În cadrul unui interviu acordat pentru CURENTUL, Ministrul Tehnologiilor Informaționale și Comunicațiilor (MTIC), Vasile Botnari, a vorbit despre noile reguli de obținere a permiselor de conducere.
Vasile Botnari a specificat ce măsuri au fost întreprinse pentru a reduce corupția și formalismul din sistemul de obținere a permiselor de conducere.
„Preluând mandatul de ministru, am pus sarcina de a fi evaluată situația la moment privind instruirea și examinarea conducătorilor auto. Concluziile au fost destul de triste – avem sistem rigid, în mare parte bazat de curriculumul de instruire de tip sovietic. Pe lângă aceasta, nu am scăpat încă definitiv de formalism și corupție, atât la nivelul școlilor auto, cât și la nivelul centrelor de examinare de stat.
Pentru eliminarea acestor factori nocivi au fost întreprinși pași importanți – a fost implementat sistem de monitorizare video a examenelor – recent și a părții practice. Deja de câțiva ani, se aplică principiul de rotație a membrilor comisiilor de examinare, au fost unificate centrele de examinare, se modernizează parcul de mașini, avem o conlucrare permanentă cu Centrul Anticorupție ș.a.”, a spus Ministrul.
De asemenea, acesta a specificat că împreună cu experții s-a stabili că trebuie schimbat întreg sistemul.
„Împreună cu experții din domeniu am ajuns la concluzia că, de rând cu măsurile anticorupție și de modernizare, trebuie să schimbăm întregul sistem. Schimbarea trebuie să fie una din temelie, de natură să elimine deficiențele sistemului actual de instruire și examinare a conducătorilor auto și să racordeze la normele europene în domeniu.
Iată de ce, am venit cu un Concept de reformare a sistemului, care a fost consultat cu societatea civilă și, în mare parte, a fost primit pozitiv. Modificările propuse vizează, la prima etapă, reducerea vârstei de instruire, implementarea conceptului de conducere asistată, instituirea permisului de conducere pentru începător, introducerea restricțiilor față de conducerea auto asistată, instituirea perioadei de probațiune după obținerea permisului de conducere deplin.
Practica internațională a mai multor state arată că implementarea măsurilor menționate are ca rezultat acumularea experienței practice cât mai vaste de către începători, până la obținerea dreptului de a conduce de sine stătător în trafic. Iar dacă vom avea șoferi mai bine pregătiți în trafic, se va reducere și numărului accidentelor rutiere grave”, a mai spus Ministrul.
Notă: Varianta integrală a interviului o puteți accesa pe acest link.
Cristina Parfeni