[ X ]
[ X ]
[ X ]
„Viața în carantină”: Directorul AIPA: „Activitatea noastră a avut de suferit”. Ce talent ascuns a descoperit că are pe timp de pandemie
1 Mai

Activitatea directorului Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), Vadim Curmei, cât și a întregii Agenții, a avut de suferit în urma pandemiei de COVID-19 și stabilirea carantinei. Despre aceasta, Vadim Curmei a vorbit în cadrul proiectului CURENTUL – „Viața în carantină”.

„În condițiile impuse de starea de urgență, AIPA a luat act de deciziile Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova și a întreprins măsurile necesare întru diminuarea și protejarea atât a angajaților, cât și a potențialilor solicitanți de subvenții.

Sigur că activitatea AIPA ca și a altor instituții au avut de suferit în urma situației create dar, au fost întreprinse măsuri care să asigure continuitatea proceselor de lucru și exercitarea atribuțiilor de serviciu a angajaților AIPA, inclusiv de la distanță precum și stabilirea programului individualizat de muncă. În raport cu solicitanții de subvenții, AIPA a promovat utilizare aplicației „Depunerea on-line a dosarelor de subvenționare” elaborată de Agenție”, a spus Vadim Curmei.

În perioada autoizolării, Vadim Curmei a găsit mai mult timp liber pentru a citi o carte.

„Citind, simt că mă conectez cu scriitorul și cu toți cititorii lui. De multe ori, ceea ce gândesc și simt, regăsesc în cărți, doar că redate într-o formă mai clară sau mai structurată. Deseori găsesc răspunsul la întrebările ce mă blochează. De multe ori, iubesc să citesc doar pentru simplu fapt că îmi dă o stare de bine”, ne-a spus Vadim Curmei.

Carantina l-a ajutat pe directorul AIPA să-și descopere noi talente. „Având mai mult timp liber, am încercat să fiu propriul meu designer pentru amenajarea teritoriului din curtea casei. Am descoperit că unele obiecte pot fi utilizate în calitate de decor. Mă refer la obiectele vechi, care au ieșit din uz sau pur și simplu și-au pierdut farmecul”, afirmă Vadim Curmei.

Vadim Curmei spune că și pe timp de pandemia AIPA își continuă activitatea cu un program individualizat de muncă. „În această perioadă procesul de recepționare, examinare a dosarelor și autorizare a plăților nu a fost stopat, procesul instituțional este funcțional astfel ca producătorii agricoli să își primească subvențiile solicitate. Din aceste considerente, coordonez procesul de lucru și exercitarea atribuțiilor de serviciu a angajaților inclusiv și de la domiciliu”.

Din cauza pandemiei, a fost blocată activitatea AIPA cu partenerii externi. „AIPA și-a propus implementarea bunelor practici al politicilor UE pentru consolidarea capacităților instituționale ale Agenției. În acest sens, în acest an AIPA urma să implementeze un nou proiect Twinning care are ca scop dezvoltarea instituțională a Agenției în gestionarea măsurilor de sprijin orientate spre dezvoltare rurală precum și plățile directe. În situația actuală, acest proiect va demara în toamna anul 2020 sau chiar urmează a fi transferat pentru anul 2021”, a spus Vadim Curmei.

Primul lucru care îl va face Vadim Curmei după ce se va finaliza perioada pandemiei va fi intensificarea activității Agenției prin extinderea procesului de digitalizare prin conectarea sistemelor informaționale cu alte instituții abilitate, fiind direct orientate spre facilitarea procesului de depunere a cererilor de subvenționare.

„De asemenea mi-am propus majorarea efectivului limită de angajați în cadrul AIPA prin dezvoltarea de noi subdiviziuni cum ar fi „plăți directe”, „subvenții în avans” ce ar facilita procesul de examinare a cererilor depuse de solicitanții de subvenții, inclusiv în contextul implementării recomandărilor Curții de Conturi”, spune Vadim Curmei.

Directorul AIPA speră că viața socială, dar și cea economică își va reveni cât mai curând posibil.

„În acest sens, Guvernul Republicii Moldova propune diverse măsuri de redresare a situației economice dar și a stimulentelor pentru susținerea domeniului social. Sper că aceste măsuri vor dezvolta mediul de afaceri și vor oferi tot suportul pentru îmbunătățirea condițiilor de activitate a acestuia. Prin politicile sale, Guvernul își dorește să atragă cât mai multe investiții în agricultură care ar putea genera noi locuri de muncă pentru cetățeni”, a concluzionat Vadim Curmei.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților