[ X ]
[ X ]
[ X ]
Vladimir Țurcan despre ieșirea RM din CSI, introducerea în Constituție a noțiunii de integrare europeană și modificarea limbii de stat: „Sunt show-uri populiste..”
13 Februarie

Deputatul socialist, Vladimir Țurcan, consideră că ideea proiectelor privind schimbarea denumirii limbii, introducerea integrării europene în Constituție, dar și ieșirea R. Moldova din CSI sunt show-uri populiste, transmite CURENTUL.

În cadrul unui interviu acordat pentru tribuna.md, deputatul afirmă că includerea unei noțiuni în Constituție trebuie supusă referendumului.

„Aceste inițiative sunt absolut din categoria show-urilor populiste, dar și periculoase în același timp. Cu referire la includerea în Constituție a noțiunii de integrare europeană, consider că nu poate fi inclusă în Constituție viziunea politică, ideologică a unui sau altui partid. Există articolul 75 din Constituție care prevede clar că cele mai importante probleme ale poporului trebuie să fie supuse referendumului. Alte variante pentru a pune punct acestei discuții nu sunt. Este altă întrebare dacă este cazul acum să facem acest lucru”, a spus deputatul.

În privința ieșirii RM din CSI, socialistul spune că este o greșeală.

„Noi, PSRM, nefiind la putere, am reușit să fortificăm relațiile economice cu țările CSI, în special cu Federația Rusă. De aceea, eu consider că trebuie să fim realiști și să vedem unde poate fi realizat interesul național, în primul rând cel economic. Problema în cauză ţine de competiția între programe electorale, dar și de acțiuni concrete. Este o greșeală și politică, dar și constituțională de-a da țării o direcție de dezvoltare, stabilind-o în Constituție”, punctează Vladimir Țurcan.

Totodată, el spune că celealte idei vor fi, de asemenea, respinse.

„Cu privire la celelalte întrebări – ieșirea RM din CSI și schimbarea denumirii limbii de stat în Constituție, de fapt acestea se corelează cu prima parte a răspunsului meu. Sunt sigur că aceste încercări de inițiative, chiar dacă vor fi incluse în ordinea de zi, vor fi respinse. Sunt pur politice și pre-electorale”, a mai spus deputatul.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților