[ X ]
[ X ]
[ X ]
„Viața în carantină”: Ce „hobby” a ales să aibă pe timp de pandemie Primarul orașului Leova, Alexandru Bujoreanu
6 Mai

De când a fost instituită stareade urgență și carantina din cauza COVID-19, activitatea vicepreședintelui Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Alexandru Bujorean, primarul orașului Leova, s-a amplificat. Despre aceasta Alexandru Bujorean a vorbit în cadrul proiectului lansat de CURENTUL – „Viața în carantină”.

„Nu am stat izolat în toată această perioadă. Am fost zilnic la Primăria Leova, unde, împreună cu câțiva colegi din aparatul Primarului, am asigurat funcționalitatea permanentă a instituției. În aceste zile de grea cumpănă pentru țara noastră, cetățenii au nevoie de suportul sporit al celor pe care i-au ales și nu cred că vreun primar din țară și-a permis luxul de a sta izolat de localnicii săi și problemele cu care se confruntă aceștia. Pentru mine personal această perioadă e caracterizată prin maximă responsabilitate și implicare și sper mult că și prin acțiunile colegilor mei din primăria Leova, reușim până în prezent să nu avem nici un caz de infectare în localitate”, a spus Alexandru Bujorean.

În această perioadă, Alexandru Bujorean și-a găsit un nou „hobby”, impus de pandemie.

„Din momentul declarării stării de urgență, am stabilit drept prioritate acordarea unui suport permanet instituțiilor medicale și familiilor social-vulnerabile, aflate în situație de risc. Așa că am ales ca „hobby”, să ajungem împreună cu colegii din primărie și consiliul raional, la peste 350 de familii, care au primit un suport sub formă de seturi alimentare. Peste 200 din acestea au fost oferite de cetățenii mărinimoși din țară și din diasporă, care au efectuat donații în cadrul unei campanii lansate prin intermediul rețelelor de socializare”, spune Alexandru Bujorean.

În aceste zile primarul a învins o frică.

„Nu știu dacă poate fi numit talent acel simțământ că poți depăși frica pentru propria viață, doar cu scopul de ai ajuta pe cei care au nevoie de tine probabil mai mult ca oricând. Tocmai această frică am depășit-o în aceste zile, interacționând cu sutele de cetățeni care au primit ajutoare alimentare și cu medicii cărora le-am donat echipamente de protecție. E o stare prin care cu siguranță au trecut în această perioadă mai multe categorii de persoane, îndeosebi bravii noștri medici, care luptă în prima linie, dar și unii aleși locali care în primele luni ale noului mandat au fost puși în fața unei provocări fără precedent”, a menționat Alexandru Bujorean.

Angajații Primăriei Leova, în mare parte, efectuează munca de la distanță, iar un staff al Primăriei se implică în munca fizică.

„După cum am spus, sunt zilnic la serviciu și implic în activitate doar colegii a căror prezență este indispensabilă. În mare parte, cei peste 200 de angajați ai Primăriei Leova, efectuează munca de la distanță, coordonând acțiunile noastre telefonic sau prim intermediul altor mijloace de comunicare electronică. Însă activitatea fizică de acordare a suportului cetățenilor, de distribuirea a echipamentelor de protecție medicilor și personalului medical auxiliar, se face prin implicarea directă și permanentă a unui staff permanent a Primăriei și le sunt foarte recunoscător tuturor celor care au fost alături în toată această perioadă”, a spus Alexnadru Bujorean.

Ratarea principală este neîndeplinirea proiectelor propuse.

„Cred că fiecare primar din Republica Moldova, și-a trasat la început de mandat un plan de acțiuni care urmează a fi implementat. Desigur că una din ratările principale, este cea de neîndeplinire a proiectelor propuse, în termenii planificați. Totuși aceste pierderi nu se compară cu durearea enormă și pierderile de vieți omenești pe care le urmărim în mai multe localități din țară. Suntem solidari cu colegii noștri din localitățile afectate și ne rugăm pentru depășirea acestei molime pandemice”, a spus Alexandru Bujorean.

Primul lucru care îl va face imediat după pandemie va fi convocarea ședinței Consiliului local.

„Acolo unde va trebui să discutăm cu consilierii și cetățenii, care trebuie să fie prioritățile orașului Leova pentru perioada imediat următoare. Am ratat multe oportunități și finanțări, deci va trebui să ne mișcăm foarte rapid pentru a compensa această perioadă și a minimaliza impactul negativ asupra vieții social-economice a localității”, a spus Alexandru Bujorean.

Alexandru Bujorean speră că după pandemie umanitatea, dar și noi ca stat, să ne revedem valorile și scopurile existențiale.

„Prognozele sunt destul de sumbre și ne așteaptă timpuri extrem de grele, care pot fi depășite doar prin unitate, consens și orientare spre calități general umane. Îndeosebi în acest an electoral, cetățenii Republicii Moldova, afectați dur moral și economic, vor simți dacă prioritar e votul sau soarta lor și fiecare demnitar sau politician, trebuie să țină cont de acest aspect”, a spus Alexandru Bujorean.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților