie – lucru pe care, de fapt, şi-l doresc cu toţii.

C: Cum s-ar potrivi o asemenea situație descrisă  în videoclipul literar, viceversa, bărbatul ar putea fi parfumul unei femei, de parcă femeile își poartă bărbații precum își poartă parfumul ?

A.Ș.: Metafora în cauză are un caracter universal, ea poate fi adaptată şi situaţiei inverse decît cea expusă în solilocviul iniţial. De aici aş putea să pornesc un text foarte voluminos, de fapt următorul meu proiect literar e axat mai mult pe Ei şi mai puţin pe Ele.
Şi cred că urmează să aşteptaţi lansarea următorului proiect ca să aflaţi ce fel de ” Parfum” poate fi un bărbat pentru o femeie.

C.: Cum ar trebui să fie un bărbat ca să merite un ”parfum” ideal, adică o  femeie perfectă, ideală e prea tare spus!?

A.Ș.: Ca să merite femeia pe care şi-o doreşte, un bărbat trebuie să o trateze corect. Să fie sincer cu ea, să-i crească aripi şi sentimentul de siguranţă în braţele sale, fiindcă, cînd o femeie e hrănită cu dragoste poate răsturna orice munte.
… şi doar femeia pentru care va alege să facă toate aceste lucruri va fi perfectă, fiindcă nu eşti atît de destăinuit şi de apropiat cu oricine. Vorba lui Octavian Paler: Nu iubeşti o femeie pentru că este frumoasă, ci este frumoasă pentru că o iubeşti. Acelaşi lucru se atribuie şi Idealului sau Perfecţiunii.

C:  Progresele sunt într-o continuă metamorfoză, crezi că viitorul  aparține cărților audio?

A.Ș.: Cărţilor audio, videoclipurilor literare şi literaturii netradiţionale ca şi formă per general. Lumea e într-atît de grăbită, încît  în ultimele decenii cred cu siguranţă că literatura poate rezista, poate evolua în continuare şi poate cîştiga admiratori, şi persoane pasionate de ea graţie cărţilor audio. Voltaire afirma într-un vers al său: Dacă Dumnezeu n-ar exista, ar trebui inventat“, la fel şi literatura găseşte noi modalităţi ca să se reinventeze şi ca să existe în continuare.

Autor: Tatiana Cocerva

Inapoi la arhiva noutaților