[ X ]
[ X ]
[ X ]
„Viața în carantină”: Fruntaș PLDM: „Am descoperit că îmi place să gătesc bucate mai complexe decât scrobul sau cartofii prăjiți”
4 Mai

În perioada carantinei secretarul general al Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Alexandru Festescu, este mai mult tată și soț, decât politician.

„Petrec mai mult timp în familie și asta e partea bună a carantinei. Dar e greu, pentru că eu sunt un om activ, îmi place să ies, să mă mișc. Partea proastă e că, având un sistem medical subfinanțat, distanțarea socială e singura soluție pentru a nu pune presiune pe spitale. E o soluție temporară care cred că a oferit suficient timp autorităților ca să-și recupereze restanțele. Felul în care se descurcă îl vedem și îl simțim cu toții”, spune Alexandru Fetescu.

Alexandru Festescu ne-a spus că în carantină are mai multe activități.

„Citesc, fac sport ca să ard excesul de calorii, muncesc pe lângă casă, țin legătura cu colegii de partid și îmi gestionez de la distanță chestiunile de serviciu. Spre deosebire de perioada anterioară, acum sunt mai mult soț și tată, decât politician”, spune Alexandru Fetescu.

În carantină, Alexandru Festescu și-a descoperit și unele talente ascunse.

„Am descoperit că îmi place să gătesc bucate mai complexe decât scrobul sau cartofii prăjiți. Dar presimt că îmi voi descoperi și alte talente, pentru că mi-a plăcut întotdeauna să fac lucruri noi”, a spus politicianul.

De asemenea, în contextul pandemiei și a autoizolării, Alexandru Fetescu muncește în condițiile impuse.

„Vă dați seama, e prima oară când ne confruntăm cu așa ceva. Nu mai există un regim fix de muncă și este dificil să faci planuri pe termen mediu sau lung, să organizezi reuniuni de partid sau evenimente. În plus, nu dispunem de informații autentice (eu chiar nu cred în statistica prezentată de autorități). Pe de altă parte, avem inflația asta de virusologi guvernamentali și prezidențiali, cu politica asta de „asumare a răspunderii”, care au indus în societate o stare generală de incertitudine. Oamenii își pierd speranța în ziua de mâine și puțina încredere pe care o mai aveau în instituțiile statului. Și asta poate avea consecințe chiar mai grave decât riscurile virusului în sine”, menționează politicianul.

Alexandru Fetescu a pierdut în această carantină „timp”.

„Eu am mereu senzația că nu am reușit să fac ceva sau că era loc pentru a face mai mult și mai bine”.

Primul lucru care îl va face când se va termina carantina și pandemia va fi să meargă să-și viziteze mama, apoi va reveni la muncă.

„Nu am reușit să-i fiu alături de Paști. Apoi voi reveni la muncă. Avem multe de recuperat. Noi suntem atenți la comportamentul guvernării și al opoziției parlamentare, avem ce le reproșa. Eu personal cred că în această perioadă numai loc pentru PR politic nu este, dar asistăm la o ,,clounadă” demnă de Oscar. În loc să cheme la consolidarea societății, să semene speranță și încredere, autoritățile statului au reușit să ne certe pe noi, cetățenii, de vreo două ori. Ne-au separat în două tabere – în diasporă și patrioți, în pro-europeni și pro-ruși. Au încercat să ne mai jumulească printr-o asumare de răspundere și ne-au mai săpat încă și 1500 de gropi la cimitirul Doina. Tristă și enervantă această situație.

Noi nu avem, deocamdată, reprezentare în parlament, prin urmare nu avem nici prea multe pârghii de a influența, dar nici populiști conectați la difuzoare nu am fost și nu vom fi niciodată.

Colegii noștri din APL au făcut și continuă să facă față situației mai mult pe cont propriu. Știu că nu le este deloc ușor, dar se descurcă pe cât de bine pot și pentru acest lucru trebuie să le fim recunoscători”, spune liberal democratul.

Alexandru Fetescu nu crede că pandemia va trece curând.

„Probabil va trebui să ne învățăm să conviețuim cu acest virus și, probabil, și cu altele molime mai periculoase. Deci, va mai dura ceva până se va redresa situația. Încă mult timp vom resimți cu toții efectele politicii socialiste pe timp de pandemie. Dar vom trece și peste asta. Important este să învățăm lecțiile corespunzătoare. Va trebui regândit tot bugetul de stat, astfel încât domeniul sănătății, dar și cel al educației să devină priorități naționale. Va trebui să punem miza pe producătorii locali, să le oferim piața internă pentru a-și vinde producția, iar statul să le acorde tot sprijinul necesar. Sper că vom fi mai empatici și mai uniți, iar la următoarele alegeri vom ști să alegem grâul de neghină”, a mai spus Alexandru Fetescu.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților