„Igor Dodon este într-adevăr pus într-o situaţie foarte delicată, deoarece, ziceam, sunt aşteptări foarte mari de la el, atât din partea alegătorilor săi, cât şi din partea celor care nu l-au votat. În acestă situaţie el are două căi de acţiune. În primul rând, el trebuie, şi subliniez că „trebuie”, să-şi pună la modul serios întrebarea – în ce măsură, având prerogativele pe care le are, poate răspunde acelor aşteptări pe care chiar el le-a creat în perioada electorală şi pe care oamenii le au la această etapă faţă de el”, despre aceasta vorbește într-un inetrviu acordat pentru Europa Liberă, analistul Igor Volnițchi.
În opinia sa, la a doua etapă, Dodon trebuie să-şi pună întrebarea despre care e acea idee pe care el o vede ca şi unificatoare a societăţii.
„Din câte desprindem noi din discursurile post-electorale, luările de atitudine el şi-ar dori să fie un preşedinte al tuturor, un preşedinte care ar uni societatea. Din acest punct de vedere distingem două posibile acţiuni în continuare. Una dintre ele a fost deja sugerată de Igor Dodon atunci când zicea că nu exclude că la un moment dat ar putea veni cu iniţiativa unui referendum naţional care s-ar referi la prerogativele sale, în sensul extinderii lor”, crede analistul.
În opinia sa, cea de-a doua etapă o desprindem din acţiunea lui Igor Dodon de ieri şi anume întâlnirea cu feţele bisericeşti din nordul ţării conduse de episcopul de Bălţi Marchel.
„Înclin să cred că Igor Dodon admite că ideea conciliantă care ar unifica societatea este ortodoxia”, mai spune Igor Volnițchi.
Analistul reamintește că, Preşedintele care încă e în funcţie, Nicolae Timofti, a venit şi el cu ideea unificării societăţii.
„El credea că societatea ar putea fi cumva unită în jurul ideii de integrare europeană. Preşedintele Timofti a suferit eşec în această tentativă a sa. Să vedem dacă Igor Dodon va reuşi mai multe pe această filieră”, conchide el.
Cristina Pendea