Vicepremierul și ministrul agriculturii și industriei alimentare, Vladimir Bolea, a efectuat o vizită de lucru la fabrica de zahăr din Drochia, unde a avut ocazia să vadă îndeaproape întregul proces de procesare a sfeclei de zahăr. Acesta a evaluat condițiile de muncă ale angajaților, infrastructura fabricii, precum și calitatea sfeclei depozitate, care urmează să fie prelucrată pentru producerea zahărului.
În cadrul vizitei, vicepremierul Vladimir Bolea a purtat discuții cu un grup de producători de sfeclă de zahăr din raioanele Ocnița, Donduseni, Riscani, Drochia. Aceștia au prezentat dificultățile cu care se confruntă, subliniind impactul negativ al condițiilor climatice și al prețurilor inalte la inputurile agricole, precum produsele de protecție și îngrășămintele. Producătorii au menționat pierderile semnificative înregistrate în acest an, precum și dificultățile în menținerea competitivității pe piață.
Totodată, fermierii au propus o serie de măsuri care, în opinia lor, ar putea sprijini sectorul sfeclei de zahăr. Printre acestea, s-a discutat despre necesitatea acordării unor subvenții pentru acoperirea costurilor de producție, precum și implementarea unor programe de sprijin, pentru a menține ramura.
La rândul lor, reprezentanții procesatorului a menționat că fără irigare, în special pentru culturile cu valoare adăugată ridicată și care necesită dublă cantitate de umiditate, nu poate fi vorba despre o continuitate viabilă. În acest an, conform datelor preliminare, circa 60 la suta din suprafetele cu sfecla de zahăr au fost compromise. Costurile de înființare a unui hectar cu sfecla este de la 30-37 mii lei.
Vicepremierul Vladimir Bolea a ascultat cu atenție problemele expuse de producători și procesatori și a subliniat că Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare cunoaște problema și depune eforturi pentru identificarea soluțiilor care să sprijine sectorul sfeclei de zahăr. El a promis că propunerile fermierilor vor fi analizate și integrate în strategia ministerului pentru dezvoltarea sustenabilă a agriculturii și industriei alimentare. Astfel, va fi elaborat un program de dezvoltare a culturii sfeclei de zahăr, iar odată cu modificarea modelului de subvenționare, aceasta ramura strategica ar putea beneficia de subventii per hectar. A fost o discuție calma și productiva. Asociația producătorilor de sfecla de zahăr urmează sa prezinte viziunea sa privind perspectiva ramurii și soluțiile de redresare a domeniului.