Uniunea Avocaților din Republica Moldova consideră că, printr-o inițiativă legislativă a unui grup de deputați, Parlamentul RM încearcă să anihileze importanța proiectului de lege pentru modificarea și completarea legii cu privire avocatură elaborat de Ministerul Justiției, Uniunea Avocaților și expertizat de Consiliul Europei, informează CURENTUL.
Președintele Uniunilor Avocaților din RM, Nina Lozan a declarat că, prin inițiativa legislativă a deputaților, se propune completarea accedere în profesia de avocat fără susținerea examenului de calificare a persoanelor care dețin sau au deținut funcția de deputat și au cel puțin 10 ani de activitate în domeniul dreptului.
„Cu alte cuvinte, deputații sunt acei care își fac loc, pe ocolite, fără examenul de promovare în profesia de avocat. Legea cu privire la avocatură, într-adevăr necesită a fi modificată și, în acest sens din 2014-2016 a fost elaborat un proiect de lege de către MJ în parteneriat cu Uniunea Avocaților. Acest proiect de lege conține cele mai importante aspecte din viața avocaturii, propuneri bine gîndite anume pentru a asigura buna funcționare a avocaturi, creșterea calității a serviciilor prestate. Proiectul a fost avizat pozitiv de către toate instituțiile de stat, iar din mai 2016, acest proiect a fost înregistrat în Parlament, dar stă în mape și nu este dezbătut nici pînă astăzi”, a precizat președinta.
Potrivit ei, avocații sunt profund dezamăgiți de faptul că Legislativul ignoră această muncă importantă, dar, totodată, este pus în discuții un proiect care atentează direct asupra principiilor de funcționare a avocaturii, fără a avea nici un fel de analize și expertize necesare.
„Uniunea Avocaților consideră că modificarea prevederilor cu privire la avocatură, propusă de grupul de deputați sub aspectul lărgirii aspectului de accedere în profesia de avocat că contravine legii și practicii interne și internaționale. Mai mult decît atît creează un precedent unic inexistent în statele membre ale UE, care dă posibilitatea ca în instituția avocaturii să fie admise persoane fără pregătire profesională necesară și fără reputație ireproșabilă”, a punctat ea.
Nina Lozan a mai spus că, Uniunilor Avocaților din RM rămîne pe poziția sa fermă că – anume proiectul de modificare a legii, propus de MJ și avocați, să fie pus în discuție în regim prioritar.
„În caz contrar, toate acțiunile deputaților în acest sens vor fi considerate drept imixiune în profesia de avocat. Uniunea Avocaților își rezervă dreptul de protest în legătură cu această inițiativă legislativă și va alege o formă eficient de protest pentru a atrage atenția societății asupra problemelor care vizează avocații, implicit persoanele care beneficiază de dreptul la apărare”, a conchis Președinta Uniunii Avocaților.
Andriana Cheptine