[ X ]
Un vas de piatră a fost descoperit în orașul Hoardei de aur de la Costești-Gârlea din Ialoveni
6 Februarie

Între numeroasele artefacte descoperite în vastul complex arheologic din sec. XIV de la Costești-Gârlea se numără și un vas fragmentar de piatră. Recipientul a fost găsit în toamna anului 2017, împreună cu numeroase alte vestigii, între care și peste 10 monede giucide din sec. XIV, în umplutura unui complex de locuire adâncit de pe versantul nordic al văii râului Botna, transmite CURENTUL.

Vasul are corpul de formă aproximativ semisferică, marginea carenată îndoită la interior, prevăzută cu o șănțuire largă pe latura exterioară și cu fundul rotunjit, baza fiind lipsă. Recipientul a fost lucrat la strung cu multă măiestrie, care a lăsat urme evidente pe partea interioară a pereților. Suprafața exterioară a vasului a fost decorată cu o nervură sub marginea gurii și mai multe linii incizate orizontale realizate la strung, dintre care una pe buză, patru sub marginea ei, două în partea mediană și alte două în zona inferioară a corpului vasului. În plus, atât pe marginea buzei, cât și în căteva registre pe corp, vasul are incizate linii în zigzag, drepte, arcuite sau în forma literei S în poziție orizontală. Diametrul maxim al vasului este de 15,8 cm, înălțimea păstrată – de 11,6 cm, diametrul gurii pe interior este de 10,5 cm și grosimea pereților între 0,4-0,9 cm.

Recipientul de piatră de la Costești, pentru care deocamdată nu cunoaștem analogii directe, reprezintă un articol de import, provenind probabil din Horesm.

Artefactul respectiv a fost publicat recent de Vlad Vornic și Ludmila Bacumenco-Pîrnău în Revista Arheologică, vol. XV, nr. 2

Cristina Parfeni

1

Inapoi la arhiva noutaților