[ X ]
[ X ]
[ X ]
„Zile negre” pentru fondatorii delfinariului de la Chișinău. Ce prevede legea elaborată de Ministerul Mediului
27 Noiembrie

În cadrul unui interviu acordat pentru CURENTUL, Ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, a vorbit despre legea privind interzicerea delfinariilor artificiale și când aceasta va intra în vigoare.

Valeriu Munteanu spune că inițiativa nu este criticată de nimeni.

„Legea este la avizare. Urmează ca, în cel mai scurt timp, să primim toate avizele de la Ministerul Justiției și CNA și acesta urmează să fie trimis la Guvern spre aprobare, după care în Parlament.

Procedurile de obicei sunt mult mai lungi, mai complicate, dar nu imposibile. Nu am văzut absolut nici o opoziție. Nimeni nu vine să critice inițiativa noastră și eu sunt absolut sigur că este o paradigmă, o soluție corectă propusă de noi”, a spus Valeriu Munteanu.

De asemenea, Ministrul a precizat că legea este inspirată din Europa și delfinariul din Chișinău va trebui să se confirme acestor prevederi.

„Legea este inspirată din legislația europeană care vine cu paradigma – dacă delfinariul poate să fie asigurat cu apă de mare, să fie asigurat. Dacă orașul nu are acces la mare, atunci sunt 2 soluții – fie nu deschizi delfinariu, fie deschizi delfinariul doar dacă proprietarii pot să asigure apă naturală, creând un mediu habitual cât mai apropiat pentru delfini. Aceasta asigură că ei vor trăi mult și, respectiv, demonstrându-ne respectul nostru pentru delfini.

Asta înseamnă, în mod implicit, că delfinariul care se află la noi va trebui să se conformeze noilor prevederi. De activitatea acestui delfinariu răspunde cei de la Sănătatea Publică, dar vor trebui să se conformeze noii legi”, a spus Valeriu Munteanu.

În context, Ministrul a precizat că noua lege vine din interes pentru mediu, nu din interes economic.

„Noi încercăm fără sentimentalisme să privim acest lucru pentru că primează dezideratele de mediu și trebuie să fim corecți, în primul rând cu mediul, după aia cu imperativele economice. Din păcate, ne lovim de acest lanț pe parcursul activității noastre”, a mai spus Ministrul.

Totodată, Ministrul spune că nu a vizitat nici el, nici familia delfinariul din Chișinău pentru că acest lucru vie în contradictoriu cu ceea ce promovează.

„Copii mei nu au vizitat acest delfinariu și nici nu vor să meargă. Eu nu sunt vânător, nu sunt într-o incompatibilitate cu ceea ce promovez. În momentul în care ai respect pentru lege și știi acest lucru, atunci nu faci ceva contra acesteia”, a precizat Ministrul.

Notă: Varianta integrală a interviului poate fi accesată aici.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților