[ X ]
[ X ]
[ X ]
Victor Micu: Dacă nu o să ne apărăm noi singuri, puterea politică nu va ceda
28 Septembrie

Adunarea Generală extraordinară a Judecătorilor a decis vineri ridicarea mandatelor membrilor Consiliului Superior al Magistraturii pe motiv că aceștia n-au asigurat independența reală a magistraților și s-au lăsat influențați de clasa politică. Totodată, votul secret a arătat un grad mult mai mare de încredere în fostul președinte al CSM, Victor Micu, el fiind și singurul membru al Consiliului care a participat la reuniunea judecătorilor și a ascultat de față criticile și problemele acestora, informează CURENTUL. 

Judecătorii le-au retras mandatele tuturor celor 7 membri ai CSM (6 membri titulari și unul supleant) numiți de magistrați, iar votul secret a arătat lipsa totală a încrederii judecătorilor în actuala componență a CSM, astfel încât pentru rămânerea în funcție a majorității membrilor acestora nu au votat nici 10% din judecători. Excepție a fost Victor Micu, membru CSM, fost președinte al Consiliului, care a obținut 57 de voturi în susținerea sa, de 3-4 ori mai mult decât ceilalți membri.

Victor Micu a fost singurul membru al CSM care a fost prezent la Adunarea judecătorilor și care și-a exprimat susținerea pentru demersurile acestora care vor să fie exclusă imixtiunea politică și să fie asigurată independența reală a sistemului judiciar.

„Cineva din partea politicului se implică. Dacă nu o să ne apărăm noi singuri, puterea politică nu va ceda. Cu cât judecătorul devine mai dependent, cu atât este mai ușor să-l conduci. Noi trebuie să luptăm pentru independența judecătorului. Pentru că această independență este pentru cetățean, care trebuie să fie sigur că decizia judecătorului nu este influențată”, a declarat membrul CSM, Victor Micu.

Judecătorii urmează să se întrunească la o nouă adunare pentru a numi alți membri în cadrul CSM.

Cristina Pendea 

Inapoi la arhiva noutaților