[ X ]
[ X ]
[ X ]
Versiunea actualizată a aplicației TIR-EPD va deveni funcțională începând cu anul viitor
7 Decembrie

Versiunea modernizată a aplicației electronice de declarare prealabilă TIR-EPD (TIR – Electronic Pre-Declaration) a Uniunii Internaționale a Transportului Rutier (IRU) ar urma să devină funcțională începând cu luna ianuarie a anului 2019, transmite CURENTUL.

Aplicația a fost prezentată în cadrul unui eveniment la care au participat reprezentanții Serviciului Vamal, Programului USAID pentru Reforme Structurale în Moldova și Asociației Internaționale a Transportatorilor Auto, Dumitru Albulesa.

TIR-EPD este o aplicație care permite titularilor de carnete TIR să transmită gratuit declaraţii electronice prealabile către autorităţile vamale din diferite ţări. Acest schimb de informaţii ȋn avans facilitează analiza riscurilor şi accelerează trecerea frontierei țărilor tranzitate. Actualmente, TIR-EPD este implementat în 35 de țări din Europa și Asia.

Aplicația este oferită de Asociația Internațională a Transportatorilor Auto (AITA), achiziționarea fiind cofinanțată de Programul USAID.

Dezvoltarea respectivului sistem este prevăzută în Memorandul de Înțelegere, încheiat între Serviciul Vamal și AITA la 27 octombrie 2017. În baza aceluiași document, garanția financiară a Carnetului TIR a fost majorată de la 60 mii euro până la 100 mii.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților