[ X ]
[ X ]
[ X ]
(INTERVIU) Valeriu Munteanu: „Oamenii trebuie să fie cei care văd sau nu văd schimbări în domeniul mediului”
26 Noiembrie

În cadrul unui interviu acordat pentru CURENTUL, Ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, ne-a povestit despre activitatea sa la Minister, proiectele la care se lucrează acum, cum s-a schimbat mediul înconjurător, cum lucrează legea privind mediul, dar ne-a oferit și răspunsuri referitor la alegerile prezidențiale și viața personală.

CURENTUL: Dle. Munteanu, anul 2016 e pe sfârșite. În opinia dvs., cum s-a schimbat mediul înconjurător din țara noastră în acest an?

Valeriu Munteanu: Mediul înconjurător este o dimensiune atât de profundă și atât de complicat că este greu să apreciez schimbări esențiale, palpabile într-un an de zile. În R. Moldova problemele au fost atât de grave în acest domeniu și abandonate, și uitate, și neluate în seamă, încât acest lucru trebuie să-l fi schimbat mai întâi în percepția oamenilor.

Oamenii trebuiau să fie cei care văd sau care nu văd schimbări. Din punctul meu de vedere, în ultimul an, am reușit să realizăm mai multe acțiuni profunde, inclusiv de natură legislativă și normativă, care vor însănătoși în următorii ani mediul din R. Moldova.

C: Când ați fost numit ministru al Mediului, mulți s-au arătat sceptici vizavi de capacitatea dvs. de a gestiona un domeniu străin, de ceea ce ați făcut până acum. Ce v-a ajutat să faceți față noilor provocări?

V.M.: Tenacitatea, cutezanța și convingerea că lucrurile pot fi schimbate, inclusiv chiar și în R. Moldova. Am o capacitate să nu cedez atunci când știu că am dreptate și atunci când știu că apăr o cauză nobilă și acest lucru m-a motivat foarte mult în toate bătăliile pe care le-am avut în această perioadă: și pentru oprirea exportului de lemn, și oprirea arendei forestiere, și lupta cu vânătorii, și în multe alte bătălii.

În momentul în care nu există determinare și în momentul în care pur și simplu vrei să te faci comod, nu reușești să schimbi lucrurile din temelie.

munteanu7

C: Nu regretați că ați renunțat la mandatul de deputat?

V.M.: Nu, nu regret absolut deloc, nici un moment. Atunci când am plecat din Parlament eram foarte conștient că mandatele de Ministru sunt foarte vulnerabile și, de obicei, foarte scurte. Nu țin cu mâinile și cu picioarele la acest mandat și voi sta în acest mandat exact atâta timp, cât voi avea posibilitate să schimb lucrurile.

În momentul în care voi intra în rutină sau în momentul când voi fi blocat în activitatea mea, pur și simplu va trebui să plec din acest birou. Până la această etapă nu am nici presiuni, nici rutină în activitatea mea.

Sunt foarte multe proiecte fundamentale pe care le avem pe agendă care trebuie implementate ca să ducă la însănătoșirea, voi folosi de mai multe ori această noțiune, a mediului.

C: Pe final de an se zvonește că va fi prezentată nouă structură a Guvernului, iar ministerul Mediului va rămâne. Oferiți-ne mai multe detalii. Cum ați convins coaliția de guvernare că un asemenea minister e necesar? Vă veți extinde atribuțiile?

V.M.: Coaliția s-a angajat să reformeze Administrația Publică Centrală și, din tabloul actual al Guvernului vor dispărea 4, 5 sau chiar 7 ministere, vor rămâne 9 sau maxim 10 ministere. Acest lucru se discută, există un draft, un proiect, dar discuțiile încă au loc.

Un lucru este cert și, toată lumea îl înțelege, nu există nici o paradigmă de unde s-au inspirat experții: nici în Europa, nici în altă parte nu se dezic de Ministerul Mediului. Este o instituție de căpătâi, este o instituție fundamentală, mai ales în noile abordări având în vedere schimbările climatice, mai ales pentru R. Moldova când nu avem apă, nu avem păduri, nu avem alte resurse, este o problemă extrem de acută.

Cu siguranță Ministerul Mediului va rămâne în această formă în care este sau va intra într-un mix cu alte ministere. După părerea mea, această componentă de mediu nu trebuie să fie umbrită de alte preocupări ale viitorului Ministru și Cabinet de Miniștri.

munteanu

C: Am observat că, periodic descoperiți diferite scheme de corupție. Care din ele v-au surprins cel mai mult? Ce solicitări ați adresat la CNA până acum?

V.M.: Cele mai durute și cele mai nesimțite scheme erau cele din domeniul forestier. Pentru prima dată în ultimii 25 de ani, odată cu venirea mea în funcție, „MoldoSilva” a fost subordonată Ministerului Mediului și noi suntem într-o luptă permanentă de a îmblânzi această componentă. Cei din domeniul forestier au muncit timp de 25 de ani înțelegând că principalele lor deziderate sunt cele economice, iar noi încercăm să-i reeducăm, să le explicăm că dezideratul primar, fundamental pentru care muncesc ei este cel de mediu.

În această luptă și acest efort există probleme foarte mari, dar nu de nedepășit. Cea mai strigătoare la cer a fost demisia fostului director de la Serviciul Piscicol care încasase anul trecut câteva sute de mii de lei în buget pentru permisie de pescuit, iar vreun milion și ceva de lei pur și simplu le-a luat din casieria serviciului, le-a pus în buzunar și a plecat. Acum există un dosar penal în acest sens, trimis în judecată. Să vedem care va fi deznodământul.

Eu personal trebuie să recunosc că am un sentiment amar în momentul în care foarte multe sesizări ale noastre ajung la Procuratură, aceasta inițiază dosare penale în marea majoritate, iar în instanța de judecată acestea se diluează și capătă o formă foarte neclară și, din păcate, nu pot să spun foarte exact pe toate, dar foarte puține din ele au deznodământ pozitiv așa cum așteaptă cetățeanul, chiar dacă legea spune asta foarte clar.

Asta este cel mai mare regret al meu pentru că știu foarte exact că doar în momentul în care într-o regiune se va ști foarte exact că Popescu sau Ionescu stă un an la pușcărie pentru că a împușcat o căprioară, pentru că așa scrie lege,a sau pentru că a furat 10 mașini de lemne și stă 10 ani la pușcărie, atunci această zonă cu siguranță de va liniști și se va ști foarte exact că trebuie să schimbe comportamentul legat de mediu.

În momentul în care legea rămâne doar declarativă, iar oamenii vor vedea că nimeni nu pățește nimic, că pot să rezolve cumva problema cu instanțele de judecată, eforturile noastre nu se reduc la zero dar devin seisifice.

Am adresat solicitări nu doar la CNA, dar și la Procuratură. La momentul dat cred că sunt peste 100 de solicitări.

C: Ce pârghii lipsește Ministerului Mediului pentru a duce o luptă mai eficientă cu braconierii?

V.M.: Legea este insuficientă din punctul nostru de vedere. Noi am venit cu mai multe inițiative de a înăspri prevederile legale.

În momentul în care ești braconier piscicol sau mergi și omori o căprioară atunci repercusiunile legii nu sunt atât de dure, iar braconierul se gândește că nu va păți nimic și poate face acest lucru. În momentul în care legea ar fi dură, așa cum am propus noi modificările legislative, atunci i-ar descuraja.

Oamenii, totuși, sunt raționali, și în momentul în care înțeleg foarte exact că pot să ajungă la pușcărie pentru o infracțiune de mediu nu ar face acest lucru. Din păcate încă nu avem astfel de paradigme și exemple în R. Moldova.

Săptămâna trecută a fost pentru prima dată în ultimii 25 de ani când două persoane au fost reținute pentru o infracțiune de mediu. Doi arendași la o pădure de lângă Bălți, pentru că aveau această pădure în arendă trebuia să o păstreze, iar ei au distrus această pădure cu mai multe hectare săpând acolo un iaz, pentru asta au fost reținuți.

Oamenii sunt arestați pentru ce vreți, mai puțin pentru mediu.

munteanu

C: La ce proiecte lucrează acum Ministerul? Se va crea Agenția de Mediu?

V.M.: Sunt foarte multe proiecte de Legi și hotărâri de Guvern la care lucrăm. Este vorba despre Legea cu privire la substanțele chimice care se află în Parlament. O lege extrem de complicată. Legea cu privire la deșeuri, care a fost aprobată, dar încă nu a intrat în vigoare, și Regulamentele care derivă din aceste două legi. Este o dimensiune extrem de complicată pentru că pe de-o parte a legii vin 13 Regulamente, pe altă lege 9 Regulamente. Sunt prevederi foarte clare.

Doar un Regulament privind catalogarea substanțelor chimice are 2 mii de pagini. Cineva lucrează la acest document, îl avizează și după aia aceste prevederi vor fi opozabile pentru toți cetățenii în momentul în care va fi promulgat și va intra în vigoare.

Avem și foarte multe proiecte de infrastructură, proiecte mari la care lucrăm: strategia națională de gestionare a deșeurilor și strategiile privind alimentarea cu apă. Sunt proiecte foarte mari finanțate din bani străini care, din păcate, se mișcă mai greu decât ne-am dori noi și mai greu decât și-ar dori cetățeanul R. Moldova.

Există cadență, a căzut Guvernul, a existat rețineri, a existat neîncredere din partea partenerilor străini, s-au retras din aceste procese și după semnarea Acordului cu FMI s-au reîntors în R. Moldova. Redeschidem aceste linii de dialog.

Agenția de Mediu cu siguranță se va crea. Noi am stopat pe moment acest proces. Aceste acțiuni au fost suspendate până la reforma Guvernului, iar în organigrama noului Guvern, o instituție subordonată Ministerului Mediului va fi Agenția de Mediu. Noi nu am mers să chinuim acest proces, acum în ultimele două – trei luni, după care în următoarele trei luni să fie reforma Guvernului să facem exact același lucru de 2 ori.

În momentul în care efortul este dublu pentru exact același lucru, nu se merită de grăbit lucrurile. Cu siguranță, în organigramă, am văzut cum ar arăta scheletul noului Guvern, există această Agenție de Mediu care este extrem de importantă cu separarea competențelor de control și cele de autorizare care sunt acum împreună la Inspectoratul Ecologic și, din punctul meu de vedere, sunt într-un mare conflict.

C: Care e situația hidrologică cu debitele râului Nistru. Ministerul a ajuns la un acord cu Ucraina?

V.M.: Râul Prut și fluviul Nistru sunt cele mai mari probleme ale noastre din ultimul timp. Schimbările climatice, dar și intervențiile antropice ale Ucrainei în amonte de Novodnestrovsk la granița cu R. Moldova, au adus la reducerea debitelor de pe fluviul Nistru și râul Prut.

Avem 30-40% din debitele necesare, debitele salubre de pe aceste râuri. Cu Prutul nu avem absolut nici o problemă. Dacă există ploaie și cantități suficiente de apă, avem o colaborare perfectă cu partea română la Costești – Stânca și, respectiv, asigurăm aceste debite de apă în aval de Costești – Stânca.

Dialogul este mult mai complicat cu partea ucraineană. Ucraina este o țară mare, puternică, care se află în conflict, în război și, respectiv, încearcă într-o formă destul de dăunătoare mediului, să-și rezolve problemele. Noi folosim toate instrumentele posibile pe dialogul internațional și bilateral pentru a determina Ucraina să permită R. Moldova să aibă acces la toate lucrările pe care le realizează la Novodnestrovsk și noi să putem decide de comun acord cum gestionăm apele în aval de Novodnestrovsk, pentru că de altfel fluviul Nistru are de suferit foarte, mult.

Ucraina ne-a neglijat mai mulți ani, trebuie să recunoaștem acest lucru, nu voi folosi termeni diplomatici, cu riscul să se supere autoritățile ucrainene, dar trebuie să spun acest lucru. Acum, în momentul în care Ucraina vrea să obțină libera circulație, când are de rezolvat mai multe chestiuni cu UE, s-a întors cu fața la noi și, respectiv, UE solicită Ucrainei ca aceasta să consulte R. Moldova pe toate problemele care există pe Nistru și, respectiv, să-și limiteze activitățile antropice care duc la distrugerea fluviului.

munteanu

C: La un moment dat, ministerul Mediului a venit cu un proiect de lege cu privire la interzicerea delfinariilor artificiale. La ce etapă este acesta? Nu ați renunțat la idee, având în vedere că delfinariul din oraș se bucură de succes în rândul copiilor? Apropo, copii dvs. nu vor să meargă?

V.M.: Legea este la avizare. Urmează ca, în cel mai scurt timp, să primim toate avizele de la Ministerul Justiției și CNA și acesta urmează să fie trimis la Guvern spre aprobare, după care în Parlament.

Procedurile de obicei sunt mult mai lungi, mai complicate, dar nu imposibile. Nu am văzut absolut nici o opoziție. Nimeni nu vine să critice inițiativa noastră și eu sunt absolut sigur că este o paradigmă, o soluție corectă propusă de noi.

Este inspirată din legislația europeană care vine cu paradigma – dacă delfinariul poate să fie asigurat cu apă de mare, să fie asigurat. Dacă orașul nu are acces la mare, atunci sunt 2 soluții – fie nu deschizi delfinariu, fie deschizi delfinariul doar dacă proprietarii pot să asigure apă naturală, creând un mediu habitual cât mai apropiat pentru delfini. Aceasta asigură că ei vor trăi mult și, respectiv, demonstrându-ne respectul nostru pentru delfini.

Asta înseamnă, în mod implicit, că delfinariul care se află la noi va trebui să se conformeze noilor prevederi. De activitatea acestui delfinariu răspunde cei de la Sănătatea Publică, dar vor trebui să se conformeze noii legi.

Noi încercăm fără sentimentalisme să privim acest lucru pentru că primează dezideratele de mediu și trebuie să fim corecți, în primul rând cu mediul, după aia cu imperativele economice. Din păcate, ne lovim de acest lanț pe parcursul activității noastre.

Copii mei nu au vizitat acest delfinariu și nici nu vor să meargă. Eu nu sunt vânător, nu sunt într-o incompatibilitate cu ceea ce promovez. În momentul în care ai respect pentru lege și știi acest lucru, atunci nu faci ceva contra acesteia.

C: Nu pot să nu vă întreb despre politică. Cum apreciați rezultatul alegerilor prezidențiale?

V.M.: Trist. Cuvântul „trist” este determinant în acest sens. Este „trist” că luptele politice intestinale, că dorința unor grupuri oligarhice, de a schimba alte grupuri oligarhice au dus la faptul că R. Moldova va avea un președinte cu veleități rusești. Sunt convins că acest lucru este în solda Moscovei, care a fost ajutat și va fi în continuare ghidat de Moscova în activitățile sale.

Este o răsplată dură pe care au primit-o cetățenii R. Moldova în dorința lor de reformă, în dorința lor de a se europeniza ei și statul nostru. Va trebui să ne învățăm să trăim cu acest rău pe care l-a primit R. Moldova mergând pe ideea că „ceea ce nu ne omoară ne face mai puternici”.

În același timp, va trebui să fim vigilenți, să fim activi, să fim puternici, să fim consolidați pentru a bloca acele imperative ruse care vor fi transmise, promovate prin intermediul Președintelui Dodon.

munteanu3

C: Se aud voci care spun că, ar exista tensiuni în PL urmare a scorului modest obținut de Mihai Ghimpu…

V.M.: Deznodământul acestor alegeri nu putea să fie întrevăzut la începutul acestei campanii electorale în momentul în care datele problemei aratau altfel. La un moment dat, exista riscul ca Igor Dodon să câștige din primul tur și s-au făcut anumite acțiuni.

De exemplu, PD-ul și-a retras candidatul. În acest moment a declanșat în gândirea colectiv și a reașezat, inclusiv voturile pentru turul I, în dorința de a nu admite alegerea lui Igor Dodon în primul tur.

Noi știm foarte exact că PL și președintele Ghimpu nu a gafat și nu a greșit, nu trădat niciodată cetățeanul R. Moldova, iar legat de dezideratele noastre românești de năzuința noastră de Unire a R. Moldova cu România, chiar dacă a fost un mesaj dur, chiar dacă a fost un mesaj direct, știm foarte exact că oamenii au acceptat acest mesaj.

Cetățenii încă au o anumită frică și a fost prea scurtă perioada ca ei să înțeleagă că nu este un paliativ pentru R. Moldova Unirea, ci este medicamentul definitiv pentru ca noi să trăim în bunăstare.

Noi în continuare vom merge pe aceiași idee și vom realiza exact aceleași acțiuni pentru ca visul nostru și al tuturor cetățenilor să se realizeze.

C: Există fundament la afirmațiile că liberalii vor fi scoși de la guvernare?

V.M.: Politica este politică. Nouă nu ne creează insomnii aceste afirmații și nici indigestie. Noi suntem oameni maturi căliți politic și nu avem nici o problemă în acest sens.

Nu ne sperie o eventuală scoatere de la guvernare. Noi știm foarte exact că noi suntem pavaza în această guvernare, al vectorului european în această Coaliție. În același timp, suntem pavaza echilibrului în interiorul unei Coaliții și, respectiv, suntem cei care nu admit ca să existe un singur partid la guvernare, revenind la vremuri de rea faimă și pomină pentru R. Moldova.

Asta nu înseamnă că noi, liberalii, nu avem în vedere și scenariul dat. Dacă într-un anumit moment R. Moldova își va deturna direcția sa sau nu va merge în direcția în care trebuie, noi ne vom revedea decizia noastră de a rămâne în Coaliție.

Noi vom fi în această Coaliție atâta timp, cât direcția de mișcare a R. Moldova va fi una vestică și atâta timp cât putem să trudim pentru Acordul de Asociere. Acum nu avem nici un motiv să declarăm că lucrurile sunt altfel în R. Moldova.

munteanu1

C: Cu ce vă veți ocupa când nu veți mai conduce ministerul Mediului?

V.M.: Cu siguranță voi rămâne în politică, este o chestie care mă pasionează, este o chestie în care pot să mă dedic. Este o chestie pe care o fac de mai mulți ani.

În politică se creează diferite oportunități de a aborda problemele și de a le rezolva. Cu siguranță nu voi dispărea din spațiul public și politic.

C: Și o întrebare ce ține de viața dvs. personală. Aveți 4 fiice, iar fratele dvs. 4 băieți. Cum vă explicați acest lucru? Este ceva genetic?

V.M.: Suntem 3 frați. Cel mai mare are 4 băieți, eu am 4 fete, iar fratelui mai mic i s-a născut primul copil care este băiat, Iancu îi spune. Fratele mai mic, Igor, ne-a promis că el o să aibă 2 fete și 2 băieți ca să ne împace.

Noi, cu soția, spunem că deocamdată avem 4 fiice, mi-aș mai dori să mai avem o fiică. Nu vreau să supăr providența, pe Dumnezeu, dar vreau să fiu sincer, îmi mai doresc o fiică, nu un băiat. Pentru că ecuația ar foarte dificilă să schimbi paradigma, să schimbi educația, registrul după 4 fete, să fie un fiu ultimul cel mai mic. Ar fi destul de complicat să crești un bărbat cu adevărat puternic. Și invers, am impresia că fratele mai mare își mai dorește un băiat.

Cred că copii sunt cea mai mare investiție pe care o facem noi. Am mulți prieteni care au tot, dar au un copil sau 2 și doar au grijă de mușchiul lor, ca să nu se obosească, să nu se streseze, să fie ei liniștiți.

Eu cred că cel mai mare folos care îl putem face în viața noastră este să avem mulți copii, să-i creștem, să-i educăm frumos și aceasta va fi cel mai mare lucru pe care îl vom putea realiza.

C: Vă mulțumim pentru răspunsuri!

Foto: Andrei Boguș

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților