[ X ]
[ X ]
[ X ]
„Viața în carantină”: Consilierul Premierului, Vitalie Dragancea: „Sper că vom reuși să ne reevaluăm valorile”
5 Mai

Viața consilierului Prim-ministrului, Vitalie Dragancea nu s-a schimbat odată cu instituirea stării de urgență și a carantinei, dar s-au schimbat temele de care se ocupă. Despre aceasta Vitalie Dragancea a vorbit în cadrul proiectului lansat de CURENTUL – „Viața în carantină”.

„Epidemia a modificat agenda la toată lumea și a stricat multe planuri și a adăugat multe griji. În această perioadă am învățat o mulțime de termeni medicali. Am cunoscut medici deosebiți prin devotamentul față de meserie și capacitatea de a munci și de organiza procesele. Am cunoscut oameni, care fără să acorde atenție la zgomotul public au muncit, au schițat și pus în aplicare un mecanism funcțional de gestionare a epidemiei pe baza unui sistem de sănătate plin goluri și vicii. Acești oameni simplu muncesc și nu caută dividende publice”, a spus Vitalie Dragancea.

În acest context, consilierul nu are timp pentru o ocupație concretă, dar îi place să citească și nu ratează ocazia să petreacă timpul cu familia.

„Aici ar fi cazul să spun că-mi place să citesc, să gândesc. Adevărul e că totdeauna ceva am citit, a trebuit să analizez și să reușesc să pătrund cât de adânc posibil lucrurile și să fac o alegere. Or cum mai des se spune – să iau o decizie. Nu cred că există ocupație pe care aș putea să o calific drept hobby și nu am timp liber. Am atâtea lucruri care trebuie să le fac și nu le reușesc, încât la timp liber ajung forțat. Forțat în sensul că dau din mână și mă opresc. Atunci când mă opresc îmi place să petrec timpul cu familia și prietenii. Îmi mai place să alerg dimineața, când străzile sunt pustii, e liniște și aerul e înviorător”, a spus consilierul.

Vitalie Dragancea nu știe dacă are talente, situațiile de criză scot la iveală unele calități ascunse.

„A ști ceva, or a putea face ceva, încă nu înseamnă a fi talentat. Situațiile de criză într-adevăr uneori scot la iveală calități ascunse. În perioada asta am observat talentele altor oameni, care au construit calm un mecanism rațional de gestionare a stituației epidemiologice cu resurse minime. E un adevărat talent să gestionezi o situație epidemiologică, plină de incertitudine, cu un sistem de sănătate publică subfinanțat de mulți ani și folosit în scopuri politice. Epidemia m-a convins că trebuie să fim mai îngăduitori unii cu alții, să ne respectăm diferențele și să fim gata să ne ajutăm”, a spus Vitalie Dragancea.

Fiind implicat în activitatea Executivului, Vitalie Dragancea nu muncește de la distanță.

„Rolul meu presupune multă implicare directă în agenda prim-ministrului. Iar agenda prim-ministrului e foarte încărcată. Gestionarea situației epidemiologice, aplicarea restricțiilor pentru a proteja sănătatea și viețile oamenilor au lovit dur economia națională. Suplimentar ne mai lovește și seceta. Guvernul trebuie să identifice resurse pentru a putea asigura sistemul de sănătate cu tot necesarul, și pentru a re-porni economia națională. Câteva zeci de mii de conaționali reveniți în țară trebuiesc ajutați cu un loc de muncă. Sunt necesare resurse mari, care acum le caută peste 200 de state în lume. Încrederea față de RM nu este foarte înaltă. În aceste condiții Guvernul găsește resurse și trebuie să găsească căi să echilibreze emoțiile politice din interiorul RM. Așa se muncește pe timp de pandemie. Mie îmi este simplu, stau undeva în spate. Prim-ministrului și miniștrilor nu le e simplu deloc. Dar sunt mobilizați și își fac treaba”, a spus consilierul.

Din ceea ce cu adevărat contează, consilierul nu a pierdut nimic din cauza COVID-19.

„Și sper foarte mult că nu voi pierde. Virusul orb atacă orice om în cale. Trebuie să renunțăm la multe deprinderi vechi și să păstrăm distanțarea socială. Acum învățăm să prețuim mai mult viața și sănătatea. În viața de până la epidemie adesea scăpam importantul. Ne întristam de la mărunțișuri. Ne certăm pentru nimic. Sper că vom reuși să ne re-evaluăm valorile”.

Primul lucru care îl va face când se va termina pandemia va fi să se bucure.

„Nu mă bucur zgomotos. O fac în liniște. Depășirea epidemiei va însemna că ai mei pot reîncepe activitățile lor în măsură deplină. Mă voi bucura că sunt în mai mare siguranță.Acum mă gândesc că mai mult contează ce nu voi face după epidemie. Nu voi retrăi atât de acut pentru multe lucruri. Voi trăi mai liniștit și mai implinit”, spune Vitalie Dragancea.

Vitalie Dragancea speră că din această pandemie oamenii vor ieși la uniți și înțelegători.

„A crede înseamnă a spera. Cea mai mare problemă a noastră nu e economia primitivă, or drumurile proaste, or salariile mici. Astea și multe altele sunt consecințe. Precum și plecarea tinerilor din țară tot e consecință.Cea mai mare problemă a noastreă e dezbinarea socială. Suntem dezbinați. Răutăcioși și dușmănoși unii cu alții. De parcă am uita permanent cădoi oameni identici nu există și că trebuie să ne acceptăm așa diferiți cum suntem. Să învățăm să găsim obiective comune și împreună să ne mișcăm spre ele. Sper că epidemia ne va învăța să ne unim și să muncim împreună pentru a transforma Moldova în țara unde oamenii vor să trăiască”, a mai spus Vitalie Dragancea.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților