[ X ]
Un fost procuror a spus cum se alegea Procurorul General pe vremea când încă era în funcție: „Nu știu din a cui cont s-a organizat o masă ca la nuntă…”
3 Iulie

Fostul procuror al mun. Chișinău, Ion Diacov, sugerează ca Procurorul General să nu fie ales prim procedurile care s-au făcut până acum, transmite CURENTUL.

În cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă, Ion Diacov, a povestit cum a fost ales Procurorul General prin 2010.

„Ei au făcut așa o procedură sofisticată, că încep selectările, adică se propun candidați din colectivele procurorilor și merg așa pe trepte până la Consiliul Superior al Procurorilor. Prin 2010, prima dată proba asta de democrație în Procuratură a făcut-o Zubco aici, la Filarmonică, am votat noi și iaca eu vorbesc despre mine: eu la momentul acela eram unul dintre cei mai cunoscuți oameni în sistemul Procuraturii. Și iată Nicolae Chitoroagă; eu nu-l cunoșteam, nimeni nu-l cunoștea și eu cu Chitoroagă ne-am nimerit candidați la aceeași funcție. Eu am rămas cu gura căscată, nu de atâta că tare voiam, pentru că eu aveam funcția de procuror al municipiului. Și a trecut Chitoroagă. Dar cum a fost atunci? Am votat noi toți și dl Zubco – nu știu din al cui cont – ne-a organizat la Filarmonică, la etajul doi, o masă ca la nuntă. A venit Natalia Gordienco, pe scurt, cei mai vestiți artiști, un concert de aproape 5 ore, iar noi ca proștii, la băut și la mâncat, am făcut un guleai… Când ne-a citit votul la sfârșit, era miezul nopții, adică noi am votat în 30 de minute și au numărat voturile 5 ore… Atunci a fost prima probă, pe urmă au făcut-o pe a doua, mai apoi au făcut-o și pe a treia”, povestește Ion Diacov.

Fostul procuror al municipiului Chișinău spune că Procurorul General trebuie să fie ales sub răspundere personală a Președintelui Parlamentului.

„Acum acest mecanism trebuie anulat, trebuie ca procurorul general să fie selectat, să se facă concurs, să-l selecteze pe răspundere personală președintele Parlamentului. Când a fost instituită funcția de procuror de către Petru I l-a denumit „око государево” „ochiul imperatorului”. La noi, dacă să luăm prin analogie, „государево” îi poporul, suveranul îi poporul; poporul a delegat o parte din împuterniciri Parlamentului, nu președintelui, ci Parlamentului, fiindcă noi suntem republică parlamentară. Și președintele Parlamentului trebuie să identifice, las’ să facă concurs, asta-i chestia lui, dar el vine în fața Parlamentului și deputații îl susțin, deputații, cu toată opoziția acolo în frământări să-l aleagă și să-l numească pe răspunderea politică, dar nu cum Mihai Ghimpu, cum s-a pornit vorba prin societate că pentru procurorul general s-au plătit două milioane… Păi, dl Ghimpu, că ei l-au pus, că i l-au dat… N-are importanță, tu ești persoana nr. 1 în stat, președintele Parlamentului, tu ai ieșit în față și ai mințit deputații, dar, mințind deputații, ai mințit poporul”, mai povestește Diacov.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților