[ X ]
Vitalie Vrabie, la întrevederea cu coordonatorul UNCTAD pentru ASYCUDA: Ne așteptăm să avem noul soft în cel mult cinci luni
2 Aprilie

Directorul Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie s-a întâlnit, la Chișinău, cu Coordonatorul regional al Programului Asycuda din cadrul Conferinței Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD), Dmitry Godunov, transmite CURENTUL.

Întrevederea a avut loc în contextul demersurilor întreprinse de Vamă pentru actualizarea sistemului informațional vamal în baza celei mai recente versiuni a softului aplicativ Asycuda World.

Conform înțelegerilor din cadrul întrevederii, părțile ar urma să semneze, în viitorul apropiat, un Acord în care să fie stipulate condițiile și termenele livrării noului produs informațional, cu toate modulele necesare integrate. În funcție de numărul modulelor dezvoltate suplimentar, va fi stabilit și costul exact pe care îl va achita Serviciul Vamal. Deocamdată, acesta este estimat la circa 300 000 de euro.

Vitalie Vrabie a menționat importanța implementării cât mai urgente a noului soft, astfel încât să fie posibilă continuarea modernizării sistemului informațional din gestiune.

„Toate proiectele noastre de modernizare și automatizare a activității pot fi continuate doar în cazul în care avem o nouă versiune a Asycuda World. Iată de ce, ne așteptăm să aplicăm noul soft în cel mult cinci luni de zile”, a spus Vitalie Vrabie.

La rândul său, reprezentantul UNCTAD și-a manifestat deschiderea de a continua cooperarea și de a accelera procesul de implementare a noii versiuni.

Amintim că, oferirea, de către UNCTAD, a celei mai recente versiuni a ASUCUDA World este prevăzută de Memorandumul de Înțelegere, semnat la Geneva de către Directorul Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie Secretarul General adjunct al UNCTAD, Joakim Reiter, în data de 7 noiembrie 2016. Documentul a fost încheiat pe un termen de cinci ani. Pe lângă livrarea noii versiuni a Asycuda World, Memorandumul mai prevede și acordarea, de către UNCTAD, a asistenței tehnice și metodologice în utilizarea aplicației.

Menționăm că, deținerea respectivului soft va contribui la eficientizarea semnificativă a activității sistemului vamal național, permițând automatizarea tuturor proceselor de vămuire.

De asemenea, noua aplicație va asigura un nivel mai înalt de securizare a informației stocate, făcând posibil, în același timp și schimbul de informații în format electronic cu autoritățile naționale partenere.

Totodată, necesitatea accelerării implementării noii versiuni este dictată și de condiționalitățile prevăzute în Acordul de Asociere RM-UE, în special, în contextul implementării Noului Sistem Computerizat de Tranzit (NCTS) și Ghișeului Unic.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților