[ X ]
[ X ]
[ X ]
„Viața în carantină”: Consilierul municipal care nu și-a văzut familia mai mult de 40 de zile
3 Mai

Consiliera fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) în Consiliul Municipal Chișinău, Angela Munteanu – Pojoga, se află în a 43-a zi de când nu și-a văzut familia, prietenii din cauza COVID-19. Despre aceasta Angela Munteanu – Pojoga a vorbit în cadrul proiectului lansat de CURENTUL – „Viața în carantină!”.

„Ceea ce nu a reușit nici o reformă în sănătate, a reușit Covid-19. Oamenii se spală mai des pe mâini și se gândesc de două ori înainte de a cheltui un bănuț. Epidemia de coronavirus are și un impact pozitiv, în sensul în care oamenii își manifestă mai multă grijă față de familie și prieteni, ori petrec mai mult timp cu copiii. Cert este că pandemia ne-a schimbat viața tuturor.

Sunt în a 43-a zi de când nu mi-am văzut familia, prietenii, doar livratorii îmi mai dau speranța că încă există viață dincolo de gardul curții în care locuiesc.

În primele zile am avut o stare de frică pe de o parte, de revoltă pe de alta, când mă gândeam cum o să supraviețuiesc în această maximă izolare. Cei care mă cunosc îndeaproape știu că sunt o fire activă și foarte sociabilă. Și nici lucratul de acasă nu se numără printre activitățile mele preferate.

Dar am reușit să mă adaptez. Iar acum am un zâmbet de mare incertitudine când mă gândesc că mai am nuștiu câte zile până la evadare totală”, ne-a spus Angela Munteanu – Pojoga.

De asemenea, consiliera spune că masterul în administrația publică o ajută să rămână pe valul de plutire, dar și în această perioadă a avut timp și pentru alte lucruri.

„Faptul că fac un master în administrația publică m-a ajutat să rămân pe linia de plutire și să nu mă simt deconectată complet de cei din jur. Am vorbit constant cu colegii, cu amicii. La toate astea s-au adăugat conversațiile cu părinții mei pe care îi monitorizez zilnic să văd cum se simt, cu alte rude și colegi care voiau să știe dacă sunt bine sau să-mi ceară sfatul pentru viitoarele proiecte.

Pentru că îmi place mult micul dejun, în perioada asta am avut timp să mă răsfăț cum trebuie, anterior micul dejun era doar o cafea și două pahare cu apă. Când stai 24 din 24 în casă observi cel mai mic fir de praf de pe mobilier, am făcut și alte treburi casnice. Am citit și câteva cărți chiar dacă în această perioadă nu prea am stare de citit ca altă dată.

Constat zilnic că cel mai mult îmi lipsește aerul și senzația de libertate, mă simt un pic prizonieră , deși stau în casă și am parte de confort”, a spus consiliera.

Ea ne-a mai relatat că zilnic iese în curte, dar și simte un dor față de cei dragi.

„Zilnic ies în curte, mai ales dacă e soare, și mă uit la grădinița din vecinătate care în alte timpuri era ca un stup de albine, astăzi tristă și părăsită. De când am renunțat la anumite obiceiuri, cum ar fi trezitul la 7.30, mi-am cam pierdut reperele. Nu odată mă întreb, azi e luni sau miercuri?

Mi-e dor de părinți, de fiu, de soră, de Lulu pisoiul, de amicele cu care ieșeam deseori la cafea. Mi-e dor să mai ies din pijamale, oricât de confortabile ar fi ele.

Da, este greu, dar nu imposibil. Mi se pare mai important să ne protejăm unii pe alții, să nu blocăm sistemul medical și așa șubred. Trăim în Republica Moldova și știm ce efecte ar avea o epidemie de proporții.

Propunerea mea e să #stămacasă încă o perioadă de acum încolo, să apelăm la tehnologii pentru a vorbi cu familia și prietenii și să ne susținem unii pe alții”, a spus Angela Munteanu – Pojoga.

Consiliera a descoperit noi talente în carantină. Este vorba despre gătit.

„Sunt o persoană activă și autoizolarea, recunosc, e destul de dificilă, chiar dacă la prima vedere, cu toții ne dorim din când în când să avem perioade de liniște, de discuții cu sine însuși, de meditații. Eu nu sunt o excepție în acest sens. Dar când perioada aceasta este prelungită sau este forțată de împrejurări, recunosc devine o povară. Optimismul înăscut mă ajută de fiecare data să alung gândurile negative și senzația de inutilitate.

Spre marea mea surprindere, în acestă perioadă, pe lângă faptul că am ascultat multă muzică, am vizionat filme, am citit câteva cărți, am descoperit și unele taine ale gătitului. Recunosc, anterior rar mă tenta asemenea pasiuni. Am încercat să fac diferite rețete care culmea mi-au și ieșit. Deseori m-am oprit la gândul că îmi place și m-am simțit de fiecare data mândră de capodoperele mele culinare, atunci când erau apreciate vizual de prietenii de pe facebook și gustativ de soțul meu”, a mai spus consiliera.

Cât privește munca la distanță, Angela Munteanu – Pojoga afirmă că aceasta nu a fost stopată.

„În cea mai mare parte a timpului mi-am propus să monitorizez ce se întâmplă pe partea de transparență decizională, acces la informații și cheltuirea banilor publici – am avut deja o sumedenie de poziții pe această temă, fie singură, fie în colaborare cu colegii de fracțiune. Rămân să cred că doar transparența totală din partea autorităților poate genera încrederea cetățenilor că instituțiile statului își fac treaba bine și gestionează cum trebuie criza legată de Covid-19. Dar, din păcate, pare că pe această zonă de advocacy vom avea în continuare mult de muncă.

Țin legătura permanentă cu angajații, colegii, suntem în contact permanent prin rețelele de socializare cu prietenii. Vedem ce face fiecare la domiciliu, suntem alături de cei care au nevoie de sprijinul nostru, suntem într-o familie largă. Din fericire, internetul ne permite acest lucru. În această perioadă am descoperit și comoditatea conferințelor și ședințelor online, pe care le-am practicat deseori. Asta m-a ajutat să rămân pe linia de plutire și să nu mă simt deconenctată complet de cei din jur. Sigur am suspendat unele proiecte care nicidecum nu pot fi integrate în program online, dar argumentul că sănătatea este o prioritate m-a convins că e bine așa. În fine, există și proiecte pe care le-am pus la sertar cu mare tristețe, conștientă de faptul că vom avea nevoie de multă muncă pentru a depăși criza care cu siguranță va fi generată de această autoizolare. Dar nu avem de ales…”, menționează Angela Munteanu – Pojoga.

Consiliera afirmă că în carantină a pierdut „mult timp”.

„…în această perioadă puteam realiza multe proiecte. Dar am câștigat sănătatea și asta e esențial acum”.

Primul lucru care îl face după ce se va termina pandemia va fi să meargă la o terasă cu prietenii și își va comanda cafeaua și desertul preferat, apoi va merge la părinți.

Odată ce lumea va ieși din carantină, aceștia vor trebui să iasă din „carantina psihică”.

„Cum Covid-19 poate fi transmis și de la purtătorii asimptonatici, psihologii avertizează că în aceste momente cu toții privim lumea ca pe un loc periculos, plin de potențiale amenințări, ceea ce va face dificilă înteracțiunea cu chelnerul sau cu frizerul. Măștile chirurgicale vor deveni parte din garderobă încă mult timp.

Coronavirusul ne-a demonstrate că putem fi productivi și lucrând de acasă. La finalul pandemiei, dacă vom avea nevoie să lucrăm o zi de acasă, șefii nu ne vor privi cu suspiciune și vor avea certitudinea că toată ziua vom lucra.

Banii pentru zile negre sunt o uriașă gură de oxigen în timpul acestei pandemii și pe viitor tot mai mulți oameni vor lua în calcul astfel de evenimente neprevăzute și nu vor mai face greșeala să nu facă economii.

Chiar dacă cei mai mulți dintre noi ne gândim că de îndată ce se vor ridica restricțiile de deplasare vom pleca în concediu undeva la plajă, foarte probabil nu va fi așa. Vom fi nevoiți în continuare să respectăm reguli de distanțare socială și încă sunt multe necunoscute cu privire la regulile ce trebuie respectate de pildă de administratorii plajelor, cum ar fi dinstanța dintre șezlonguri.

Pandemia a pus în lumina reflectoarelor toate lacunele sistemului medical peste tot în lume și a demonstrat că este nevoie de îmbunătățiri serioase de la infrasctructură la proceduri care sunt extrem de necesare pentru a face față unor asemenea urgențe.

În următorii ani, guvernele vor trebui să se concentreze mai mult pe sistemul medical și să adopte strategii cu care să facă față unor situații de criză similare. Timpul ne va spune dacă și Republica Moldova se va alinia acestei tendințe mondiale”, a mai concluzionat Angela Munteanu – Pojoga.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților