[ X ]
[ X ]
[ X ]
Vlad Filat: Dragi elevi, pentru a reuși să deveniți creatori și constructori aveți nevoie de școală
1 Septembrie

Vlad Filat, președintele PLDM, ex-Premier, a adresat următorul mesaj la începutul noului an de studii: 

„????? ????? ?̦? ???????̦?,

Începutul anului școlar de fiecare dată este începutul unei noi aventuri, și numai voi determinați cum va fi aventura pentru fiecare.
Exact așa e și în viață – fiecare om este autorul istoriei sale și fiecare decide ce fel de om este.
Sunt sigur că fiecare dintre voi își dorește să fie creator și constructor și am o încredere enormă în talentele voastre. Anume pentru a reuși să deveniți creatori și constructori aveți nevoie de școală.

Răspândirea educației a schimbat omenirea la propriu, voi zilnic vedeți zeci de rezultate ale educației: drumurile și trotuarele, energia electrică și apa în casele voastre, telefoanele inteligente și accesul la internet, inclusiv instituțiile în care voi învățați – toate sunt rodul răspândirii educației.
Școala are un rol greu de supraestimat în viața fiecărui om.

Școala ne înarmează cu cunoștințe, care ne permit să înțelegem fenomenele și procesele, ne ajută să ne integrăm în societate și să fim utili societății.

Vreau să scot în evidență câteva gânduri înțelepte, formulate de unul din marii Președinți ai SUA, Theodore Roosevelt:
1. A educa mintea unui om fără a-l educa moral, înseamnă a educa o amenințare pentru societate.
2. Cel mai important ingredient al formulei succesului e să știi cum să te înțelegi cu oamenii.
3. Fă ce poți, cu ceea ce ai, acolo unde ești.

În acest context, vă îndemn să învățați de la profesorii voștri nu doar științele programului școlar, dar să observați comportamentul și atitudinea lor. Profesorii voștri sunt exemple frumoase de cumsecădenie și bun-simț, de responsabilitate și generozitate – calități atât de importante în construcția unei societăți bine organizate, educate și eficiente.

Învățați să respectați oamenii din jur în pofida diferențelor. Așa diferiți cum suntem, dacă avem suficientă înțelepciune – diferențele ne fac un popor mai puternic.
Buna înțelegere cu oamenii care-i întâlniți în cale, e cheia succesului vostru personal. Iar buna înțelegere între noi toți, e cheia progresului social și economic al societății noastre.

Tratați toate problemele țării, ca probleme personale ale fiecărui locuitor al Moldovei, inclusiv ale voastre. Așa veți înțelege că progresul în rezolvarea problemelor țării, depinde de gradul de implicare a fiecăruia dintre noi.

De aceasta, vă îndemn să nu așteptați momentul sau circumstanțele potrivite, ci să vă implicați cu idei și acțiuni.

Vă felicit cu începerea anului de studii și vă doresc să fiți curioși, să aveți întrebări și să găsiți răspunsuri!”.

Inapoi la arhiva noutaților