Oficiul Consiliului Europei în Chişinău organizează un Festival de Film documentar dedicat drepturilor omului şi diversităţii cu prilejul aniversării de 60 de ani studioului „TeleFilm – Chişinău” de la înființare și cea de 70 de ani a Consiliului Europei, transmite CURENTUL.
Deschiderea Festivalului de film documentar va avea loc pe 2 octombrie, la ora 18:00 în incinta Centrului de Dezvoltare a Industriilor Creative ARTCOR.
Contactat de reporterul nostru directorul studioului „TeleFilm – Chişinău”, Mircea Surdu a spus că acest festival reprezintă o caravană a filmului documentar.
„Astfel, în perioada 2-13 octombrie în zece orașe din Republica Moldova iubitorii de film vor avea ocazia să vizioneze patru filme documentare realizate de cineaşti din Cehia, Franţa, Georgia şi Olanda, laureaţi ai prestigiosului premiu internaţional Prix CIRCOM şi patru documentare produse de Departamentul Telefilm-Chişinău al Instituţiei Publice Compania „Teleradio – Moldova”, inclusiv și un film despre întreaga activitate a studioului „TeleFilm – Chişinău””, a spus Mircea Surdu.
Potrivit lui Mircea Surdu printre filmele care vor fi proiectate se numără „Lebăda cehă”, „Vina tatălui meu”, „Iubeşte oare Dumnezeu femeile?”, „Sunt un mic georgian”, „Goodbye, Olegovici!”, „Moldovean ca mine nu-i…”, „Teatrul Mare din Soroca” şi „Legământ”. Acestea vor putea fi vizionate la Chişinău, Hânceşti, Soroca, Glodeni, Ungheni, Comrat, Taraclia, Căuşeni, Cahul și în Penitenciarul nr. 7 din Rusca.
Departamentul „TeleFilm-Chişinău” asigură realizarea de filme documentare: reportaje, eseuri, filme de artă şi etnografie, ştiinţifice pentru fondul TV, pentru beneficiarii interni şi externi, pentru participare la festivaluri de profil naţionale şi internaţionale și are drept obiectiv promovarea talentelor cu vocaţie pentru filmul documentar prin acordarea posibilităţilor tehnice de realizare a filmelor.
Studioul „Telefilm Chişinau” a fost fondat în 1967. În cadrul studioului au fost realizate peste 300 de filme documentare. După decenii de inactivitate studioul a fost redeschis în anul 2017 cu sprijinul CoE şi al UE prin intermediul proiectului „Promovarea libertăţii şi pluralismului mass-mediei în Republica Moldova”.
Mihaela Grosu