În contextul Zilei Internaționale de comemorare a persoanelor decedate de HIV/SIDA, reprezentanții autorităților publice, partenerilor de dezvoltare, organizațiilor non-guvernamentale, persoane publice și vedete autohtone au jucat, astăzi, un meci de fotbal amical pe stadionul „Zimbru” din Chișinău, pentru a demonstra prin propriul lor exemplu importanța unirii eforturilor în lupta cu epidemia HIV/SIDA și a promova un mod sănătos de viață, transmite CURENTUL.
Această acțiune face parte din campania social-informativă „Nedetectabil = Netransmisibil” (N=N), care se desfășoară în toată țara și are drept scop extinderea accesului la întregul spectru de servicii (prevenire, tratament, îngrijire și suport social profesional, testare) pentru persoanele care trăiesc cu HIV, sensibilizarea societății privind importanța testării la HIV și creșterea gradului de toleranță față de persoanele care trăiesc cu HIV/SIDA.
Conform datelor oficiale, prevalența infecției HIV în Republica Moldova, la 01 ianuarie 2018, a constituit 211,25 cazuri la 100 mii populație, fiind depistate 835 cazuri noi în anul 2017, în comparație cu 832 în anul 2016, iar majoritatea persoanelor cu infecţia HIV sunt tinere, de vârstă reproductivă, sexual active, iar calea predominantă de transmitere este heterosexuală.
În context, răspunsul Guvernului, în controlul infecții este asumat prin realizarea Programului Naţional de prevenire şi control al infecţiei HIV/SIDA şi ITS pentru anii 2016-2020, având ca scop: minimizarea consecinţelor epidemiei HIV şi infecţiilor cu transmitere sexuală prin reducerea transmiterii, precum şi a mortalităţii asociate cu SIDA.
Totodată, în toate instituțiile medico-sanitare sunt disponibile testele rapide pentru testarea la HIV/SIDA, care sunt gratuite și rezultatul acestora se află în doar 30 min.
Menționăm că persoanele infectate cu HIV/SIDA beneficiază de tratament antiretroviral gratuit și acces la servicii sociale, medicale, juridice şi psihosociale, fiind un suport pentru femei, bărbaţi, copiii infectaţi şi afectaţi de HIV/SIDA și familiile acestora.
Începând cu anul 1983, „Ziua Lumânărilor Aprinse” se desfășoară în fiecare an, în a treia duminică a lunii mai, la care participă peste 1200 de organizaţii din 115 ţări, prin manifestări de comemorare pentru a onora vieţile pierdute şi sensibiliza conștiința socială referitor la problema HIV/SIDA.
Cristina Parfeni