[ X ]
[ X ]
[ X ]
Un nou program ce infectează soluțiile Internet banking circulă prin societatea informatică
16 Mai

Atacatorii cibernetici continuă să provoace daune considerabile societății informatice. O nouă amenințare în acest sens are loc prin intermediul unui program malițios de tip troian „Qbot”, un troian bancar ce infectează prin browser, soluțiile de „Internet_banking”, transmite CURENTUL.

Infractorii cibernetici proliferează acest virus folosind campanii de e-mail de tip spam. Aceste e-mail-uri conțin atașamente rău intenționate, prezentate drept diverse documente importante. Infractorii încearcă să păcălească utilizatorii în deschiderea acestor fișiere, ceea ce duce la sustragerea credențialelor de acces pentru platforme specifice companiilor financiar-bancare și serviciilor de e-mail și date financiare.

Datele colectate sunt salvate pe un server de la distanță și, prin urmare, dezvoltatorii au acces la conturile utilizatorilor. Odată instalat, „Qbot” verifică existența unui anti-virus, își asigură persistența în sistem și utilizează certificate de securitate valide pentru a evita detecția. Ulterior, troianul extrage credențiale de acces și date finanaciare de pe dispozitivul infectat. Prin urmare, prezența malware-ului „Qbot” poate duce la pierderi financiare semnificative, probleme de confidențialitate sau chiar furt de identitate. „Qkbot” este adesea ascuns și dificil de detectat pentru utilizatorii obișnuiți.

Cum putem evita riscul infectării?

✅Notificați banca atunci când observați tranzacții bancare care nu vă aparțin.

✅Actualizați sistemul de operare și utilizați soluții anti-virus.

✅Nu deschideți atașamente sub formă de arhivă, dacă vi se pare suspectă sursa de proveniență a acestora.

✅Evaluați setările de securitate.

✅Dezactivați partajarea de fișiere.

✅Instalați un firewall.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților