[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ziua Mondială a Sănătății Mintale: În RM, la supravegherea specialiștilor se află peste 71 mii persoane cu probleme de sănătate mintală
10 Octombrie

În acest an, Ziua Mondială a Sănătății Mintale, marcată pe 10 octombrie, se desfășoară în contextul unor schimbări considerabile determinate de pandemia COVID-19, care a adus multiple provocări pentru întreaga omenire, transmite CURENTUL.

Investițiile în programe de sănătate mintală la nivel național și internațional sunt acum mai importante ca oricând. Organizația Mondială a Sănătății estimează că necesitatea intervențiilor de sănătate mintală va crește considerabil în lunile și anii ce vor urma. Astfel, sloganul propus pentru marcarea Zilei Mondiale a Sănătății Mintale în anul 2020 este ”Să protejăm sănătatea mintală: e timpul pentru investiții”.

Conform statisticii internaționale, aproximativ 1 miliard de persoane din întreaga lume are o problemă de sănătate mintală, 3 milioane de oameni decedează anual din cauza consumului de alcool, iar o persoană își pierde viața la fiecare 40 secunde prin suicid, care este și a doua cauză de deces în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15-29 ani.

Sănătatea mintală reprezintă o problemă prioritară de sănătate publică pentru Republica Moldova, fapt confirmat prin asumarea angajamentelor de către ţară la nivel internaţional. Totodată, reforma serviciilor de sănătate mintală în Republica Moldova a fost concepută ca un proces de lungă durată, direcționat spre schimbări calitative și sustenabile la acest capitol.

Începând cu anul 2014, intervențiile de reformare se realizează în baza Memorandumului de Înțelegere între Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, în cadrul proiectului MENSANA – „Suport pentru reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova”. În cadrul reformei s-a pus accentul pe o viziune integrală a problemei de sănătate mintală de către serviciile medicale şi sociale, ceea ce favorizează continuitatea în cadrul procesului de reabilitare psihosocială şi incluziune socio-profesională a persoanelor cu probleme de sănătate mintală.

Este în desfășurare implementarea prevederilor incluse în Programul Național privind sănătatea mintală 2017-2021. Programul urmăreşte instituirea unui sistem de servicii comunitare de sănătate mintală în toate localitățile țării, ajustate la standardele internaţionale şi europene pentru persoanele cu probleme de sănătate mintală. Scopul Programului este promovarea bunăstării mintale a populației, prevenirea tulburărilor mintale, oferirea oportunităților egale la servicii accesibile de calitate și protecția drepturilor persoanele cu probleme de sănătate mintală și familiilor acestora.

În prezent, la nivel naţional activează 40 Centre Comunitare de Sănătate Mintală (CCSM) în fiecare raion și municipiu. În supravegherea specialiștilor din CCSM se află 71086 persoane cu probleme de sănătate mintală. Pe parcursul anului 2019, în cadrul CCSM au fost asistate 214 904 persoane, din care 83,69 % repetat cu scop de diagnostic și tratament. Totodată, 5227 persoane au beneficiat de serviciile Centrelor de zi, iar 3820 pacienți au fost asistați la domiciliu de către echipele multidisciplinare mobile.

În ultimii cinci ani, investițiile în serviciile comunitare de sănătate mintală la nivel național au crescut de aproape trei ori. În 2015, bugetul acordat centrelor era de 9,5 milioane lei, iar în 2019 acesta constituia 25,6 milioane lei. Totodată, pentru asigurarea tratamentului ambulator al persoanelor cu tulburări mintale aflate în evoluţie nefavorabilă (demență, schizofrenie, tulburare afectivă bipolară, epilepsie cu tulburări psihice) în lista medicamentelor compensate integral din fondurile asigurării obligatorii de asistență medical au fost incluse 11 denumiri comune internaționale, suplimentar fiind eliberate gratis și medicamente psihotrope pentru tratamentul tulburărilor mintale cronice și evolutive.

În contextul subiectului abordat la Ziua Mondială a Sănătății Mintale, pe 9 octombrie s-a desfășurat masa rotundă ”Investiții sustenabile în sănătatea mintală comunitară”. Evenimentul a fost organizat de Comisia parlamentară pentru Protecție Socială, Sănătate și Familie, cu participarea reprezentanților Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Biroul Organizației Mondiale a Sănătății în Republica Moldova, Biroului de Cooperare al Elveției, Companiei Naționale de Asigurări în Medicină. Evenimentul a avut scopul de a prezenta situația actuală din sistemul de sănătate mintală din Republica Moldova, mecanismul de finanțare și investițiile curente. Totodată, a fost inițiată o discuție despre soluțiile de lungă durată pentru asigurarea accesului echitabil și calitativ al populației la serviciile comunitare de sănătate mintală.

De asemenea, centrele comunitare de sănătate mintală organizează în aceste zile activități de sensibilizare a populației și promovare a sănătății mintale. În contextul epidemic, evenimentele publice se desfășoară conform gradului de alertă stabilit în fiecare raion, în format online, în aer liber sau cu număr limitat de participanți.

Inapoi la arhiva noutaților