[ X ]
[ X ]
[ X ]
Unioniștii marchează Centenarul Marii Uniri și Ziua Națională a României la Cimitirul Eroilor Români din Capitală
1 Decembrie

Zeci de unioniști s-au adunat la Cimitirul Eroilor Români din Capitală, unde a început festivitatea marcării Centenarului Marii Uniri, dar și Zilei Naționale a României, transmite CURENTUL.

Evenimentul este organizat de Asociația „UNIREA – ODIP”, împreună cu „Noua Dreaptă” și Comunitatea pentru Salvarea Cimitirului Eroilor Români.

Evenimentul a început cu o slujbă de comemorare a eroilor români.

Președintele Asociației „UNIREA – ODIP”, Vlad Bilețchi, a menționat că Unirea trebuie începută de la firul ierbii.

„Nu am ales acest loc din întâmplare. Am fi putut alege Scuarul Europei, Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt sau altul. Am ales acest loc pentru că s-ar fi vrut să fie dat uitării, călcat cu buldozerul. Ne-am apucat ferm să reparăm acest loc. Aici sunt ostași și ruși, francezi, polonezi, ucraineni etc.. Am observat că Parlamentul României a votat Declarația de Unire. Minoritățile de acolo nu s-au opus. De ce nu ar face și RM acest lucru? Pentru că minoritățile noastre sunt manipulate. Astăzi îi invităm aici să sărbătorească împreună cu noi. Mă bucur că ne-am adunat aici, o faceți pentru cauza națională. Anul Centenar va trece, dar noi trebuie să continuăm. Anul viitor România va succeda la conducerea UE, dacă vom fi suficient de valorificați, vom putea uni cele două maluri. Să începem Unirea de la firul ierbii”, a spus Vlad Bilețchi.

Participanții la eveniment au scandat mai multe lozinci: „Trăiască și înflorească: Moldova, Ardealul și Țara Românească!”.

UPDATE 10:55: Pavel Vintilă, președintele „Noua Dreaptă”, a menționat că, Cimitirul Eroilor Români este un monument al Centenarului.

„Ziua Națională a României este și o zi importantă pentru că sărbătorim și Centenarul Marii Uniri. Camarazi din „Noua Dreaptă” au venit din toate colțurile României. Sunt aici pentru că este nevoie de noi și trebuie să luptăm, să punem presiuni pentru reîntregirea țării. Cimitirul este un monument al Centenarului. Împreună ne-am apucat de restabilirea Cimitirului, am crezut că nu vom reuși, dar încet-încet obținem rezultate bune. Vă mulțumesc că ați venit aici. Sper să fim mai mulți când vom începe marșul”, a spus Pavel Vintilă.

UPDATE 11:15: Participanții la eveniment au depus flori la Complexul Memorial al Cimitirului Eroilor Români.

UPDATE 11:20: Academia Națiunii Române a conferit o diplomă de Onoare Președintelui Comitetului de Salvare a Cimitirului Eroilor Români, Boris Volosatâi. Totodată, Vlad Bilețchi a anunțat că, Boris Volosatâi va fi decorat și de Președintele României, Klaus Iohannis, cu ordinul „Steaua României”.

UPDATE 11:25: Participanții la eveniment formează o coloană cu drapele tricolore și merg în marș spre Gara Feroviară, la Monumentul deportaților și victimelor represiunilor comuniste.

UPDATE 11:45: Unioniștii au ajuns la Monumentul victimelor deportărilor și represiunilor comuniste de la Aleea Gării Feroviare, unde au depus flori și au ținut un minut de reculegere.

UPDATE 11:55: Marșul unionist a pornit spre monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt.

UPDATE 12:45: Marșul unionist a ajuns la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, iar participanții la marș îl înconjoară pentru a dansa Hora Unirii.

UPDATE 12:53: În scuarul Europei are loc manifestația Partidului Liberal Național. Astfel, liderul „UNIREA – ODIP”, Vlad Bilețchi a îndemnat participanții la marș să meargă încolo să se alăture membrilor PNL și ei alături de manifestanți.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților