Ziua Științei este organizată de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, cu suportul Uniunii Europene prin Programul-cadru al Uniunii Europene pentru cercetare şi inovare (2014-2020) Orizont 2020.
Acest eveniment are ca scop creșterea interesului populației de toate vârstele față de cercetările și descoperirile științifice. De asemenea, este menit să exprime întreaga admirație pentru comunitatea științifică din Republica Moldova, apreciind efortul depus de fiecare cercetător la dezvoltarea domeniilor științei și inovării. În această perioadă plină de încercări oamenii de știință luptă alături de eroii din prima linie iar cea de-a X- a ediție a Zilei Științei va fi un omagiu adus cercetătorilor și se va petrece sub genericul ,,Eroii noștri – Oamenii de Știință”.
Evenimentul se va desfășura în regim online pe pagina de Facebook a evenimentului și pe pagina web oficială a ministerului. Instituțiile de cercetare din țară vor prezenta cele mai noi proiecte de cercetare și realizările lor.
Vor fi explorate cele 5 priorități strategice din domeniile cercetării și inovării și participând la activitățile educative pregătite de cele 36 de instituții de cercetare din țară.
În cadrul evenimentului vor fi prezentate:
⊶ Mostre expoziționale din diferite domenii;
⊶ Experimente interactive;
⊶ Cărți științifice rare;
⊶ Echipamente științifice;
⊶ Complexul de sere al Grădinii Botanice;
⊶ Brevete de invenții;
⊶ Amatorii de sport vor afla despre noi recorduri stabilite de sportivii sin țară; etc..
Începând cu orele 19:00, puteți participa la un concurs on-line de jocuri intelectuale de tip „Match” dedicat Zilei Științei, organizat de Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale, accesibil pe canalul de YouTube al Clubului și pe pagina de Facebook dedicată evenimentului.
„Ziua Științei” a fost instituită prin Hotărârea Guvernului nr.1083/2010, fiind organizată în contextul Zilei Internaționale a Științei pentru Pace și Dezvoltare, care a fost proclamată la 2 noiembrie 2001, în cadrul celei de-a 31-a sesiuni a Conferinţei generale a UNESCO.
Cristina Parfeni