[ X ]
[ X ]
[ X ]
Un nou examen ar putea fi instituit pentru liceenii din RM! Vezi ce propune Președinția!
23 Martie

Președinția a lansat astăzi o inițiativă legislativă privind modificarea modalității de susținere a Bacalaureatului în RM, informează CURENTUL.

Consilierul în domeniul educației, culturii și cercetării, Corneliu Popovici, a declarat că Președinția vine cu inițiativa de modificare și completare a Codului Educației.

„Și anume, unu – introducerea certificatului de absolvire ce acordă opțiunea de susținere a examenul de finalizare a învățământului liceal de a urma programe de pregătire profesională în instituțiile de învățământ profesional –tehnic-secundar și profesional-tehnic-postsecundar și a fi angajat în câmpul muncii. Doi – introducerea unei noi forme de încheiere a învățământului liceal și anume – examenul național. Diferit de examenul de bacalaureat existent, pornind de la experiența avansată atestată în mai multe țări din Europa”, a precizat consilierul.

Potrivit lui Popovici, finalizarea învățământului liceal se va realiza prin urmare, prin examenul de Bacalaureat – pe care îl avem la moment și examenul național – care va reprezenta o formă de încheiere a treptei liceale pentru cei care doresc să-și continue studiile la un alt nivel, în special – pe filieră profesională sau angajarea în câmpul muncii.

Corneliu Popovici a menționat că formele și modalitatea de organizare a bacalaureatului și a examenului național vor fi elaborate de Ministerul Educației, în conformitate cu standardele existente în domeniu.

„Decizia de a susține Bacalaureatul sau examenul național reprezintă o opțiune a absolvenților și a părinților acestora. În contextul celor expuse, vom propune Parlamentului spre examinare și aprobarea proiectul de lege pentru completare și modificarea Codului Educației al RM”, a mai spus Popovici.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților