[ X ]
[ X ]
[ X ]
„Viața în carantină”: E consilier municipal, dar și profesor la un colegiu din Capitală: „Sunt printre cei care muncesc în această perioadă”
4 Mai

Viața în carantină pentru Președintele fracțiunii Partidului Liberal (PL) în Consiliul Municipal Chișinău (CMC), Ion Cebanu, a devenit mai monotonă. Despre aceasta Ion Cebanu a vorbit în cadrul proiectului lansat de CURENTUL – „Viața în carantină”.

„Carantina ne obligă să fim mult mai atenți la niște detalii care până acum nu atrăgeam o atenție deosebită, așa cum ar fi evitarea contactului direct cu ceilalți, păstrarea distanței sociale, spălatul mâinilor, etc..

Aceste banalități de odinioară au devenit reguli pe care și eu, ca și ceilalți, încerc să le respect permanent. Trăiesc cu gândul că la un moment dat toate aceste restricții vor fi eliminate și noi toți vom reveni la normal”, spune Ion Cebanu.

Între timp, consilierul lucrează la niște cursuri, citește, privește filme ( anume documentarele) și încearcă să rămână destul de activ social, cel puțin de la distanță, fiind în opoziție în consiliul municipal.

În privința muncii la distanță, Ion Cebanu ne-a mărturisit un secret.

„Cât privește despre munca de la distanță, trebuie să vă recunosc că eu mai bine de un an predau dreptul la un colegiu din capitală așa că săptămână de săptămână sunt implicat în procesul de învățământ de la distanță. Deci sunt printre aceia care nu am abandonat munca dar, din contra, ne-am adaptat noilor împrejurări. Am o relație destul de sobră, dar și prietenească cu elevii, așa că aștept să intru cât mai repede în clasă așa cum o făceam odinioară. Deci, pe lângă politică, învățământul a devenit ocupația mea principală și asta mă face fericit”, ne-a spus Ion Cebanu.

Consilierul afirmă că din cauza pandemiei a pierdut contactul direct cu oamenii, o parte de libertate.

„Cum ar fi libertatea de mișcare și pe urmă ai un sentiment de straniu când mergi, de exemplu, prin oraș și vezi străzi goale, mai toate localurile închise, puținii oameni care îi întâlnești sunt cu mănuși și măști. Deci, cumva domină în societate suspiciunea, frica pentru ziua de mine, nesiguranța. E de înțeles toate acestea, dar oricum de la asta sentimentul de straniu sau nefiresc nu dispare”, spune Ion Cebanu.

Liberalul mai crede că pandemia a adus cu sine nu numai probleme de sănătate sau economice, dar și probleme existențiale.

„Mă refer la atitudinea noastră pentru cei din jurul nostru sau atitudinea noastră față de libertate (asta o înțelegi, probabil, atunci când începe să-ți fie îngrădită sau să o pierzi) până la urmă, relația noastră cu noi înșiși”, a spus Ion Cebanu.

Consilierul este convinsă că această perioadă nu va trece la fel de brusc cum a apărut.

„Sunt conștient că e de lungă durată și va fi cu urcușuri și coborâșuri, vor fi perioade când îmbolnăvirile vor fi mai puține și o să ne pară că a trecut, ne vom relaxa, pe urmă vor apărea noi valuri de contaminări. Deci, va fi un război al nervilor până nu se va găsi un vaccin sau un tratament elaborat de specialiști. În orice caz lumea se va schimba, sper să devină mai atentă la cei din jur, cred că statul acasă a ajutat la conștientizarea de către fiecare în parte la cât de nepregătiți suntem pentru provocările vieții. Gândiți-vă ca omenirea are în spate secole de dezvoltare tehnologică și științifică, progres economic și standarte de confort ne mai întâlnite și un virus de răceală a blocat totul în câteva luni, ne-a impus să închidem economia și să ne izolăm în case. Sigur, orice început are și sfârșit, sunt convins că vom ieși și din această criză. Important este să tragem învățămintele necesare, să găsim oportunitățile de dezvoltare și să demonstrăm atitudine civică sănătoasă”, a mai spus Ion Cebanu.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților