[ X ]
[ X ]
[ X ]
(VIDEO) Andrei Năstase: Mă voi adresa acum în mod special Președintei Maia Sandu, pe care o invit la o dezbatere publică pe teme ce țin de democrație, stat de drept…
21 Iunie

Andrei Năstase, fost ministru, pretendent la funcția de șef al statului, o invită pe Maia Sandu, fosta sa colegă de Guvern și de bloc politic, Președintele Republicii Moldova, la o dezbatere publică pe teme ce țin de democrație, stat de drept, supremația legii, pe teme economice și sociale.

„Mă voi adresa acum în mod special Președintei Maia Sandu, pe care o invit la o dezbatere publică pe teme ce țin de democrație, stat de drept, supremația legii, pe teme economice și sociale. Doamnă Președinte, am sperat enorm că promovarea legilor neconstituționale e un accident nefericit în activitatea dvs. politică. După ce Curtea Constituțională a declarat neconstituțională încă o lege, cea vizând Aeroportul, lege elaborată la inițiativa anturajului dvs. și pe care ați promulgat-o în grabă. Ați demonstrat oamenilor încă o dată că incompetența, ignoranța și nihilismul juridic sunt lucruri ce vă caracterizează și îi caracterizează și pe cei ce vă înconjoară”, a declarat politicianul.

Andrei Năstase a constatat că, în ultima perioadă de timp PAS a elaborat și a votat, iar Maia Sandu a promulgat mai multe legi nedemocratice și abuzive care face și mai vulnerabilă ideea de stat de drept și supremație a legii în Republica Moldova. Mai mult, unele amendamente votate au semne distinctive clare de corupție la cel mai înalt nivel, iar asta înseamnă că lupta noastra nu mai este doar una politică, dar devine o luptă împotriva unui sistem cu accente totalitare, oligarhice și corupte. În context, el a făcut referire la decizia de ieri a Curții Constituționale, care a declarat neconstituțional amendamentul deputatului PAS Radu Marian prin care a dorit prelungească termenul de închiriere a spațiilor din Aeroportul Chisinau de la 3 la 5 ani, dar și la scandalul cu implicarea unui regizor român și Teatrul „Luceafărul”.

Politicianul a spus că, în 4 ani de zile ei au votat multe legi care pot afecta în cel mai grav mod cu putință securitatea țării pentru mulți ani înainte.

„Este un fenomen regretabil și periculos, cu atât mai mult cu cât aceste precedente vor putea fi folosite și de o eventuală viitoare guvernare revanșardă. Guvernanții de azi adoptă nenumarate legi strâmbe de parcă vor fi toată viața la guvernare. Așa au crezut și Plahotniuc, Dodon și alții, dar realitatea e cu totul alta, și vine vremea când trebuie să răspunzi pentru ce ai făcut având toată puterea în mâini, având atâta încredere de la oameni, de la cetățenii țării pe care nu-i mai iei în seamă, iar de nevoile și grijile lor cotidiene ai uitat cu desăvârșire. Prin apucăturile sale PAS a introdus un mod nou și periculos de lucru, și anume acela de a schimba legea cum îi taie capul, doar să-și rezolve interesele personale, partinice și oligarhice. Această practică va aduce probleme și mai mari de securitate a statului nostru când guvernarea actuală va fi dată afară.  De exemplu, pentru că nu sunt capabili să lupte cu ceea ce fac fugarii oligarhi de odinioară, guvernanții de azi, prin oamenii lor, iau decizii abuzive sau schimbă legi ca să rezolve problema afectând întregul sistem electoral și politic, dar și pe cel juridic și economic. E ridicol, nu-i așa, să dai apă la moara celor pe care îi consideri infractori cu legi neconstituționale și apucături infracționale?modelul meu e altul: Ilegalitatea trebuie stârpită, dar asta se face cu mijloace legale, constituționale. Altfel deveniți ca ei și dezamăgiți oamenii. Aici mă refer și la controversata Lege de modificare a articolului 16 din Codul electoral. Curtea Constituțională a declarat neconstituțională această Lege, care contravine articolului 73 din Constituție”, a subliniat el, menționând și modificările în Codul Fiscal prin care autonomia Găgăuză trebuie să restituie TVA din propriul buget, care, de asemenea, a fost declarată neconstituțională.

Andrei Năstase a menționat că promulgarea într-o perioadă atât de scurtă a cel puțin 4 legi neconstituționale arată cu vârf și îndesat cât de mult este interesată guvernarea de edificarea în Moldova a statului de drept și supremația legii.

„Moldovă are nevoie de un altfel de președinte, un președinte competent, preocupat mereu de grijile și nevoile oamenilor.

Fac un apel și către unii deputați din PAS, în special către cei care anterior au fost alături de noi în lupta împotriva lui Plahotniuc și a metodelor acestuia de capturare a statului. Nu mai fiți mașină de vot și mâini ridicate pentru orice vine la Parlament, deoarece noi am luptat inclusiv împotriva acestor lucruri toxice și grave. De ce, astăzi, luați de valul politic sau din spirit de echipă, votați tot ce vă pică și nu mai țineți cont de interesul oamenilor, investitorilor în economia națională? De ce uitați că puterea nu e veșnică și că o să purtați răspundere pentru ceea ce faceți acum?
Încă un mit despre Maia Sandu și partidul ei, cel ar integrității, se prăbușește PAS cu PAS și zi de zi. Sub protecția si acoperirea presedintelui țării noii oligarhi fură ca în codru, se fac licitații trucate la Aeroport și amendamente neconstituționale la lege, se încalcă libertatea de asociere și cea de exprimare, valorile democratice, se pregătește cea mai mare fraudă electorala din istoria țării noastre. Toate acestea vor avea un răspuns dur și pe măsură din partea poporului, la vot și in stradă, pâna când acești incompetenți și corupți vor pleca”, a conchis politicianul.

Inapoi la arhiva noutaților