[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ziua Limbii Române – celebrată în Capitală și în întreaga țară
31 August

Republica Moldova sărbătorește, astăzi, Ziua Limbii Române, care are scopul de a onora limba de stat, transmite CURENTUL.

Anual această sărbătoare este marcată cu manifestări de înalt patriotism, de regăsire a rădăcinilor, consemnată prin poezie, cântec și joc, prin repunerea în drepturi a vechilor tradiții populare și a momentelor care le-au marcat istoria.

De regulă, festivitățile sunt deschise dimineața la Chișinău de catre oficialii republicii, prin depunerea de flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, precum și la busturile clasicilor literaturii române, amplasate în Gradina Publică „Ștefan cel Mare”. Sărbătoarea se încheie în mod obișnuit printr-un concert susținut în Piața Marii Adunări Naționale.

În acest an, Primăria Capitalei organizează o serie de evenimente.

Astfel, începând cu ora 10:30 până la 12:00 va avea loc o manifestare literar – muzicală „Omagiu Limbii Române” , discursuri, recital de muzică şi de poezie la Monumentul Domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt, Aleea Clasicilor.

15:00 – 17:00 – „Saloanele Moldovei-2019” – expoziţie-concurs de artă plastică, organizat de Uniunea Artiştilor Plastici din Moldova și Asociaţia artiştilor plastici or. Bacău (România) – ediția a XXIX-a. Centrul expozițional „Constantin Brâncuşi”.

10:00 – 14:00 – Depuneri de flori la bustul poetului Alecu Russo, recital de poezie. Str. Alecu Russo.

11:00 – 14:00 – Program literar-muzical „O altă limbă mai frumoasă nu-i”. Grădina Publică Ștefan cel Mare și Sfânt

11:00 – 14:00 – „Dulce și frumoasă-i limba mea de-acasă…”- program cultural-artistic. Scuarul din str. Miron Costin

10:00 – 13:00 – Program cultural-artistic „Cântarea limbii române”. Scuarul „UNIC”, „Moldtelecom” SA

16:00 – 20:00 – Recital de cântece Scuarul Independenței. Pretura sectorului Botanica, secţia cultură, tineret şi sport.

11:00 – 14:00 – Parastas de pomenire a personalităților marcante ale culturii și spiritualității basarabene, cu genericul „În memoriam”. Cimitirul Central din str. Armenească.

15:00 – 15:45 – Program artistic susținut de Orchestra Simfonică de copii din or. Iannar, Israel. Piața Marii Adunări Naționale.

17:00 – 18:30 – Spectacol „Moldova – Plai de Basm”, susținut de Orchestra DC „Avante”. Piața Marii Adunări Naționale

18:30 – 19:00 – Recital susținut de formația Vali Boghean Band. Piața Marii Adunări Naționale

19:00 – 21:00 – Spectacol tematic „Odă Limbii Române”. Piața Marii Adunări Naționale

21:00 – 23:00 – Spectacol de folclor și de muzică populară „E sărbătoare și răsună muzica”, susținut de Orchestra mun. de muzică populară, dirijată de frații Advahov. Piața Marii Adunări Naționale.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților