[ X ]
[ X ]
[ X ]
(VIDEO) Protest la CSJ: „Nu căutați pe dracul, validați mandatul!”
25 Iunie

Mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova desfășoară, în aceste clipe, în fața Curții Supreme de Justiție (CSJ), protestul „Continuăm. Validați Mandatul!”, față de nevalidarea alegerilor locale din municipiul Chișinău, unde urmează să aibă ședința de judecată, informează CURENTUL.

Manifestații sunt „înarmați” cu pancarte cu diverse mesaje de susținere a Primarului ales al municipiului Chișinău, Andrei Năstase.

Totodată, ei scandează: „Năstase e primar!”, „Jos mafia!”, „Nu cătați pe dracul, validați mandatul!”, „Vrem justiție corectă!”, „Validare!”, „Votul meu contează!”.

Amintim că, Judecătoria Centru și, ulterior, Curtea de Apel au decis anularea rezultatelor alegerilor locale din Chișinău și nevalidarea mandatului primarului ales, Andrei Năstase.

UPDATE 15.35: Primarul ales al municipiului Chișinău, Andrei Năstase, a îndemnat cetățenii ca, în cazul în care observă provocatori, să-i dea pe mâna poliției.

„Nu mai scandăm absolut nimic, nimeni nu mai scandăm. De ce? Pentru că printre noi au fost infiltrați niște provocatori. Ignorați-i! Nu vă atingeți de ei, lăsați-i într-o parte! Nu ne atingem de ei, ne uităm în jurul nostru și avem grijă. Dacă observăm ceva suspect – chemăm poliția. Nu am venit pentru a vandaliza această instituție, în spate sunt mii de polițiști, ca niciodată. Astăzi sunt aduși și pompieri. Nimeni nu a venit să vandalizeze. Am venit să ne apărăm dreptul nostru, să scandăm, să luptăm pentru libertate, demnitate, un trai decent la noi acasă. Vă îndemn să nu faceți greșeli, nu avem dreptul să facem greșeli. Toată Europa ne invidiază. De mult nu a existat un protest cum a fost al nostru. Am venit să protestăm ca o societate deșteptată a acestei țări. Vă mulțumesc că sunteți alături, vă mulțumesc că țara asta are viitor prin Dvs.”, a conchis Năstase.

UPDATE 15.40: Președinta PAS, Maia Sandu, a felicitat cetățenii pentru comportamentul exemplar de la protest.

„Ieri ați avut un comportament exemplar și vă felicit pentru astă. Vă mulțumesc! Vă mulțumesc că, în pofida faptului că suntem obosiți, veniți aici ca să ne apărăm cauza. Uitându-ne la numărul impunător de polițiști, pompieri și ce mai au ei, e clar pentru toți care va fi decizia de astăzi. Plahotniuc ne-a declarat război și nu se oprește. El nu înțelege consecințele inițierii unui război împotriva propriului popor, iar noi cu dvs. suntem oameni conștienți și trebuie să fim pașnici. Venim, stăm aici, scandăm și avem grijă în jurul nostru. După decizia de astăzi, vom decide împreună ce facem mai departe”, a punctat Sandu.

UPDATE 15.45: Magistrații Curții Supreme de Justiție s-au întrunit în ședință ca să decidă „soarta” alegerilor pentru funcția de primar al capitalei, unde Andrei Năstase a fost declarat învingător, după ce Judecătoria Chișinău cu sediul Centru a decis anularea alegerile locale și nevalidarea mandatului de Primar al lui Năstase – decizie menținută și de Curtea de Apel Chișinău.

UPDATE 16.40: Apărarea Primarului ales al municipiului Chișinău, Andrei Năstase, a cerut recuzarea completului de judecată. În aceste clipe, instanța examinează recursul liderului Platformei DA.

UPDATE 17.40: Cererea de recuzare a completului de judecători de la Curtea Supremă de Justiție a fost respinsă. Anunțul a fost făcut de Andrei Năstase în fața protestatarilor adunați.

UPDATE 21.00: Alegerile pentru funcția de primar al capitalei au fost declarate nule și de către Curtea Supremă de Justiție. Instanța națională supremă a decis, cu puțin timp în urmă, să mențină deciziile Judecătoriei Chișinău cu sediul Centru și a Curții de Apel Chișinău și a respins validarea mandatului de Primar al municipiului Chișinău Andrei Năstase.

UPDATE 21.10: După decizie, Andrei Năstase a declarat că astăzi erau trei variante.

„Unu – să admită recursul, asta era sortit nerealizării, era clar că se teme. Doi – restituirea la o instanță interioară, care ar fi amânat agonia acestui criminal și trei – să respingă recursurile noastre, ceea ce și au făcut. Niciodată în lume nu s-a produs așa ceva, ca nimeni să nu ceară invalidarea alegerilor, dar judecata să decidă acest lucru. A fost scuipat nu doar poporul nostru, dar toată lumea civilizată. Democrația pare a nu mai avea nici o șansă, dar totul depinde noi. Vă îndemn să rămânem, să scandăm”, a precizat Năstase.

Protestatarii scandează: „Noi rezistăm!”, „Unitate!”.

UPDATE 21.40: Maia Sandu a spus care sunt planurile de mai departe.

„Azi, Plahotniuc ne-a declarat război pe față, e în război cu noi de mult timp, dar azi a accentat. Nu putem să acceptăm acest lucru. Ne va fi greu, dar nu putem să cedăm. O să constituim un comitet de rezistență națională, avem obiectivul să rezistăm. O să venim în următoarele zile și o să vă spunem cum o să acționăm astfel încât să trasmitem acestei guvernări mesajele noastre pe toate căile legale, mesaje dure, nu acceptă dictatura. Mîine dimineață începem cu o acțiune la Primărie, la ora 7,30 dimineața, ne vedem acolo. Acolo vă spunem ce facem și anunțăm planurile de mai departe. E foarte important să nu ne lăsăm demotivați. Fac apel la cetățeni să se mobilizeze”, a spus Sandu.

protest

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților